Márciusban Budapestre jön az Archspire

Habár az idei év legnívósabb hazai prog/tech death buliján, a múlt havi Faces of Death turnén végül nem vett részt az Archspire, a kanadai banda most bejelentett egy önálló budapesti koncertet tavaszra. A Tech Trek című turné hazai állomása március 23-án lesz az Analog Music Hallban. A bulinak három előzenekara is lesz: az ausztrál Psycroptic, a francia Benighted és az amerikai Entheos.

A bulit szervező Live Nation sajtóközleménye:

Jason Mamoa kedvenc zenekara az Analog Music Hallban lép fel

Több átszervezett és lemondott turné után most már tényleg Budapestre érkezik a death metál legzúzósabb vancouveri képviselője, az Archspire. A kanadai banda vendégeként fellép a Psycroptic, a Benighted és az Entheos is március 23-án, az Analog Music Hallban.

Az ötösfogat bár tizenöt éve alakult, a sikert és a hírnevet főleg a 2017-es Relentless Mutation című album hozta el számukra – meg persze az, hogy Jason Momoa az egyik kedvenc zenekarának tartja őket. Ezutóbbi nem csoda, hiszen az elképesztően kemény gitártémák és a tűpontos dob mellé olyan ének párosul, hogy az énekes Oli Peters torka megkérdőjelezhetetlenül egy külön hangszerként kíséri a többiek játékát. Ugyan a zenekarnak két gitárosa van, Dean és Tobi általában összesen 15-16 húron koptatják tompára a pengetőket, így alkotva teljes egységet az extrém sebességgel, amit a dalok diktálnak. A srácok persze az első sikereket követve egy percre sem álltak meg, a lezárások idejét kihasználva stúdióba vonultak, és megírták legutolsó lemezüket ’Bleed the Future’ címmel, amivel sorra nyerik a zenei díjakat hazájukban, Kanadában.

Aki nem a kanadaiaktól szeretne felforrósodni, azoknak három előzenekarral szeretnénk kedveskedni, akik hasonlóan messziről érkeznek majd hozzánk. Itt van rögtön az elcsatolt ausztrál államból, Tasmániából idelátogató Psycroptic, akik páratlan szereplőjévé váltak egy rejtélyes világméretű mozgalomnak, amelyet death metal néven ismernek. Sok év telt el 1999-es megalakulása óta, ezalatt a bandának hat albuma jelent meg, amelyek mindegyike szerves fejlődést mutat egy olyan egyenes úton, amelyről soha nem tértek le. Legújabb ‘Divine Council’ néven megjelent lemezükön újszerű hangzásra számíthatunk: a több énekvariáció és a felfokozottabb dallamvezetés megmutatja, hogy ezek a tasmán srácok valóban a stílus nagymesterei.

Ezen az estén Európát a francia Benighted képviseli, akik a francia death és black metal bandák Dishunanized, Darkness fire és Osgiliath tagjaiból jött létre, hogy 1998-ban egyesítsék erőiket egy brutálisabb, súlyosabb és modernebb kifejezésmód érdekében. Amikor 2000-ben elkészült az első saját gyártású, saját névre keresztelt albumuk, az azonnal akkora hatást gyakorolt a hallgatóságra, hogy az amúgy mellékprojektnek szánt bandából végül sokkal több lett. A gyorsan növekvő rajongótábort elismert albumok sora építette fel, melyekből a legutolsó a 2020-as ‘Obscene Repressed’, amiről remélhetőleg minél több dalt játszanak majd az Analog Music Hall színpadán, mert az egész lemez őrült jó!

Az est amerikai képviselői az Entheos lesznek, akik egy progresszív death metal duó a kaliforniai Santa Cruzból. Énekesük Chaney Crabb, és minden az éneken kívül Navene Koperweis nevéhez köthető, akit emiatt multiinstrumentalistának is nevezhetünk. Ha úgy érzed, a zene nem elég hangos, akkor még nem jöttél elég közel. Találkozzunk március 23-án az Analog Music Hallban, Budapesten!

Az eseményt itt lehet jelölni, a jegyelővétel december 5-én indul.