Átok, bánat és bárpulton táncolás – Még több új hazai zene

Pár hete elkezdük összegyűjteni a nyáron megjelent új hazai keményzenék legjavát, akkor tíz dalt és videót szedtünk össze, most pedig folytatódik a sorozat, tíz újabb anyaggal. Mondani sem kell, hogy a műfaji paletta megint igen széles, van proggerből lett popper dalszerzőnk, pár poppunk-bandánk, némi instrumentális okoskodás, meg persze sok dzsíre hangolt betonozós metál.

Pálinkás Tamást reméljük, mindenki ismeri, hiszen az énekes-gitáros régen az Isten Háta Mögöttben, utána meg a Tejben zenekarozott, és gyakorlatilag ez utóbbiból kelt ki a legfrissebb szólóprojektje, az Atomki, aminek most jelent meg az első dala. A név egyébként az Atommagkutató Intézet nevének rövidítése, az Átok című debütáló szingli meg kábé olyan, mintha Palika beszállna a Wellhellóba, hogy megírja az új Get Luckyt, csak persze a saját összekeverhetetlen szövegvilágával. Tehát mondjuk ki: ez itt tök jó popzene. (Völgyesi)

A groove metalos Darkmess zenekart még tavaly mutattuk be, és a Vendetta Inc. extagjai által alapított csapat azóta is sorban adja ki az új dalokat. Az első két angol szám után most itt egy magyar nyelvű darab, a címe Agancstúlsúly. A szövegét egyébként Varga Balázs (Hortobágy Hardcore Crew) írta. (Völgyesi)

Debütáló koncert: szeptember 5., Tiszaalpár, Alpárfeszt

A Divided az a zenekar, akiket az elmúlt pár évben leginkább a fura, extravagáns fellépőjelmezeikről lehetett megjegyezni, viszont a frissen megjelent második lemezükön, a Behind Your Neon Eyeson a dalok is tartogatnak pár érdekességet. Egyrészt a modern metalos hangzás egy kicsit eltolódott a ’80-as évek felé, másrészt pedig a klipes Meteorite-ban nem kisebb név vendégeskedik, mint Björn „Speed” Strid (Soilwork, Night Flight Orchestra), aki itt is olyat énekel, hogy az egész nyárra a füledbe ül. (Völgyesi)

Következő koncert: szeptember 12., Dürer Kert (Tattoo the Sun fesztivál)

Az év eleji nagyon punk kislemez után még idén jön egy új Fish!-album is, amiről a Ráadás című dal az első előzetes. A szokásos lendület, aranyköpésekkel teli dalszöveg, a táncos rész meg különösen nagyot megy élőben. (Völgyesi)

Következő koncert: augusztus 20., Győr, Bácsai focipálya

A dorogi Headstock 2018 elején összehozta az év egyik legjobb hazai punklemezét, majd még az év szeptemberében egy újdonsággal jelentkezett, méghozzá az addig csak CD-n megjelent bónuszdal klipjével, azóta csend. Így már nagyon itt volt az ideje, hogy előrukkoljanak valamivel. Július végén megérkezett a Tömegvonzás című új dal egy szöveges videó formájában, amit Víg Szabolcs készített. A szám érdekessége, hogy az eddig néhol előforduló, mondatvégi rövid üvöltésekkel szemben ezúttal több durva vokál is hallható benne. (Kiss)

Következő koncert: szeptember 12., Győr, A Beton

Van itt egy új Leander Kills-klip is, a Gyere bánat című dalhoz, ami olyan, mintha egy algoritmussal egybegyúrtuk volna a banda korábbi klipes számait. Tehát a szokásos vastag metálriffek, emelkedett refrén, ász zenészek, bomba hangzás, csak már megint belefullad a dal a saját modorosságába. Még jó, hogy legalább az „üres szobában zenélünk” jellegű klipet nem vették véresen komolyan a srácok, hanem inkább feldobták pár apró geggel. (Völgyesi)

Következő koncert: augusztus 19., Barba Negra Track

Az instrumentális, progos gitározás rajongóinak lehet új hazai kedvence a Meristem nevű formáció, amit főleg olyan külföldi nevekhez lehet hasonlítani, mint Plini, az Intervals vagy a Polyphia. A projekt zenei agya Barkóczi Bence gitáros, míg Schiszler Soma basszer (AWS) a hangmérnöki / produceri teendőkért felel. A friss, hétszámos Dark Phase lemezt Markó Ádám (Useme, Special Providence) dobolta fel, a nyitó Circus dalhoz klip is készült. (Völgyesi)

Szeptember 4-én Metanoia címmel érkezik az Omega Diatribe új albuma. A groove metalos banda harmadik nagylemezét a svéd Jens Bogren producer (Sepultura, Soilwork, Amon Amarth) maszterelte és az ukrán Metal Scrap Records adja ki. Az anyagról most itt a második klipes dal, a Mirror Neuron(Simon)

Következő koncert: szeptember 12., Dürer Kert (Tattoo the Sun fesztivál)

A szegedi Solar Yeti májusban mutatkozott be nálunk, még abban a hónapban ismét kiadtak egy dalt, majd június végén az alább hallgatható Woven Domain című számmal lett teljes a debüt kislemezük. A self-titled anyag kellemes színfoltja a hazai stoner/sludge színtérnek: egyszerű, de fogós riffekkel döngöl, úgy, ahogy kell. A trió már hozzá is fogott az új számok írásához, terveik szerint ősz végén stúdióba vonulnak, és jövő év elején szeretnének előrukkolni az első nagylemezükkel. (Kiss)

Következő koncert: szeptember 5., Szeged, Városi Rock Klub

Alkalmi felállással hozott ki új klipes dalt hozott ki a több volt Insane-tagot is soraiban tudó Sosevolt zenekar. A tavaly őszi EP megjelenése óta Molnár Bálint frontember kiszállt a bandából, az utódja Bokodi Bálint (Lost Continent, Diabolus in Musica) lesz. A most megjelent Rewindcímű szám viszont még nem vele készült, hanem Hangácsi Márton énekes-gitáros vendégeskedik benne. (Völgyesi)