Megjelent a Reaction fanzine eddigi leghosszabb száma

Bő egy éve írtunk utoljára a Reaction hardcore fanzine-ről, akkor az áprilisi Defeater-bulin jelent meg a 11. lapszám, ami nagy siker lett. De Sabján Bence hardcore-keresztapa szerkesztő a buli után szinte rögtön neki is állt a következő anyagok gyűjtésének, amiket idén rendezett össze az eddigi legvastagabb (92 oldalas!) magazinná. Ezúttal is elképesztően igényes és sokszínű munkát adott ki a kezei közül, ami annyi fantasztikus cikket tartalmaz, hogy bűn lenne nem kiemelni belőle néhányat!

  • Mindig kíváncsi várakozás előzi meg az aktuális borítót, amit általában Bence ötlete alapján valamelyik tehetséges grafikus és/vagy tetováló ismerőse alkot meg. Ez a művész ezúttal Haraszti Sándor (Black Lobster Tattoo) volt, aki Earth Crisis– és Sea Shepherd-merchökbe öltöztette a Masters of the Universe figuráit, hogy hardcore szuperhősként védhessék meg az ártatlanokat!
  • Említettem, hogy az előző szám a budapesti Defeater-bulin jelent meg. Itt készült egy interjú Derek Archambault énekessel, főleg az Abandoned című lemezről, mivel ekkor még pont nem jelent meg a self-titled album. Tudtad, hogy a Defeater teljes diszkográfiája egy egész konceptmű? Egyébként Dereknek annyira bejön a budapesti Touch zenéje, hogy a tavalyi The Darkness Reflects lemezüket megjelentette a saját kiadójánál, a Version City Bluesnál, így a magyar srácok dalai már Amcsiban is terjednek.
  • Egy új kedvencre találtam a következő interjúnak hála, ami a Long Island-i Rule Them All frontemberével, Jon Gusmannel készült. A Gyűrűk Ura idézete után elnevezett zenekar énekese mesélt a banda világnézeteiről, az amerikai aktuálpolitikáról, a Backtrack-turnéról és képregényekről.
  • Dühös kölykök maradunk” – gigainterjú a kultikus Batteryvel! A ’90-es évek zseniális straight edge bandáját a NuSkullon legutóbb akkor emlegettük, amikor néhány tagja, Mike Schleibaum gitáros (Darkest Hour) és Brian McTernan énekes új zenekart indított Be Well néven. Az interjúban McTernan mesél a gyerekkoráról, a Battery újjáalakulásáról, a kislányáról, friss baltimore-i bandákról (Turnstile-rajongók, figyeljetek!), és még csomó érdekes témáról, jó fej és közvetlen stílusban, öröm olvasni.
  • Valószínűleg nem lövök nagyon mellé azzal, hogy aki a hardcore-ban találta meg magát, az kiskorában jó eséllyel kilógott az iskolatársai közül, netán még lázadt is, mint a huzat. Miért választja mégis egy ilyen ember a tanári pályát, milyen úton jut el oda és hogyan éli meg, mit gondol róla most? Erről szól az egyik legérdekesebb cikk, a Tanárok a hardcore-ban – többek közt egy magyar vonatkozással is, Marton Tamás szavaival a Gearből.
  • A koncertfotósokat bemutató sorozat ezúttal Magyarországon maradt, alanya pedig Rádi Gábor. Ő nemcsak a fotózásról mesélt, hanem a 10+ zenekaráról is, és egy rakás menő koncertkép került tőle a fanzine közepére, olyan helyekről, mint az Auróra, a Gólya vagy a megújult Kripta.
  • A következő két cikk igencsak összekapcsolódik: a Touch és az Exterminating Angel is kijött tavaly egy-egy király lemezzel (utóbbi Simon Ferkó kollégámmal simán a 2019-es hazai kedvencünk lett), és mindkettőhöz született egy-egy dalszövegkommentálós írás a zenekartagoktól. Fontos és izgalmas megismerni a sokat hallgatott számok hátterét vagy keletkezési körülményeit.
  • A Reaction mindegyik újabb számában szerepel egy olyan banda, ami kilóg a hardcore közegből, de még szegről-végről kapcsolódik hozzá. Ehhez ezúttal a NuSkull készített anyagot, méghozzá a brit Svalbard zenekarral, akikkel a tavalyi düreres bulijuk előtt beszélgettünk egy jót Völgyesi Ádám főszerkivel. A Serena Cherry énekesnővel és Liam Phelan gitárossal készült teljes interjú csak a nyomtatott fanzine-ben elérhető, de egy részletet itt is közölni fogunk belőle kedvcsinálónak.
  • Minden cikket azért nem lőnék le előre, de persze ebben a számban is vannak fanzine-ajánlók, Bence pedig egy géppuskakezű földönkívüli, hogyha lemezkritikákról van szó, olyan sokat rittyentett össze most is. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: Cro-Mags, Fury, Bad Religion, Sanction… jaj, az Inclination is milyen jó cucc lett! Ja, és több Run kéne a színpadokra, ezer éve nem csíphettük el őket, olyan kár.

A Reaction 12. számát a szokásos módokon lehet beszerezni: keresd Bencét a Facebookon vagy hardcore-közeli koncerteken, például a következőkön:

Emellett most már a Wave lemezboltba is el lehet bandukolni személyesen az újságért.