KLIPÖZÖN 2013/22: már hivatalosan is nyár!

Június elsejével hivatalosan is beköszöntött a nyár. Habár tudjuk, hogy a megjelenések szempontjából ilyenkor mindig megcsappan mind a friss dalok, mind a friss lemezek száma, azonban a szeptember és október kettőse ezt mindig kiválóan kompenzálta, szóval vélhetőleg idén sem lesz okunk panaszra. Június az utolsó hajrá, amikor még több nagy név új anyaggal jelentkezik (nyilván vannak kivételek) és ez a klipekre is igaz. Az utóbbi hetek visszafogott friss mozgókép száma után e héten ismét a mennyiségé a fő szerep. Hogy a minőség ezzel párosul-e, azt viszont már nektek kell eldönteni: Insane, Grieved, The Word Alive, Continents, Tesseract, Cloud 9+, The Amity Affliction, Retox, Pennywise, Yards, Restorations, Desolated, Palisades, Anderson Pose, In Flames, Face to Face, Into the Flood, I, Of Helix, In Other Climes, Hierophant, Jimmy Eat World.

INSANE – LIGHTHOUSE

Amikor az Insane nem is olyan rég bejelentette, hogy ismét komoly változások történnek a soraiban félve tettem fel a kérdést magamnak: biztos jó ötlet ez? A srácok azonban nem lőttek bakot, olyannyira nem, hogy nem csak megújulniuk sikerült, hanem a hazai palettán űrkitöltő szerepet is vállaltak, ami rendkívül jól is áll nekik. A Concord the World lemezről pedig ennek megünneplése gyanánt most az A38 fedélzetén forgattak le egy hangulatos kis videót fennállásuk egyik legjobb dalához, a Lighthouse-hoz: (BK)

GRIEVED – MIRAGE

A tavaly a Nuskull Pitben is megfordult Grieved szereti a sötét és mocskos hardcore punkot, mi meg pont ezért őket szeretjük, úgyhogy kifejezetten örömteli hír, hogy hamarosan splitet adnak ki a Runes oldalán. A Mirage klipje átlagos imidzsvideó, van benne egy pár véres kéz és néhány tükör, hogy ne csak a dekoratív tagokat kelljen néznünk. (JÁ)

THE WORD ALIVE – LIFE CYCLES

Az átlaghoz képest egész tűrhető nagylemezt tett le az asztalra a The Word Alive legénysége, akik aztán a PeCsa-t is megjárták a Parkway Drive előzenekaraként. A lemez címadó dalára végül elkészült a videoklip is, amelyre összecsődítették a színtér tinédzser rajongóinak apraja-nagyját, akik Monstert locsolnak mindenfelé, ugrálnak és csápolnak, az utolsó breakdownra pedig az átlag 40 kilós karatemesterek is beszállnak, hogy kettérepesszék a pitet. Viccesnek vicces, némára kapcsolt lejátszás esetén akár kétszer is meg lehet tekinteni. (JB)

CONTINENTS – PEGASUS, PEGASUS

A feltörekvő Continents gárdájáról, illetve bemutatkozó lemezükről annak idején mi is kifejtettük a véleményünket – és ugyan nem hagyott túl nagy nyomot a zenei palettán, kezdésnek szódával elment. A britek zenéjében hardcore és metal elemek keverednek egymással, helyenként kellően mély, ritmizáló modern hatásokkal karöltve.  A Pegasus, Pegasus klipje sem viszi túlzásba a dolgot, a turnézó zenekar életébe enged némi jól megkoreografált betekintést. (FB)

TESSERACT – SINGULARITY

A brit TesseracT gárdája idén ismét megmutatta, hogy még mindig otthonosan mozognak a súlyos és lélekből jövő ritmusok számmá konvertálásában. Az Altered State egy nagyszerű atmoszférával megáldott lemez lett – kritika a későn ébredőknek itt. Épp emiatt a korrekt hangulat miatt lehetett mellbevágó a héten kikerült videoklip, ugyanis a legtöbben nem éppen ilyen dolgokra gondoltuk a korong hallgatása közben, ráadásul a számot is sikerült kellő mértékben megcsonkítani. Ugyan rossznak még így sem nevezhető az elkészült alkotás, de többet vártunk egy ilyen elképesztő album után. Talán majd a következő klip után boldogabbak leszünk. (FB)

CLOUD 9+ – BREATH IN

A Cloud 9+ kapcsán hűséges olvasóink joggal tehetik fel a kérdést, hogy mégis hogy illik a képbe az alábbi zenekar. Elmondom: emlékeztek még a Solutionre? Két hajdani tagot is takar a formáció, arról nem is beszélve a Blind Myself-főnök Tóth Gergő egyengeti útjukat, aminek legújabb állomásaként elkészült másik klipjük a Breath In című dalhoz, mely a videó szempontjából minden kétséget kizáróan óriási előrelépés. A sajtó sok esetben az Enter Shikari nevét is felemlegette a nevük kapcsán. Szerintetek jogosan? Mit szóltok? (BK)

THE AMITY AFFLICITON – GREENS AVE.

A The Amity Affliction nem tudja, mikor kell abbahagyni a videoklipgyártást. Már a múltkori házipartijukra se volt senki kíváncsi, úgyhogy gyorsan csináltak egy banda életét bemutató videoklipet is, amiben sört isznak, meg vigyorognak és megmutatják, hogy ők most az ausztrál álmot élik a számtalan partival és koncerttel. Kár, hogy a dalaik egyre szarabbak lesznek, és 1 perc után fejfájást kap az ember a borzalmas énektől és erőltetett breakdownoktól, de a felvevőközönség a klip tanulsága szerint még mindig megvan. (JB)

RETOX – BIOLOGICAL PROCESS OF POLITICS

Retox neve elsősorban a The Locust alapító basszer Justin Pearson révén csenghet ismerősen a földalatti zajkultúra szerelemesei számára. Az immáron két albummal bíró projekt most YPLL névre keresztelt új anyagáról jelentette meg legújabb klipjét, mely szűk egy percben lázad és pusztít. Ha szereted a rohadék zenéket, akkor kattints, mert ez a te napod. (BK)

PENNYWISE – LET US HEAR YOUR VOICE

Kétség sem férhet hozzá, hogy a ’90-es évek egyik legjobb punk zenekara a 2000-es években jelentősen megindult a lejtőn, így mikor megtudtuk, hogy Jim Lindberg másodszor is kilépett a Pennywise-ból nem tudtuk eldönteni, hogy jól fog-e elsülni vagy sem. Nos, jól sült el. A tavaly megjelent All or Nothingot az Ignite frontember Téglás Zolival az élen az egekbe méltattuk, a friss energiával telített zenekart pedig egyszerűen „Zoliwise”-nak neveztük el (hála a kollaborációnak). Mint tudjuk azóta Jim visszatért és Zoli kilépett főleg hátproblémái miatt (az All or Nothing dalait ezért is nem is kívánják játszani élőben), a zenekar azonban nem kívánta ennyiben hagyni az ex-frontember hagyatékát. A Let Us Hear Your Voice így egyfajta tritube-nek és hattyúdalnak is minősül az énekes felé benne sok-sok mérges punkkal meg rendőrrel meg persze Zolival az előtérben. A videó is kellemes, de punk videóhoz mi kicsit soknak találtuk a fényeket. De ennyi baj legyen. (BB)

YARDS – THE RUT

A Yards biztosan sok ember számára még ismeretlenül cseng, pedig Tom Lacey (The Ghost of a Thousand) új hardcore zenekaráról van szó, ráadásul a dühös punk banda új dala alapján nem is tűnik olyan rossznak. A The Rut videója ripityára van vágva, de a vintage átköltés idilli átlengése a videón igazán egyedinek mondható, a fekete-fehér képkockák, a néhol morbidszerűen kiemelt jelenetsorok pedig egy elmebeteg zenekar képét rajzolják ki. Kíváncsiak vagyunk a továbbiakra. (BB)

RESTORATIONS – D

Az indie rock-ban utazó Restorations a SideOneDummy egyik légfeltörekvőbb zenekara: második nagylemezükhöz érkezve punkos átköltésüket újfent poszt-hardcore témákból nyerik; a D-hez (amely a lemez egyik legjobb dala) pedig egy igazi régi sulis, szinte „VHS-minőségű” videót forgattak, amely direkt idéz a ’80-es évekből (és a ’90-es évek elejéből). Ez a mondhatni szokatlan képi világ, a fényképezés egyediségét szembeállítva a steril megvalósításokkal akár már-már jónak is mondható lenne, de mi azért elviseltünk még volna pár ötletet. (BB)

DESOLATED – DEATH BY SIDE

Ha az eheti menő zenekart kerestétek, akkor megtaláltátok. Az angol Desolated tökéletesen hozza azt a modern és állítólag hiteles bunkóságot, amire manapság a legmenőbb arcok szoktak ütemre guggolni. Ha még nem tartottad meg a mai szoba mosh edzésedet, akkor zenekarodra találtál, de amúgy csak a műfaj rajongóinak ajánljuk: (BK)

PALISADES – OUTCASTS

A Palisades egy olyan banda a Rise Recordsnál, akik gőzerővel igyekeznek igazolni a kiadó felhozatalának rossz hírnevét, például az új daluk is borzalmas, márpedig ennek kéne az embereket rávenni arra, hogy a friss nagylemezüket (Outcasts) meghallgassák. A klipben egy mezőn játszanak, miközben egy kiskölyök egy bőröndöt cipel, de többet sajnos nem tudtunk meg, ugyanis a nevetségesen vásári breakdownnál beletekertünk, erre mit látunk? A hasonlóan pocsék Crown the Empire énekese rosszul öltözött pincérként üvölt. Ennyi pont elég volt a kikapcsoláshoz. (JÁ)

ANDERSON POSE – BROWNIAN MOTION

Az Anderdon Pose nem tűnik és soha nem is tűnt annak a megalkuvó típusnak. Szembe mindennel, amivel szembe lehet menni. Ez jellemzi a legújabb Gróf Balázs által megalkotott legújabb klipjüket, melyre szavakat is nehéz találni. Az igencsak kaotikus és széles skálán mozgó zenekart csak haladó olvasóinknak ajánljuk, de nekik viszont nagyon! (BK)

IN FLAMES – ROPES

Az új In Flames klipet rajongók minivideóiból vágták össze, így aztán van koncertfelvétel, tátogás, meg persze néhányan kicsit túl komolyan is vették a feladatot, de legalább spórolhattak a kedvenc bandájuknak (vagyis a Century Mediának) egy videóklipnyi összeget. Sajnos vicces jelenetből nincs túl sok, a dal meg nincs az előző lemez legjobbjai közt, úgyhogy ugorhatunk is. (JÁ)

FACE TO FACE – RIGHT AS RAIN

Los Angeles punk legenda Face To Face hosszú utat tett már meg, az idén megjelent új nagylemezük (Three Chords and a Half Truth) már a 9. a sorban, de valahogy még sem érezni rajtuk annyira, hogy kikopott volna belőlük a punk zene felé történő gondos nyúlás, inkább érezni rajtuk egy biztonsági megalkuvást, a középszer felé tengődést, de az annál inkább. A Right As Rainre forgatott videó egy nagyon minimalista imidzs-videó. A színek szépek, néhol van egy-két jobb kamera beállítás, de a mozgóképet úgy is a ’90 punk rock áthallás viszi el majd a hátán. (BB)

INTO THE FLOOD – DAVID SCHEINOST

Korábban már volt szó a Century Media Records által menedzselt keresztény értékeket preferáló Into the Flood zenekarról, tehát nem is volt kérdés, hogy legújabb videójukat is beletegyük-e eheti válogatásunkba. Vices című új lemezük június 13-án jelenik meg, amiről kiválóan lerántja a leplet David Scheinost klipje. Nem világváltás, de energikus és lendületes, mely okozhat még kellemes perceket. (BK)

I, OF HELIX – XXIX

Az I, Of Helix kísérletezős lelkületű, modern köntösbe bújtatott metálban utazik, és persze a technikás megoldásoktól sem riadnak vissza – erről főként a csapat instrumentális play-through videói árulkodnak. A kaliforniaiak bemutatkozó lemeze, az Isolations már tavaly a boltok polcaira került, de az utólagos támogatás jegyében most érkezett meg a korong negyedik szerzeményéhez készült videoklip, mely során főként a csapat tagjait figyelhetjük önfeledt zúzások közepette – az eredetiségtől nem fog senki hasra vágódni.  (FB)

IN OTHER CLIMES – ANTOHER CHANCE

A már Szegedet is megjárt francia In Other Climes-nak sikerült egy rendkívül életszerű videoklipet összehoznia Another Chance című dalához, amiben némi vidámparkozás után egy menő férfi és egy pár mell egy helyben ülve isznak egy kis pezsgőt, tépnek, tolnak egy kis kokszot, majd orosz ruletteznek. Ezt a videót jobb lenne elfelejteni hiába jók a srácok élőben. (BK)

HIEROPHANT – SON OF EGOISTIC LOVE

Az olasz Hierophant neve a színtér mocskosabb felét kedvelői számára egész biztosan nem ismeretlen, hiszen már két ízben is jártak hazánkban a Deafheaven oldalán és a nemrég a Bridge Nine-nál megjelent albumuk is kellően nagy ugrás volt elődjéhez képest és mindezt most egy hangulatos élő felvétel is megkoronázza, mely a Son of Egositic Love című dalukhoz készült el Claudio Stanghellini gondozásában. (BK)

JIMMY EAT WORLD – I WILL STEAL YOU BLACK

Úgy tűnik, hogy az 1996/1999-es szakmai csúcs és a 2001/2004-es népszerűségi csúcs az idei Jimmy Eat World lemezzel sem lesz újra meghódítva, ellenben ennyi jó lemezzel és dallal az életművükben Adkinsék nyugodtan hátradőlhetnek, és háromévente kiadhatnak egy erős-közepes, kellemes kis rocklemezt. Ahogy azt a frissen turnévideót kapó I Will Steal You Back is mutatja, bennük van még lemezenként néhány sláger, de azért a ma tinédzserei már nem hozzájuk fognak fordulni generációs himnuszokért. (JÁ)