Hétfőn jelenik meg a Reaction fanzine új száma

Hétfőn, április 22-én játszik a Dürer Kertben a melodic hardcore alapköve, a Defeater, ez az alkalom pedig más szempontból is különleges lesz: itt jelenik meg a Reaction fanzine új lapszáma. A kiadvány Sabján Bence keze munkáját dicséri tizenegynéhány éve, aki bár kezdetben nem egyedül szerkesztette az újságot, az utóbbi jó pár szám már az ő főszerkesztősége alatt, néhány vendégszerzővel bontakozott ki. A tartalom szinte kizárólag hardcore punkból és ahhoz kapcsolódó témákból áll, sok-sok interjúval, tematikus cikkekkel és ajánlókkal. A csak nyomtatott formában megjelenő fanzine-t általában hardcore-közeli koncerteken lehet megvenni, az adott Facebook-eventeknél szokta jelezni Bence, hogy mikor visz magával példányokat. Emellett a Reaction oldalán rendelni is lehet az újságból.

A 11. szám 2017 nyara és 2018 ősze között íródott. A borító – ami általában valamely hazai művész munkája – ezúttal Haraszti-Kovács Melinda tetováló (Black Lobster Tattoo) rajza. A lapszámban többek között az alábbi cikkek lesznek olvashatók:

  • A lapszám előre borítékolhatóan egyik legérdekesebb cikke egy hazai kerekasztal-beszélgetés: Bence 11 hardcore-zenekar (pl. Wasted Struggle, Touch, Cold Reality, Satelles, Hanoi) 13 tagjával beszélgetett arról, hogy ki miért nem játszik többet, és ki milyen új lemezt adott ki vagy készül kiadni. Téma volt továbbá, hogy mi tartja életben a hardcore-t, ami főleg abból a szempontból lesz érdekes, hogy sokak szerint hanyatlás tapasztalható a színtéren.
  • Lesz egy interjú a brit Higher Powerrel, akik 2017-ben a budapesti Kvltot is megjárták a Comeback Kiddel és a Knocked Loose-zal. A beszélgetésben a zenekar énekese, Jimmy Wizard nyilatkozott Bencééknek a Soul Structure című lemezükről és Harry Potterről.
  • Interjú a newschool hardcore vonalas francia Woodworkkel, ami még 2017 nyarán készült, de mivel azóta a zenekar csak mérsékelten volt aktív (az utolsó lemezük még 2016-os), így nem vesztette érvényét a tartalom. Plusz kis érdekesség, hogy a tavalyi Twitching Tongues / Vein turné svájci dátumán pont a Woodwork volt a support – ez is jelzi, hogy egy hallgatást és olvasást biztosan megér a banda!
  • Interjú az erős női frontos svéd youth crew-bandával, a Time to Heallel. A banda a No Omega köreiből származik (bár az egyetlen közös tag mellett nem sok közös van a két zenekarban, maximum a magas minőség), és két EP-t tett le az asztalra, mielőtt bejelentette, hogy idén sajnos feloszlik.
  • Interjú az itthon is kedvelt Sect zenekar énekesével, Chris Colohannel, aki többek között olyan bandákban állt korábban a fronton, mint a Cursed, a Left For Dead, a Ruination és a Burning Love, így a mostani zenekara mellett ezek is szóba kerültek.
  • Mivel fontos támogatni és elismerni a kreatív és lelkiismeretes koncertfotósok munkáját, pláne azokét, akik önmaguk és masinájuk épségét kockáztatva is kattintgatnak a hardcore-bulikon, a fotósokat bemutató sorozat folytatódik. Ezúttal a német Michelle Olayáról olvashatunk majd, és az ő képeit csodálhatjuk meg.
  • A vendégcikkek között szerepel egy könyvajánló is: Tóth Bianka tollából olvashatunk Sara Marcus Girls to the Front című könyvéről, ami a radikális feminista riot grrrl-éra felemelkedéséről szól, sűrűn átszőve punkkal.
  • Jön a mixtape projekt folytatása, ahol Bence rendszerint néhány elfeledett, cirka 15 éves lemezt porolt le, ezekről pedig ő és még egy-két ember írta le gondolatait és élményeit, köztük magam is. Ez a cikk azért különleges, mert míg Bence ezeket a zenekarokat a működési idejükben hallgathatta-láthatta, én akkoriban még nagyban az általános iskola padját koptattam, így pedig egy teljesen más szemlélettel és ízlésvilággal tudunk beszélni ugyanarról a 10-11 lemezről. Vigyázat, nyomokban Hold X True-t tartalmaz!
  • A lap végén visszatér egy régebbi rovat, a fanzine-ajánló, valamint rengeteg lemezajánlót is írtunk, többek között a Satellesről, a Turnstile-ról, a Harm’s Wayről és a Terrorról.

Keresd a lapot a hétfői Defeater-koncerten, vagy rendeld meg a Reaction facebook-oldalán!