KLIPÖZÖN 2013/50.

KLIPÖZÖN. A NuSkull Magazin külön bejáratú videórovata, ami hétről-hétre, vasárnapról-vasárnapra szedi össze az érdeklődők számára az oldal lefedettsége alá tartozó előadók legfrissebb klipmegjelenéseit. Legyen az hazai vagy külföldi, hardcore vagy post-rock nálunk minden hét utolsó napján megtalálod az azt megelőző hetet összefoglaló mozgókép összegzésünket. Ezzel kívánjuk olvasóink számára lehetővé tenni azt, hogy tartani tudják azt a feszített tempót, amit a zenevilág diktál számukra. Az év ötvenedik hetében a következő zenekarok kerültek fel a listára: Putrid Pile, Bleed From Within, Bad Rabbits, Dead Letter Circus, Ghost B.C., Adept, A Loss For Words, Dog Attack, Angertea, For Today, Danko Jones, Limp Bizkit, Down & Dirty, Diamond Youth, No Trigger, Numbers, A Traitor Like Judas, Soulfly, Carcass, Red Fang. Kik a kedvenceid a héten?

PUTRID PILE – BLOOD FETISH

Nehéz eldönteni, hogy egy ilyen produktumhoz komolyan vagy humorosan álljon hozzá az ember. A Shaun LaCanne által vitt (értsd: ő ír mindent és ő játszik is mindenen, lásd a videó magát) Putrid Pile azt a Cattle Decapitation által mainstreamebb közeghez eljuttatott hangzást képviseli, amit csak akkor lehet és (szerintem) érdemes csinálni, ha az profin teszi az ember. Pont ez a különbség a két zenekar között is. Travis Ryanék ötletekkel teli, brutális és végletekig kidolgozott zenéje ehhez képest zavarba ejtően magasabb színvonalat képvisel. Mindez pedig elsősorban igaz a videóra és másodsorban a zenére. Én szurkolok, de ennél ezerszer több profizmust várok, mert ez inkább a hogy ne csináljunk „belezős” videót kategória. (BK)

BLEED FROM WITHIN – I AM OBLIVION

A Century Media egyik közönség kedvenc zenekara, a Bleed From Within sem hagyta tartalom nélkül így év végén a rajongóit: a 2013-as Throwfesten felvett jeleneteket láthatjuk, koncertképekkel, turnénapló szerű backstage felvételekkel sok izzadtsággal meg a zenekar „karizmájával”. Az I Am Oblivion című dalra forgatott videó azonban az ég világon semmivel sem különbözik társaitól, egyszer nézhető kategória, de annak jó. (BB)

BAD RABBITS – GET UP AND GO

A kibaszott ciki borítóikat leszámítva a Bad Rabbits szinte hibátlan teljesítményt nyújt, és a nézettségek alapján erre egyre többen jönnek rá. Mondjuk a Get Up and Go videója nem fog nézettségi rekordokat dönteni, mert nem túl érdekes imidzsklip, de nem baj, a dal maga jó, mégha jobb videót is érdemelt volna. (JÁ)

DEAD LETTER CIRCUS – I AM

Körübelül egyidőben adta ki a Dead Letter Circus és a Karnivool idei nagylemezét, amelyek ugyan a korai dicsfényt nem idézték meg teljesen, de mindenképp hangulatos kis anyagok lettek. A néhol poszt-apokaliptikus hangulatot megidéző I Am kifejezetten jóra és igényesre sikerült, bár a Cage-re készült videoklip valahogy hatásosabb volt. (JB)

ADEPT – THE TOUGHEST KIDS

Azt nem tudjuk, hogy egyszerűen csak az ötletek fogytak el, vagy az Adept rájött arra, hogy az Emmure meg az Attila is hibátlan bulikat nyom, ráadásul vonzza a közönséget, mindenesetre a svédek új lemeze egy dögunalmas breakdownhalom, ez a klippes dal pedig még ráadásul a refrén tekintetében is  totálisan semmilyen. A klip ezzel szemben egy remek turnévideó, sok piálós képpel és lelkes közönségekkel, valamint roppant látványosan zenélő bandával, kár, hogy a nótának legfeljebb annyi az előnye, hogy jót lehet röhögni a vasággyal negyven kilós srácok láttán a dalcímen. (BG)

A LOSS FOR WORDS – THE KIDS CAN’T LOOSE

A kicsit borongósabb pop-punk hangulatot megidéző The Kids Can’t Lose az A Loss For Words legjobb dala lett a legutóbbi lemezről, talán azért, mert sikerült azt a vonalat újra előhozni, ami az első nagylemezüket is sikerre vitte. A depresszív középiskolások sorsa ugyan nem túl eredeti téma, de legalább nem a sötét oldaláról fogják meg a dolgokat, így szerencsére nem kell gyógyszertúladagolásos vagy fejbe lőtt tinédzsereket néznünk, hogy „megkapó” legyen a videó. (JB)

DOG ATTACK – THIS IS ROCK ‘N’ ROLL

Gyors, egyszerű, tökös punkzenét játszik a hazai punk/metal színtér másik decemberben debütált all-star (Human Error, Chief Rebel Angel, Igor, Stereochrist tagok) bandája, a Dog Attack, akik a Lángoló Gitárokon debütált dalaikkal megmutatták, hogy a túlgondoltság hiánya nem jelent igénytelenséget (sem a dalok, sem a hangzás tekintetében).  A zenéjükhöz illően a klip sem egy nagy megfejtés: élő felvételek, plusz a névhez illően kutyatámadásokról bevágott felvételek, a célnak megfelel. (JÁ)

ANGERTEA – V.

Gyönyörű tájképeket láthattok az új Angertea klipben, ráadásul a srácoknak lényegében minden ráfordítás nélkül az ölükbe hullott a videó, azt ugyanis egy rajongó, Tom Boros készítette. Tom volt az, aki korábban fanvideót készített a Streams-hez, így most a zenekar megkérte, hogy készítsen egy klippet a V. című dalhoz, amihez saját, La Palmán, Tenerifén és Utah-ban készített felvételeit használta fel. Ennek egyetlen hátulütője, hogy nem jelenik meg a videóban a zenekar, illetve mégis, de csak egy magazinborító formájában. (BG)

FOR TODAY – FIGHT THE SILENCE

Ahhoz képest, hogy a For Today új dala kapcsán arra lehetett számítani, hogy majd a tiszta énekről fog menni a vita (bár kihangsúlyozott ügy is társul a videóhoz: az emberkereskedelem ellen emelnek hangot), a Metal Injection gondoskodott arról az énekes weboldalának átböngészésével, hogy más legyen a téma. A videó amúgy imidzsklip némi aktivizmussal társulva, de nincsen benne se homoszexualitás, se kereszténység (csak breakdown, meg rádiórefrén), úgyhogy 2013 decemberében For Today témában teljesen érdektelen. (JÁ)

DANKO JONES – LEGS

Abból ítélve, hogy Danko Jones-ék mennyire büdösparaszt rock ’n’ roll-t játszanak, könnyen lehet, hogy a számítógépet maximum lábtartónak használják, a tableten meg uborkát szeletelnek, ettől függetlenül jól áll nekik a saját zenéjük. A klippel pedig őket is a szoftpornó birodalmában üdvözölhetjük (2:49-nél a dildós magassarkú nagyon komoly), ahova annyira illenek, hogy nyilván senki nem hiszi el a szimpatikus frontembernek és zenészeinek, hogy csak azért tűrik el a kurvák vegzálását, mert le vannak kötözve. Sőt, a kötél valószínűleg inkább biztonsági okokból kell, ezek a csávók ugyanis biztos, hogy harapnak. (BG)

LIMP BIZKIT – LIGHTZ

Hivatalosan ugyancsak most jött ki, de gyakorlatialg már egy évvel ezelőtt napvilágot látott a Lightz klipje, ami kapcsán nem is a látottak, sokkal inkább a hallottak kavarták fel a kedélyeket, ugyanis a jelenleg két kiadványra párhuzamosan készülő zenekartól mindenki egy keményebb folytatást vár és valljuk be: a Lightz egyértelműen a Behind Blue Eyes vonalat viszi tovább. Pár táncoló bennszülöttön kívül az ég világon semmi sincs itt, ami lekössön. Csak hardcore fanoknak! (BK)

DOWN & DIRTY – MOVE IT

12 másodperc után berobban a sablonmetalcore vsti, jön az érzelmes énekelgetés, majd az „azt hitted langyik vagyunk, ezt kapd ki öcskös”-féle Oli Sykes-kopi ordibálás a sráctól, aki látszólag órákat töltött a tükör előtt, hogy úgy nézzen ki, mint aki egyáltalán nem tölt egy percet sem a tükör előtt. Van benne tűz is meg egy pár másodpercnyi műrepp is, emiatt őket is majd a Linkin Parkhoz hasonlítják, mint a másik csodazenekart, akiket a Rise Records igazolt nemrégiben. A dal végén beköhögött „Fuck it.” remekül érzékelteti mennyire kínos az egész. (SPOILER: a dalban van breakdown) (JB)

DIAMOND YOUTH – CAN’T SHAKE THE FEELING

Azt gondolná az ember, hogy a Weezernek semmi jóhoz coolhoz nem lehet köze 2013-ban, ehhez képest itt van a Diamond Youth immár eggyel kevesebb nagyon menő hardcore punk arccal (David Wood érthető módon nem ért rá a Terror és a Down To Nothing mellett erre is), és a harmadik EP is nagyon jónak tűnik. A Can’t Shake The Feeling klipje mondjuk nem szól semmiről sem, de legalább a Harm’s Way után itt van egy újabb banda, akik nézhető videót forgattak egy erdőben. (JÁ)

NO TRIGGER – CHECKMATE

Ugyan a No Trigger Tycoon című lemeze végül semmiféle helyezést nem ért el a tavalyi év végén (bár a 2012-es hardcore és punk anyagok között ez elég nehéz is lett volna), azért mi szerettük a lemezt, még ha picit „egytavaszinak” is tűnt. A srácok most adtak ki a Checkmate című dalhoz egy elég jó koncertklippet, ami talán kellőképpen energikus ahhoz, hogy feldobja a lassacskán télbe hajló hangulatot. (BG)

No Trigger- Checkmate from Shane.uriot on Vimeo.

NUMBERS – LEGAL LEE SPEAKING

Nem mondhatnánk, hogy a Numbers gárdája az egyedüli fényt jelentené a gyenge/közepes bandák által megtestesített éjszakában, főleg egy olyan évben, amikor csúcsra járatta magát a Protest The Hero, de azért tetszetős, amit csinálnak. A már említett kanadaiakkal sok tekintetben (a dalcím alapján például jópofáskodásban is) rokonítható, pörgős progresszív metal ez, csak épp sok üvöltéssel és szintivel. A nagylemez már most előrendelhető, bár csak áprilisban fog elvileg megjelenni, minket tuti érdekelni fog! (BG)

A TRAITOR LIKE JUDAS – DARK SUNSETS

A metalcore-ban utazó német A Traitor Like Judas még a nyáron jelentetett meg egy új nagylemezt Guerilla Heart címmel, amelyhez a téli holtszezonban forgattak is egy klipet. A Dark Sunsets mozgóképe hemzseg az imidzsklipet kliséitől, de legalább a dal is unalmas. Mindenesetre a stáb remekül eltalálta a színvilágot (fekete-fehérből megy át szinte rikítóba) és azt sem szabad elvenni tőlük, hogy jól beleválasztottak az eye candy  adaléknak szánt vörös csajba is. (BB)

SOULFLY – BLOODSHED

Cavalera mester lassan az egész családjával fog zenélni, ahol a nagypapa lesz a kongás és az unoka a triangulumos . Az idén megérkezett, de a vártnál is nagyobb érdektelenségbe fulladó új Soulfly album nyitódala kapott most egy videót, amiben két amerikai polgárháborús katona harcol egymással. Hogy ennek mi köze a dél-amerikai kultúrához azt rejtély, ahogy az is, hogy ehhez a dalhoz miért kellett egyáltalán videót forgatni, pláne, akkor, amikor Max agya már a Mastodon / The Dillinger Escape Plan tagokkal közös projektjén és saját újító Cavalera Conspiracy grindcore anyagán van. (BK)

CARCASS – UNIT FOR HUMAN CONSUMPTION

AZ egy dolog, hogy szinte minden év végi listán helyet kapott a Carcass új nagylemeze, de a veterán zenészek talán a legjobb visszatérők díjra is jogosultak lehetnének a Surgical Steel függvényében. Minőségi körítés, minőségi dalok és külön öröm, hogy mindehhez a Nuclear Blast is asszisztál. A Unit For Human Consumption az album egyik legjobbja, ami egy kellően profi klipet kapott egy jó sminkmesterrel és hangulatos díszlettel. Nincs mit mondanom: ezt így kell csinálni. (BK)

RED FANG – BLOOD LIKE CREAM

Az amerikai stoner/sludge bandát mintha csak a Capcom bérelte volna fel a Dead Rising 3 promótlására, új klipjükkel pont annyira nagyszerűen, mégis komolytalanul lovagolják meg a már-már túlzásba vitt zombi mániát. A Blood Like Cream érdekessége, hogy az élőhalottak ezúttal nem emberi agyra, hanem sörre vágynak, amit persze a portlandiek nem hagynak annyiban és ádáz csatát vívnak egy kisebb városrészen keresztül, hogy mentsék a saját bőrüket is. Sajnos a dal elég semleges, a klip viszont egy profin rendezett, szépen fotózott darab, így ha nem is kapunk kedvet a teljes lemezhez (melyről mi is írtunk), egy klikket mindenképpen megér a videó! Február ötödikén amúgy a Dürerben is láthatjuk őket a The Shrine és a Lord Dying társaságában! (Benyo)