Az erőszak olyanná tesz, mint akik ellen harcolsz – VLKN-lemezpremier

Május végén hozta ki az első számát a VLKN nevű crust/metal-formáció, melynek a tagságát olyan hazai zenekarokból ismerheted, mint az Anchorless Bodies, a Satelles vagy a Hypocrites Breed. Az aktulpolitikával és társadalmi problémákkal foglalkozó banda az ígérteknek megfelelően ma bemutatja első lemezét Ruination címmel, mely itt a NuSkullon debütál.

Az album borítóját egy amerikai grafikus, Ben Hoagland készítette. A felvételek házilag lettek megoldva Szántó Tamás (ex-Plan Beer, ex-Herion) segítségével, a keverést pedig a Mass//Reactionben is doboló Toto végezte. A lemezpremier mellé Almási Attila gitáros válaszolt néhány kérdésünkre a zenekar dolgairól.


Mikor és kitől jött az ötlet, hogy elkezdjetek közösen zenélni?

Az ötlet a Satelles EU-turnéján merült fel Kristóf, Szabi és Attila között, hogy csináljunk egy olyan zenekart, amivel körbe tudjuk turnézni a Fekete-tengert. Rá egy pár hónapra összehoztunk egy próbát, ami egész jól sült el. Megbeszéltük, hogy kell még egy gitáros, így Kristóf szólt Ballnak, ő pedig elvállalta, eközben Attila pedig megkereste Marcit, hogy szálljon be, mint énekes. Az első közös próbánk valamikor 2019 legvégén volt.

Itthon viszonylag kevés olyan banda van, még az undergroundon belül is, amelyik nyíltan a társadalmi problémákra, aktuálpolitikára fókuszál, pedig bőven lenne miről énekelni. Mi lehet ennek az oka szerintetek?

Nem gondoljuk, hogy itthon kevés a nyíltan társadalmi problémákra fókuszáló banda, elég sokan vállalják fel a véleményüket a szövegeikben (Mass//Reaction, Diskobra, Rákosi, Ghostchant, Bicska, Haramia, Fideath, Police Cemetery, Herion és sokan mások). Vannak olyan zenekarok, akik csak szimpán nem foglalkoznak annyit a promocióval, így kevesebb emberhez érnek el, vagy esetleg nem annyira aktívak manapság.

A zenekar esszenciájaként is leírható, először kiadott számotok címe: Problem-Reaction-Solution. Az első fele világos, de mi a megoldás?

A kis videóban is látszik, hogy a problémára hogyan regálnak az emberek, tüntetnek, elmenekülnek, esetleg szembeszállnak a hatalami erőkkel. Úgy tűnik, ezek egyike sem vezet tartós eredményhez, sőt a legtöbb esetben bebizonyosodik, hogy ez egy végeláthatatlan spirál, az erőszak erőszakot szül, így megoldásról nem igazán beszélhetünk. Sajnos hiába lépnek fel az emberek az elnyomó rezsimek ellen, tüntetnek hónapokig (lásd Belorusszia, Mianmar), nincs kiút belőle, a végén csak az erőszak marad, ami pedig nem vezet sehova, vagy pedig olyanná tesz, mint akik ellen addig harcoltál. Ahogy láthatjuk, a kormányok az első perctől kezdve a legkeményebb módszerekkel, a saját hatalmi öklükkel csapnak vissza, rendőrökkel és katonákkal. Próbálják az embereket elrettenteni attól, hogy felszólaljanak vagy esetleg más véleményt alkossanak az aktuális vezetésről. Addig, ameddig a hatalmi szervezek nem állnak át az emberek oldalára, nincs megoldás.

Mik a tervek a jövőre nézve? Élőben bemutatkoztok valamikor? Fizikai megjelenés, videó stb.?

Most azon dolgozunk, hogy a fizikai formátumok (limitált vinyl és kazetta) elkészüljenek és prezentálni tudjuk őket a nagyérdemű felé, valamint továbbítsuk a kiadóknak, akik beálltak mögénk és pénzt, energiát fektettek a megjelenésbe. A kiadók akiknél majd a fizikai formátumok megtalálhatóak lesznek: H.806 DIY Records, Vinyltorden, Helldog Records, The Hills Are Dead Records és Tomb Tree Tapes.
Lesz egy pár fellépésünk, amik már előre le vannak kötve, amiket hamarosan bejelentünk.