Stephen Carpenter gitáros kihagyja a Deftones EU-turnéját, így a budapesti bulit is

Piros betűs ünnepnap lesz 2022. június 24. a hazai Deftones-rajongóknak, amikor is a sacramentói experimentális/alter/nu metal-alapvetés három évvel a bejelentés után végre-valahára megtartja headliner buliját a Budapest Parkban. Ez azonban egy újabb rossz hírt hozott magával: Stephen Carpenter alapító gitáros nem tart a bandával.

A zenész elég érdekes magyarázattal rukkolt elő döntése kapcsán, ugyanis a Twitterre feltöltött rövid videóban azt taglalja, hogy a világ jelenlegi állása miatt nem szívesen hagyja el otthonát, illetve az Egyesült Államokat, és jobb szeretne a „házon belüli” fellépésekre koncentrálni. Nos, kedves Ács István, ne hidd, hogy a bennem lakozó pesszimista mondatja ezt velem, de a világ nem mostanság lesz újra olyan cukimuki és szivárványhányós, mint amilyen soha nem volt.

Persze lehet konteókat gyártani arról, hogy mi bújik meg valójában Stephen döntése mögött: az ufó-, laposföld- és összeesküvés-hívő, valamint többek közt dinótagadó és oltásellenes gitáros, aki már a világ fűkészletének tetemes százalékát elszívta, valószínűleg rájött, hogy a mariska még mindig illegális a visszamaradt öreg kontinens számos országában. De az is lehet, hogy fél annak következményeitől, hogy leleplezze az orosz-ukrán háború mögött megbújó háttérhatalmat. Vagy egyszerűen csak nem kívánja beoltatni magát az utazáshoz.

Carpenter hiányzása csak tetézi azt a hírt, hogy nemrég Sergio Vega bőgős is bejelentette, hogy kilépett a zenekarból. Ő még 2009-ben, Chi Cheng tragikus balesete után csatlakozott a bandához, és több mint tíz év után 2021 elején került ki a képből, távozásának okai pedig így egy évvel később is rendkívül kuszák. Legutóbbi nyilatkozatában azt mondta a bandába hivatalosan soha(!) be sem vett zenész, hogy jóval inkább a presztízsről szólt az egész, mintsem a pénzről.

Bármik is legyenek az okok, a Deftones törve bár, de itt lesz, legalábbis az OG felállás 3/5 része (Chino Moreno, Abe Cunningham és Frank Delgado) biztosan. Mellettük gitáron Lance Jackman (ex-Will Haven), basszusgitáron pedig Fred Sablan (ex-Marilyn Manson, ex-Chelsea Wolfe) fog játszani, mindketten az épp futó amerikai turnén debütáltak a zenekarban.