Straight Edge & Proud: európai sXe válogatáslemezen pusztít a veszprémi Escalate

Az Ugly & Proud Records gondozásában megjelent a Straight Edge & Proud válogatáslemez, melyet az európai vegan sxe-színtér hét zenekara készített közösen. A koncepció lényege, hogy egy gyors betekintést kapjunk a most aktuális, európai hardcore-zenekarok munkásságába egy-két új dal képében. A tizenegy dalos lemez külön érdekessége számunkra, hogy egy magyar banda is helyet kapott rajta, méghozzá az egészen fiatal, ám annál tehetségesebb veszprémi Escalate zenekar, arról nem is beszélve, hogy mindenféle részlehajlás nélkül ki merem jelenteni, hogy

ezzel a két új számmal a srácok toronymagasan kiemelkednek az amúgy is elég erős felhozatalból.

A csapat továbbra is hozza a metalcore legőszintébb és legnyersebb időszakát egyenesen a ’90-es évekből, a Morning Again, illetve az Earth Crisis vonalán, vagy ha újabb bandát akarunk említeni akkor talán a Renounced áll hozzájuk a legközelebb. A két új szám egyébiránt a közelgő nagylemezük előfutára, mely hamarosan megjelenik. És hogy miért szólnak ennyire erősen ezek a dalok? Többek között azért, mert az Earth Crisisból Scott Crouse keverte és maszterelte őket, amit nem tudunk eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire nagy dolog.

A srácok mellett szerepel még az anyagon az olasz Caged, a török XRisaleX (igen, Isztambul még Európa!), a belga XDevourX, az angol XApothecaryX, a francia Iron Deficiency és a bolgár TrueXFeeling.

A készítők az alábbi nyilatkozattal szeretnék kihangsúlyozni a közös értékek mellett való kiállásukat, illetve az egész sxe mozgalom jelentőségét és mondanivalóját:

Több mint 40 évvel a kialakulása után a straight edge a kezdetektől fogva elválaszthatatlan a hardcore-színtértől. Ahogy a szcéna, úgy maga a straight edge mozgalom is sok korszakon és változaton ment keresztül – ami eleinte egy egyszerű „baszd meg” volt a megalkuvásra néhány punk kölyök szájából, az egy évtizeddel később már egy domináns erő volt, mely átformálta a hardcore értékrendjét és hangzását.

Straight edge-nek lenni mindannyiunk számára mást jelent. Valaki számára egy menekülés a sötét múlt elől, másoknak pedig egyszerűen ez az első olyan dolog, ami mellett van értelme kitartani a mocskos világban.

A straight edge egy természetes válasz az addiktív és káros anyagok és viselkedések egyre elterjedtebb normalizálására és népszerűsítésére. És úgy tűnik, hogy a tudat módosítatlan állapotban tartásának vágya sok ember számára túl radikális ötlet. Az igazi félelemmel és fájdalommal szembenézni nem könnyű, és ugyanezek az emberek inkább elfojtják az erzéseiket, főleg mivel ez van beállítva normális dolognak. Sajnos akik a legjobban félnek a nehézségektől, azok fognak végül a legtöbbet szenvedni.

Ennek tudatában a straight edge mindannyiunk számára egy politikai állásfoglalás. Egy olyan világban, ahol a fogyasztás, a kizsákmányolás és az intoxikáció kéz a kézben jár, mi egy teljesen ellenkező oldalon állunk. Természetesen nehéz döntésnek tűnhet ez azoknak, akik napi szinten hordozzák a pörgés kultúrájának igáját, és azoknak, akik – mindannyiunkhoz hasonlóan – egy olyan világban léteznek, ahol a normálistól eltérő, másféle szociális értékeket kiirtandó devianciának tartják. De nem ez a helyzet! A pszichoaktív anyagok és a tudatmódosítás problémaként való kezelése és elutasítása könnyű és szükséges lépés, főleg azoknak, akik eldöntötték, hogy radikális és forradalmi módon szegülnek szembe a jelenlegi állapotokkal. A straight edge-nek össze kell fonódnia más „radikális” ideológiákkal, és ezek mentén kell cselekedésre sarkallnia. Emellett a straight edge egy eszköz, mely segít az embernek meghatározni és jobbá tenni a saját személyes igazságát. Legyen ez egy olyan utazás kezdete, amely az emberek és az állatok szenvedései iránt tanúsított együttérzés és a megértés felé vezet.

A straight edge nem egy végpont. Nem a végső igazság – önmagában nem az. Ezzel a kiadvánnyal reméljük, hogy inspirálunk téged is, hogy elég bátor és erős légy a cselekvéshez. Légy igaz a végsőkig!

Az Escalate zenekart legközelebb augusztus 25-én lehet megnézni a budapesti Kriptában, majd szeptember 16-án Székesfehérváron, a Nyolcas Műhelyben megrendezett Pass the Torch fesztiválon.