Bodor Máté jelenti a Heaven Shall Burn búcsúturnéjáról

bodormate-hsb1

Az utóbbi időben Bodor Máté egyértelműen a magyar metálszíntér egyik legkelendőbb nemzetközi exportcikke. A budapesti gitáros évek óta az angol kalózmetálos Alestorm állandó tagja, de tavaly a saját slágermetál-bandájával, az év egyik legerősebb lemezét jegyző All But One-nal is lenyomott egy kisebb európai turnét, a napokban pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kisegítő jelleggel csatlakozott a Heaven Shall Burnhöz. A német metalcore nagyágyúi hamarosan elég hosszú szünetre vonulnak, de előtte még ebben a hónapban egyszer alaposan megdolgozzák Európát a The Final March nevű turnén. A turné közben, egy nappal a budapesti állomás előtt gyorsan kikérdeztük Mátét a fejleményekről.


Szia Máté! Először is gratula a gighez! Hogy jött, hogy épp téged kérjen fel a HSB, hogy ugorj be hozzájuk Maik Weichert helyére?

Szia! Köszönöm! Igazából Christian Bass-szal, a dobossal már évek óta jóban vagyok, és közös projektünk is lett, az All But One. Sajnos sosem sikerült eddig együtt turnéznunk, és most úgy hozta az élet, hogy Maiknak egészségügyi okokból le kellett mondania a turnét. Végül rám esett a választásuk, és pont rá is értem, ami nagy csoda. :D

bodormate-hsb2Mennyi időd volt felkészülni a turnéra?

Nagyjából pont egy hónapom volt. Ugyan kicsit problémás volt a történet, mivel én már alapból egy angol turnén voltam az Alestormmal, amikor szóltak, úgyhogy minden napom dalok tanulásával telt, de mindenki nagyon támogatott a dologban, úgyhogy nem volt gond a tanulással. De végül is 23 dalt kellett bemagolnom alig 4 hét alatt, úgy, hogy az profin jöjjön is le majd a színpadon. Az első buli előtt rendesen paráztam, kétezer ember előtt kellett meggyőzően kiállnom, úgyhogy volt egy kis nyomás, de összehoztuk!

Hogy sikerültek az eddig lement bulik? Könnyen megtaláltad a helyed?

Eddig minden nagyon jól megy, most lenyomtunk pár kisebb bulit Skandináviában, aztán ma Prága, utána Pest! Elég hamar sikerült beilleszkedni, tegnap volt egy szünnapunk is, aztán elmentünk Berlinben megnézni a Carnifex bulit, aztán elég jó kis ivászatba torkollott az este, nincs gond a srácokkal, az biztos! :)

A három hetes menet alatt összesen két szünnapod lesz, Prágától kezdve 12 napot nyomtok le egy huzamban. Hogy lehet ezt bírni? Nem félsz, hogy a végére mosatlan lyukas zokni leszel?

Haha, már megedződtem. Mint említettem, volt ezelőtt már egy turné, ami után egyből jöttem erre, és még azelőtt is voltam 1 hétig Los Angelesben, illetve a Karib-tengeren játszottunk egy fesztiválhajón, úgyhogy most már lassan 2 hónapja úton vagyok. Ha jól számolom, olyan április közepén érek haza, mivel még ezután a turné után lenyomunk 3 fesztivált egyből az Alestormmal is. Úgyhogy már megszoktam, tavaly 5 hónapot voltam turnén egy 2 hetes szünettel, úgyhogy nem parázok már rá annyira ezekre.

Mennyire ismerted a bandát korábban? Voltak kedvenc lemezeid vagy dalaid? Mik fogtak meg a legjobban most, hogy betanultad a műsort?

A híresebb dalokat ismertem, persze, Hunters Will Be Hunted, Endzeit, Voice of the Voiceless… de persze sok olyan dal van most ezen a turnén, amit még a többiek sem játszottak, úgyhogy sok minden új volt nekem. Leginkább az új lemez, a Wanderer dalai tetszenek, nagyon húznak élőben is és a lemezen is, illettve a Voice of the Voicelesst is imádom játszani!

Köszönöm a beszélgetést és Budapesten találkozunk!

Máté csütörtök este a Barba Negrában játszik a Heaven Shall Burnnel, előttük fellép az August Burns Red, a Whitechapel és az In Hearts Wake is. A buli további részletei a Facebookon.