A punkok is megkapják a csodafesztjüket a tengerentúlon

Az utóbbi években igen nagy trendnek számít az Egyesült Államokban a nosztalgiavonatra való felülés, illetve az erre fogékony emberek kiszipolyozása, így nem annyira meglepő, amikor baromi nagy nevekkel teletömött, egy-két napos fesztiválokat jelentenek be, akár emo/pop punk (When We Were Young), akár alternatív/nu metal (Sick New World) stílusokban. Elég sok szubkultúra nem kapta még meg az ilyesfajta kánaánját, azonban a napokban új névvel bővült a cash grab fesztek sora: idén megrendezésre kerül Kaliforniában az első No Values fesztivál, a punkok mennyországa.

Míg a korábban említett két zsúr ugyanahhoz a szervezőbrigádhoz tartozik, ez a most bejelentett rajcsűr a Coachella fesztivál mögött álló csapat kezdeményezése, ami nem semmi, tekintve, hogy az a világ egyik legnagyobb (és legdrágább) popzenei rendezvénye. Punkság ide vagy oda, valószínűleg a nevével ellentétben No Valuesnak is elég nagy lesz az értéke, lévén az első, sima jegyek 199 dollárért (~70 ezer forint) találhatnak gazdára. És nyilván fognak is, olyan nevek láttán, mint a Social Distortion, Iggy Pop, a Turnstile, a Bad Religion, a Suicidal Tendencies, a Black Flag, a The Exploited vagy a The Adicts.

Mi most összeszedtük a fesztivál első ránézésre talán legérdekesebb neveit, aztán ki tudja, ki áll még elő a lineupból mondjuk albumvégigjátszós bulival vagy régebbi tagokkal stb.

  • Misfits: A minden öregedő pank bőrén meglévő koponya tetoválás ihletője ódzsí felállásban érkezik – vagyis majdnem, mivel sajnálatos módon az eredeti dobos, Manny Martinez tavaly decemberben, 69 éves korában elhunyt. Rajta kívül viszont ott lesz Danzig, Only és Doyle is, hozzájuk csatlakozik még gitáron Acey Slade, a bőrök mögött pedig a minden zenekarban is játszó Dave Lombardo. Persze ez így megy már pár éve, de egy olyan kaotikus hátterű bandánál, mint a Misfits, sosem lehet tudni, hogy mikor hullik újra porba az idill.
  • The Dillinger Escape Plan: Ben Weinmanék egyszerinek tervezték az eredeti énekesükkel a Calculating Infinityt végigtolós brooklyni bulijukat, aztán három este lett belőle. Ezt a bulit először el sem akarták vállalni, de végül mégiscsak ellátogatnak Kaliforniába is, hogy ne csak a keleti part részesüljön az élményből. A mikrofonnál ezúttal is Dimitri Minakakis foglal helyet, és a fiúk elmondása szerint itt nem lesz teljes első album, de valami különlegessel azért csak-csak készülnek.
  • Power Trip: A texasi thrash-banda a frontemberük, Riley Gale 2020-as halála óta tavaly télen lépett először színpadra. Akkor a Fugitive énekese, Seth Gilmore ragadta meg a mikit, aki ezúttal is betölteni látszik a pozíciót. A banda egyébként egy új lemezen is dolgozgat most már egy ideje, de (egyelőre?) ragaszkodnak ahhoz, hogy Seth szerepe csak az élő show-kra korlátozódik, szóval nem tudjuk, hogy felvételen ki fogja leüvölteni a hajunkat.