„Kevés pop-punk zenekar van itthon, szeretnénk ebbe a családba tartozni.” – debütál az Evansville, hallgasd meg az Eroded Youth című kislemezt!

A Nuskull Magazin olvasói és egyben követői az elmúlt évek során hozzászokhattak, hogy folyamatosan követjük a dorogi és egyben esztergomi színtér alakulását, amely most egy újabb fejezethez érkezett a Lightchaser bemutatkozása után. Örömünkre szolgál, hogy mi is bemutathatjuk nektek a nagyon tehetséges srácokból álló Evansville zenekart, akik a szcéna pop-punk zenekarainak sorát fogják gazdagítani reméljük nagyon sokáig. Az Eroded Youth című kislemezük a mai napon jelent meg, mi pedig úgy döntöttünk, hogy a zenekar első mérföldkövéhez egy interjúval járulunk hozzá, így elcsíptük a zenekar énekesét, Farda Ákost, aki örömmel állt a rendelkezésünkre! Olvassátok el Ákossal készített beszélgetésünket és hallgassátok meg az Evansville első EP-jét, az Eroded Youth-t!

A zenekar facebook elérhetősége.

Sziasztok, fiúk! Ez az első alkalom, hogy a Nuskull Magazin hasábjain szerepeltek, mondhatni nagyon friss hús vagytok a hazai pop-punk térképen, és mivel közel áll a webzine-ünkhöz a dorogi/esztergomi színtér, így úgy gondoltuk, hogy a debüt EP-tek kapcsán elcsípünk titeket egy interjúra, hogy az olvasók megismerhessék a zenekart, és bemutathassuk a nagyon fogós első kislemezetek! Na, de vágjunk is bele a közepébe, kérlek, mutassátok be magatok néhány mondatban, mikor alakult a zenekar, ki milyen hangszeren nyomul, és így tovább!

Szia! A zenekar alapítás Tibi (Lévai Tibor – dob) és az én (Farda Ákos – ének) elképzelésünkből indult 2013 környékén. Néhány tagcserét követően alakult ki ez a formáció bő egy éve. Először, Ricsi (Anda Richárd – ének, gitár) csatlakozott hozzánk, majd rajta keresztül ismertük meg Lórit (Paltineanu Loránd – gitár). Hamar megtaláltuk a közös hangot, azóta stabilan működik a zenekar.  Eddig basszusgitáros hiányban szenvedtünk, de lassan szerencsére ez is megoldódni látszik.

Mielőtt kicsit elébe szaladnánk az Eroded Youth címre keresztelt kislemeznek, kicsit faggatunk titeket egy-két érdekességről! Mindenki tudja, hogy Dorog-Esztergom az ország pop-punk szíve, a zenekarból játszott valaki már korábban valamelyik helybéli formációban? Kik voltak a helyi (hazai) gyerekkori kedvencek (ha voltak), és kik jelenleg a kedvenceitek a színtérről? Mi a véleményetek a helyi szcénáról?

Szerencsésnek tartjuk magunkat, hogy itt élünk, ahol nagy teret kapnak az ilyen könnyűzenei stílusok, gyerekkorunk óta ebben a közegben mozgunk. Rengeteg zenekar járt felénk az idők során és ezáltal egy családias, mindenki ismer mindenki helyzet jött létre, kevés pop-punk zenekar van itthon, szeretnénk ebbe a családba tartozni. Helyi zenekarokat tekintve, általánosságban nagy hatással voltak ránk a Link-x, Graveyard At Maximum, Mayday! Mayday! Almost Hopeless és 14Alien csapatok, hogy csak párat említsek. Ricsi már nagyon fiatalon elkezdett zenélni és koncertezni. Jelenleg édesapjával együtt is zenél a Tűzkerék XT nevű zenekarban, Lóri pedig a The Rugó bandában is tevékenykedik. Ricsi és Tibi több helyi kisebb-nagyobb zenekarban is megfordult már (Válasz nélkül, Have No Clue). Nekem viszont ez az első próbálkozásom frontemberként. Jelenlegi zenekarok közül mindenkit nagyon kedvelünk és mindenkivel jó kapcsolatot ápolunk, mint a régebb óta létező Headstock és Have No Clue, illetve a mostanában induló bandákkal, mint a The Vernal, Lightchaser és East Great Falls.

A pizzával meg hasonló jelképekkel ikonosított műfaj újra virágkorát éli, ti hogyan élitek meg, mit jelent nektek a pop-punk?

Úgy vélem, nem véletlenül alakultak ki ezek a bélyegek, ez az egyik olyan műfaj ami jelentősen előtérbe helyezi a fiatalság gondolatkörét, a lendületet és a pozitivizmust. Persze a pop-punkot rengetegen komolytalannak gondolják és előítéletekkel élnek az ilyen bandákkal szemben. Nehéz ezt megváltoztatni az emberekben, nyilván nem mi leszünk ez a zenekar, de ha már egy embert is sikerül megfognunk a zenénkkel, már megérte.

Honnan származik a zenekar neve, esetleg egy utalás valamire? Pl. ott van Bebiák Márk (most már 2 fősre hízott) projektje, az East Great Falls, aminek a neve ugye az Amerikai Pitéből származik. Nálatok is valami hasonlóról van szó, vagy spontán ötlet volt az Evansville név?

Nagyon szerettünk volna olyan nevet találni ami hordoz valami mögöttes tartalmat, rendkívül szimpatikusak nekünk ezek a zenekar- és előadónevek. Sajnos az élet úgy hozta, hogy bármi jó ötletünk támadt, az vagy hangzásban más zenekarnévre hasonlított vagy egyszerűen bandanévként nem állta meg a helyét, a nehéz megjegyezhetőség miatt. Így egy ötletdömpinget követően esett a választás az Evansville-re.

Az Eroded Youth az első hangzóanyag, amit bemutattok, volt esetleg olyan zenekar, amely hatással volt rá? Kik a legnagyobb kedvenceitek? Mindannyiótoknak a pop-punk a kedvenc műfaja, vagy esetleg éltek más zenét is?

Nagyon széles skálán mozog a zenekar ízlésvilága. Az együttest nézve, a legnagyobb favoritok nálunk is azok az formációk, akik a sok hasonló banda előtt példaként állnak: The Story So Far, Neck Deep, State Champs, Hit the Lights. Tibire legnagyobb hatással a Blink 182 volt és természetesen Travis Barker. Lórinál a lavina elindítója egy jó kis szakállas zene volt, ami még most is favorit, a Four Year Strong. Ricsi a punk-rocktól (Mest, MxPx) jutott a pop-punkig, de sokféle zenét hallgat pl. bluest is.  Én személy szerint, egy Architects és egy AFI album között képes vagyok akár egy Disney slágerek válogatást is önfeledten hallgatni. Tehát tényleg temérdek sok műfajból merít mindenki és a lehetőségekhez mérten próbáljuk ezeket a zenénkbe is átemelni, ezzel is színesítve azt.

Márciusban jeleztétek, hogy befejeződtek az EP felvételei, mesélnétek nekünk arról, hogy hol voltatok stúdiózni és kivel/kikkel dolgoztatok együtt a kislemez felvételein? Milyen volt a hangulat és mik a tapasztalataitok az első ilyen munkáról?

A felvételek a Wonder Stúdióban készültek, Walczer Dávid és Varga Bence vezényletével. Ők remek barátaink, így rendkívül jó hangulatban zajlottak a felvételek. Mindenkinek ez volt az első komoly stúdiós élménye, a házon belüli demózásokon kívül. Rendkívül izgalmas volt és összességében rengeteg tapasztalatot szereztünk, amit majd hasznosítani tudunk a jövőben. Az utómunkálatok Simon István keze munkáját dicsérik a No Silence Sound Stúdióból

Ha már itt tartunk, mik a fő témái az Eroded Youth kislemeznek? Miért ez lett a kislemez címe? Hordoz esetleg valami üzenetet?

Mint az ilyenkor lenni szokott minket is a fiatalság általános problémái foglalkoztatnak, valamint a különféle ingerek amik a hétköznapokban érnek minket. Ezeket igyekszünk a dalokba és a szövegekbe önteni. Próbálunk törekedni arra hogy egy elvontabb, választékosabb formában érintsük ezeket a témákat, a jövőben ez még több hangsúlyt fog kapni. A bemutatkozó EP-nk ezen tematika köré épült, de természetesen nagyon sok gondolat van amikre szeretnénk figyelmet fordítani még a későbbiekben.

Az első kislemezetekre végül három dal került fel, mikor kezdtétek el írni a dalokat az Eroded Youth EP-hez? Több tétel is készült az írási folyamat során, és ezzel együtt hagytatok még a fiókban ötleteket vagy csak ez a három dal nyerte el a stúdióra a végleges formáját?

A zenekar megalakulása óta folyamatosan dolgoztunk, jöttek-mentek az ötletek, volt sok amit megtartottunk és sok amit ejtettünk.  Az EP dalcsokor alapkövei régóta megvoltak, és addig-addig csiszolgattuk őket amíg el nem érték teljes formájukat. Persze tele vagyunk ötletekkel, amiknek még ki kell forrniuk és dalszövegekkel amik csak a melléjük illő dalokra várnak.

Hogyan szoktatok dalokat írni? Ki a fő dalszerző a csapatban? Esetleg mindannyian brainstormingoltok az egyes ötleteken közösen? Ki szerzi a dalszövegeket?

Nincsen konkrét dalírási mechanizmus nálunk. Általában úgy zajlik a folyamat, hogy ha valakinek beugrik egy jó ötlet vagy egy téma, azt a próbákon igyekszünk tovább görgetni és együtt összerakjuk az alapját a számnak. Majd ezt valamilyen módon rögzítjük, akár egy telefonnal és mindenki kitalálja rá a saját kis színezéseit vagy további ötleteit amivel fejlődhet. Valamint erre írom/igazítom én is a dalszövegeket.

Azt is hallani, hogy már most dolgoztok új dalokon a próbák alkalmával. Szeretnétek még idén érkezni új dallal? Vagy egyelőre még csak a koncertekre való felkészülésre koncentráltok?

Elsődlegesen most a koncertekre való felkészülést tűztük ki célul, nagyon szeretnénk bemutatkozni színpadon is. Erőteljesen dolgozunk hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk. Kezdetben a környéken, de idővel szeretnénk minél több helyre eljutni akár határon túlra is, hogy megmutathassuk a zenénket és megismerjünk minél több embert. Ez a legjobb motiváció.

A koncert bemutatkozásotokra még ugye várnunk kell, terveztek nyáron már bulikat?

Abszolút tervezünk, június végén lesz esedékes a bemutatkozás, ha minden a tervek szerint halad Dorogon és Budapesten.

Idén mely lemezeket várjátok a legjobban?

Az új Neck Deep, The Wonder Years és State Champs albumok mindenkinél a várólistán vannak. Az új August Burns Red mellett sem fogunk elmenni.

És így a végén az interjút megköszönve kicsit egy lazább kérdés: ha bezárnának titeket egy szobába étlen-szomjan napokra, ki lenne az első a zenekarból, akit megennétek? :)

Valószínűleg azt aki a leghangosabban horkol, haha. Bár a Tibi csokit mindenki szereti… Nagyon köszönjük a támogatást, az interjú lehetőséget, valamint a figyelmet az olvasóknak és hallgatóknak!

EVANSVILLE – ERODED YOUTH (EP)