Az elengedés halála – Stabbed-klippremier

Két és fél évvel a legutóbbi Never Here EP után új számmal jelentkezik a Stabbed zenekar. A klippel együtt érkező Other Way egyben a banda első olyan megjelenése, amit már az új frontemberük, Gabó Ádám énekelt fel, aki egyébként a Cadaveres korai lemezeiről lehet ismerős sokaknak.

A progos, groove-os, sludge-os elemekkel is operáló zenekar a saját stílusára az „existential dread metal” címkét használja, amit magyarul legjobban talán az „életről lehozós metal” meghatározás ad vissza, és hát pont ilyen hangulatú ez az új szám is. A mondandót Potkovácz Márk dobos és dalszövegíró fejti ki bővebben:

Talán egy buddhista mondás volt, hogy az élet a halálra való felkészülés? Ha így van, akkor a jelenlegi társadalmunk mindent megtesz, hogy meneküljünk ettől a leckétől. Ennek következménye pedig nem csak az a felsőbbrendű illúzió, hogy örökké élünk, örökké fiatalok maradunk, mindig mi leszünk a föld urai, hanem hogy képtelenek vagyunk az elengedésre. Az élet leghétköznapibb szintjein is, mindenki bele van ragadva a munkába, amit utál, vagy a párkapcsolatba, ahol nem lehet önmaga, élvezetek hajszolásába, képzelt ellenségek elleni lázadásba.

Az Other Way az elengedés küzdelmességéről szól. Egy lassú folyamatról, ahol újra és újra ellenállásokba ütközünk belsőleg és a külvilág részéről is. Minden elengedés egy kis halál, ami gyásszal, munkával jár, mielőtt az ember megláthatja a fényt az alagút végén. Legyen ez a személyiség egy már meghaladt részének elengedése, miközben a család, barátok még a régi mintáinkat várják el. Vagy egy emberi kapcsolat halála, ahol az emlékek tovább éltetik bennünk azt, ami már nincs jelen, ami már nem a valóság része. A felhőtlen gyerekkor, vagy meg nem élt lehetőségek elengedése. És persze benne van a végső elengedés, az élet halandóságával való szembenézés súlya is.

A zeneszerzésről és a felvételekről Kecskés Attila gitáros mesél:

Az Other Way zenei része már tavaly augusztusban elkészült, azóta várta a fiókban az utolsó csiszolásokat. A dalszerkezetet ezúttal sem akartuk megbonyolítani olyan világi dolgokkal, mint például az énekelhető refrén, cserébe létrejött egy olyan fúzió, amelyben elfér akár négy-öt zenekarnyi hatás is. Az enyhén kaotikus első verziómon a rendesen megírt dob és Ádi énekstílusa sokat javított, egyértelműen vele érződik eddig legteljesebbnek a zenekar. Az új dalokat már kifejezetten az ő stílusát, hangját figyelembe véve írtam.

A dobokat a Pinewood Stúdióban vettük fel Budapesten, aztán ismét Vári Gábor kezei közé került az anyag a Miracle Soundban, az énekfelvétel, keverés és a mastering is vele készült. A videót a No Total Films készítette, és mindannyiunk döbbenetére tényleg nincs totál felvétel a klipben.

A srácok jelenleg a második nagylemezüket írják, Attila erről is szolgál helyzetjelentéssel:

A már említett fiókban jelenleg vár egy albumnyi instru, nagyon reméljük hogy minél hamarabb sikerül kidolgozni és felvenni őket. Sok dal kidobásra, vagyis szebben szólva B oldalra került, az a cél, hogy egy töltelékdalmentes igazi nagylemez készüljön el.

A bandát a következő koncerteken lehet megnézni mostanában:

szeptember 23. – Székesfehérvár, Nyolcas Műhely (+ Nest of Plagues, Darkmess)
október 8. – Budapest, Robot (+ Mirror, Hypocrites Breed)