A bűntudat nyomasztó súlya – Premieren a Cvlt of Grace és Sirens Chant splitje

Több szempontból is egyesítette erőit két pécsi zenekar, hogy egy jó koszos és depresszív splitet adjanak ki. A tavaly új lemezzel visszatért Cvlt of Grace leigazolta a Sirens Chant agyát, Breszkovics Norbert gitárost, aki most már a lebegős poszt-metalos riffjeit egy adag sötét hardcore árnyalattal is bemutatja. A két zenekar közös anyaga, a When You Love It Hurts the Most mindegyik bandától 1-1 új számot vonultat fel. A dalokat leginkább az elmúlt években felgyülemlett negatív érzelmek inspirálták, és terelték egy olyan irányba, ahol még napfényben is könnyű elveszni.

Az új anyagról és az együttműködésről a Cvlt of Grace-ből Albert, a Sirens Chantból pedig Márk nyilatkozott. Előbbi így:

Ez volt az első alkalom, hogy egy single-t szerettünk volna kiadni, így azt gondoltuk, hogy ez egy tökéletes alkalom arra, hogy a dalt egy split collab keretében mutassuk be Sirens Chant-es barátainkkal. A közös munka gondolatát pedig csak tovább erősítette a zenekar soraiban bekövetkezett friss változás, amelynek következtében május óta Norbert a mi sorainkat is erősíti gitár poszton. Nagyon sokat dolgoztunk ezen a számon maximális odaadással mindenki részéről, amelynek köszönhetően ez volt az egyik legsimább stúdiófelvételünk is, és eredményül talán az eddigi legjobban szóló anyagunk. Hangzás tekintetében ez szám egy kicsit más, mint a korábbi dalaink, de igyekeztünk megtartani néhány meghatározó zenei jegyet a korábbi munkásságunkból.

Ehhez a Sirens’ frontembere hozzáteszi:

Már régóta szerettük volna, hogy a Cvlt of Grace és a Sirens Chant valami közös produktumot hozzon létre. Mindkét zenekar pécsi, hasonló zenei elemekkel dolgozunk és néha a színpadon is osztozunk (meg a gitárosokon, haha). Egy split kiadása tűnt a legegyértelműbb választásnak. Mindkét zenekarnak volt anyaga, amivel dolgozni lehetett, szóval úgy éreztük, eljött az idő. A Woe című dal szerintem egy kicsit sötétebb lett a Kali Yugához képest. Egy olyan időszakban tökéletesítettük, amikor mindnyájunknak valamilyen fajta nehézséggel kellett szembenéznie.

A Dull Edged Knives című Cvlt of Grace-dalról az alábbiakat mondta Albert:

Az elmúlt pár évben, a járványtól kezdődően drasztikusan megváltozott az életünk. A szám azt írja le, hogy milyen érzés ezekben az időkben élni, hatalmas stressz alatt minden egyes nap. Annak ellenére, hogy mindenki életére és szociális kapcsolataira hatással voltak az elmúlt évek eseményei, a szöveg sokkal inkább egyénközpontú és egy konkrét személy érzéseire és coping mechanizmusaira koncentrál. A dal nem mesél el történetet vagy kínál megoldást, csupán meg szerettem volna osztani, hogy milyen érzés volt – és milyen érzés most is – megtapasztalni az őrületet, amiben mindennap élünk, és viselni a körülöttünk történő események óriási súlyát. Mindkét szám szövege egyéni nehézségekről és bűntudatról mesél, amelyek talán, vagy talán nem a minket körülvevő világ következményei.

A Woe című Sirens Chant-számhoz pedig ezt fűzte Márk:

Az az igazság, hogy a Woe szövege nehezen született meg. A srácok már régebben megírták az instrumentális elemeket, de én valahogy nem tudtam olyan szöveget produkálni, ami jól kiegészítheti a dalt. Aztán jó néhány szerencsétlen esetnek köszönhetően újra dűlőre kellett jutnom a rengeteg negatív érzelemmel, érzéssel, amik bennem voltak. Összegezve a Woe egy utazás. Egészen az első pillanattól a probléma megoldásáig. Nem szerettem volna túl “nagyot” mondani ezzel a dallal, de szerettem volna, ha pontosan kifejezi azt, amit átéltem, ami jellemzett az elmúlt időszakban. Szembenézni ilyen dolgokkal, megnevezni ezeket az érzéseket csak az első lépés a gyógyulásban, de az egyik legfontosabb.