Aktuálista: Horváth Attila (Subscribe, SuperSize Recording) kedvenc zenéi

Ez itt az Aktuálista cikksorozatunk, amiben a hazai zenei élet ismerős alakjai bukkannak fel időről-időre, hogy megosszák kedvenc zenéiket a nagyérdeművel. Ebben a sorozatban nem feltétlen all-time favoritokról van szó, mint a néhai Rejtett alkönyvtárak szériánkban, hanem az aktuálisan pörgetett-forgatott finomságokról, ezáltal is tuningolva kicsit a jelenkor gyöngyszemeit, hogy ne mindig csak a “régen minden jobb vót” mantrát kelljen emészteni. (Persze mindez nem zárja ki, hogy néha előkerüljön egy imádott klasszikus is a régmúltból.)

Mai vendégünk Horváth Attila, közismertebb nevén Atish, a Subscribe gitárosa és a Supersize Recording alapító társtulajdonosa, hangmérnöke és producere. Atish épp az idei év egyetlen Subscribe-koncertjére készül, ami pénteken lesz a Budapest Parkban a Kettőnégy fesztivál keretében, de közben időt tudott szakítani arra, hogy beavasson minket az aktuális kedvenceibe. A saját munkássága tükrében nem nagy meglepetés, hogy a progresszív rock/metal színtérről gyűjtött össze közel egy tucat bandát és zenészt.

Ha pedig éled a válogatását, akkor ajánljuk a sorozat előző részét is, amiben a hasonló körökben mozgó Rózsavölgyi Bence (Ghost Toast, Deeprecen) ajánlott hasonló stílusú és mentalitású cuccokat.


  • Karnivool

Ha az utóbbi 10 évben megkérdezte tőlem valaki, hogy melyik a kedvenc zenekarom, akkor egyből rávágtam, hogy az ausztrál Karnivool. A progresszív modern rock/metál szférában (amiből leginkább szemezgetni fogunk most) a Tool óta ez a zenekar volt legnagyobb hatással rám és a dalszerzéshez való hozzáállásomra. A mai napig előveszem a 2009-es Sound Awake lemezt és örömmel hallgatom végig, amin nem mellesleg etalon hangzás is van.

  • Wheel

Ha már rommá hallgattad a fent említett Karnivoolt és az összes Tool-lemezt, valamint nem szeretnél várni újabb 10 évet a következő megjelenéséig, de valami hasonlóan nagyívű dalszerkezetekkel operáló, Maynard-szintű énekdallamokkal tűzdelt poliritmikus elszállásra vágysz, akkor ajánlom figyelmedbe a Wheel nevű finn bandát, akikbe amúgy egy Karnivool Facebook fan page-en botlottam bele. Itt egy habkönnyű 10 perces tétel tőlük, aminek végén iskolapéldaként mutatják be, hogy hogyan kell piciből nagyot csinálni, amit én mindig is imádtam.

  • Leprous

Mindig más dolog miatt kattanok rá egy dalra egy előadótól, és amióta először hallottam a ToolForty Six & 2 című dalát, azóta mindig felkelti az érdeklődésemet, ha egy ritmikát szétszed a zenekar és úgy folynak a témák egyikből a másikba, hogy a ritmusképlet nem, vagy csak alig változik. Elsőre észre sem veszi a hallgató, hogy ugyanazt a patternt hallgatja, csak a hangsúlyokkal variálnak, mi is sokat használjuk ezt a trükköt a Subscribe-bal. Erre tökéletes példa a LeprousIlluminate című száma, amit élőben hallottam először, viszont utána napokig dúdoltam ezt a ritmikát, ezért meg is kellett keresnem a dalt.

  • Sleep Token

Hogy egy frissebb produkciót is említsek, az elmúlt fél évben számomra a legnagyobb kattanás a Sleep Token, akiknél hasonló flessem van, mint anno a Karnivoolnál. Talán azóta a legkarakteresebb éneklés, amit hallottam, ami úgy táncol az affektálás és szívbemarkolás határán, hogy első hallgatásra figyelmet követel. Erre a legjobb példa a Hypnosis című daluk, ahol a repetitív témákkal operálva érik el a hipnózis hatást.

Azért idebiggyesztek még egy dalt tőlük, csak hogy halljátok, milyen széles zenei stíluspalettán mozog a zenekar, a Granite-ot már-már popdalnak is nevezhetnénk, ha nem rúgná be két lábbal az ajtót a 8 húros gityó a dal végén!

  • Bad Omens

Ha azt kérdezitek, mit fogok pörgetni a következő hónapokban, akkor a válaszom a Bad Omens, akiket nemrég ismertem meg, de ezt a számukat már rommá hallgattam, a dallamtapadás tipikus esete. Az amerikai banda hasonlóan modern stílust képvisel, mint a Sleep Token, a brilliáns dalszerzés mellett az elektronika és a zene kohéziója emeli ki számomra ezt a tömegből.

  • Vola

A dán Vola zenekart úgy szoktam jellemezni, hogy egy Meshuggah verze gigarefrénnel és masszív elektronikával megtámogatva. A modern hangzások engem mindig érdekeltek, és ezt én annak hívom, ráadásul ez az egyik olyan 2021-es metal lemez, ami Dolby Atmosban is fent van a streaming szolgáltatóknál (már ahol ezt támogatják). Mivel én most éppen egy ilyen irányú fejlesztést fejeztem be a stúdiómban, ezért kimondottan érdekelnek azok az anyagok, amik keverése már alapból Dolby Atmos térhangzásban érhető el, és nem a klasszikus lemezek újrakevert verziói. Ráadásul az ő zenéjük a sok elektronikának köszönhetően tökéletes alapanyag ebben a 3D-s térben.

  • Polyphia

Ha egy kis gitáros inspirációra vágyok, vagy éppen arra, hogy egy életre elvegye valaki a kedvemet attól, hogy gitárt fogjak, akkor szoktam Polyphiát pörgetni. Bevallom, én sosem hallgattam a nagy ikonikus szólógitárosok lemezeit, viszont a modern gitárcentrikus zene megkerülhetetlen alakjává vált Tim Henson bandája, virtuózitásuk mellett hangzásukkal is újítani tudtak az instrumentális vonalon.

  • Rabea Massaad

Az utóbbi időben a zenefogyasztás megváltozását a saját bőrömön is tapasztalom, és azon kaptam magam, hogy nem is annyira egészben hallgatok lemezeket, mint korábban, sőt nem is csak zenéket hallgatok, hanem sokszor zenészeket követek be Instán, Youtube-on, és egyre inkább a zenefogyasztásom kezd átmenni playthrough videók nézegetésébe. Az egyik nagy kedvencem ezen a vonalon Rabea Massaad.

  • Nick DePirro & Aric Improta (Night Verses)

A másik hősöm, korunk Tom Morellója, Nick DePirro. Nick zenekara az instrumentális vonalon operáló Night Verses, amiben jelenlegi kedvenc dobosom dobol, Aric Improta, akit amúgy a Fever 333-ból is ismerhetünk, bár onnan már kiszállt. Érdemes őt is lecsekkolni és bekövetni, mert elképesztően kreatív témákat hoz és nagyon izgalmas videókat pakol fel.

  • Jakub Zytecki

Zárásnak pedig egy lengyel gitárost dobnék be, Jakub Zyteckit, akit még korábbi zenekarával, a Disperse-szel láttam játszani a hajón, és elképesztő ízléses gitározást hallhattunk tőle. Azóta zenekara már nem aktív, de szerencsére ő szólóprojektjével igen.

Atish kedvenceit a Spotify-on is végigpörgetheted:

A Subscribe június 14-én a Budapest Parkban koncertezik a Kettőnégy fesztiválon, további fellépők a Fish!, a Téveszme és a Nagyúr.

Fotó: Révész Patrik