Keith Buckley lelépett az Every Time I Die turnéjáról, balhé lehet a zenekarban

Javában tartott az Every Time I Die észak-amerikai lemezbemutató turnéja a ’68 és a Candy társaságában, amikor is a zenekar énekese, Keith Buckley úgy döntött, hogy nem képes így ebben a formában folytatni ezt és muszáj szünetet tartania, így három állomással a turné vége előtt hátrahagyta a zenekar legénységét.

Az utóbbi években sok mindenen keresztülment Buckley-val nemrég a Revolver csinált egy szokatlanul mélyreható és őszinte interjút, amiből többek közt az is kiderül, hogy az énekes elvált, megismerte új szerelmét, és próbál teljesen józan életet élni. Aki kicsit jobban odafigyelve füleli az új ETID-album dalszövegeit, abban összeállhat a kép a megújult, démonjait leküzdeni akaró Keithről. Nincs kizárva, hogy ez az életmódváltás is közrejátszott a döntésében, de elnézve az elmúlt napok történéseit a banda háza táján, talán más okok, a zenekaron belüli feszültségek is meghúzódhatnak a háttérben. Szemlézzük hát sorra a szociális felületek oda-vissza adok-kapokjait mind az énekes, mind a banda többi tagja részéről.

December 3-án Keith ezt írta ki a Twiterre:

A saját mentális egészségemről való gondoskodás elsőbbséget élvez MINDENNEL szemben az életemben. Világos volt mindenki számára, aki látott, hogy így sokkal több szeretetet tudok rakni mindenbe, amit csinálok, és túlságosan nagyra értékelem a fejlődésemet ahhoz, hogy megengedjem magamnak a visszaesést. Szünetre megyek az ETID-ből, hogy fekészülhessek a TTS-re.

(A ‘Tid the Season a zenekar saját kétnapos karácsonyi fesztiválja a szülővárosukban, a New York állambeli Buffalóban. Az idén december 10-11-én megrendezésre kerülő bulikon a zenekar többek közt olyan fellépőkkel osztja meg a színpadot, mint a Poison the Well, Ice-T, a Knocked Loose vagy a Spiritbox.)

Erre jött a válasz a zenekar oldaláról, miszerint Keith nélkül folytatják tovább a turnét, és bárki a közönségből feljöhet a színpadra és énekelheti a dalokat (ennek a bejegyzésnek az eredetijét később el is távolították mindenhonnan):

A mentális egészség nagyon fontos, és ha nem kezelik rendesen, az nagyon sok emberre hatással lehet. Keithnek időre van szüksége a pihenéshez és az ünnepi műsorunkra való felkészüléshez, mi pedig gyors felépülést kívánunk neki. Azt is megértjük, hogy nagyon sokan vártátok már ezt a néhány utolsó bulit a turnén. Nem akarunk titeket cserbenhagyni, ezért az utolsó három koncertet énekes nélkül játsszuk le. Ahogy Keith mindig mondja: „Ez a mikrofon a ti mikrofonotok”, szóval gyertek és segítsetek nekünk befejezni a turnét. Aki így már nem kíván részt venni a koncerteken, a vásárlás helyszínén visszakapja a jegy árát.

Mindeközben a ’68 pozitív covid-teszt miatt kénytelen volt elhagyni a turnét, a Candy pedig már alapból nem is játszott volna az utolsó három koncerten, így ezeket az ETID végül le is mondta. Keith pedig újra klaviatúrát ragadott, és négy tweetben durva dolgokat állított a zenekarról és azon belül is a saját testvéréről, Jordanről:

Most, hogy megláttam a „hivatalos nyilatkozatot”, miszerint az ETID énekes nélkül fejezi be a turnét, készen állok arra, hogy megosszam veletek, hogy MIÉRT is kellett a mentális egészségemnek prioritássá válnia a bandával szemben. És bizonyítékaim is vannak.

A minap, miközben egy másik szobában meditáltam, meghallottam, ahogy a saját testvérem egy kívülállónak azt ecseteli, hogy egész idő alatt le akartak cserélni. Azt hittem, hogy ők a legnagyobb támogatóim. De Jordan hazudott. Aljas kamu volt az aggodalma, a nyilatkozatuk erre a bizonyíték.

Az, hogy külön utaztam, tartva a távolságot az alkoholtól és azoktól, akik az italt választják, megnyugvást hozott számomra, és jobb előadóvá tett, mint valaha is voltam. Imádom az ETID közösségét, és végre úgy éreztem, hogy értelmes módon tudom meghálálni, amit kaptam, és ezt folytatni is akarom.

Mélyen bánt, hogy kiközösítettek a zenekarból, amit húsz éven át építgettem, mert úgy döntöttem, hgy kerül amibe kerül, jobb emberi lény akarok lenni. De higgyétek el, amikor azt mondom, hogy mentálisan még sosem voltam ennyire fitt. Ezt a döntést azért kellett meghoznom, hogy megvédhessem magam a saját testvéremtől.

Ezután az Instagramon még egyszer megerősített mindenkit afelől, hogy köszöni szépen, jól van és részt vesz a TTS-en:

Hahó, srácok! Tök jól vagyok ám, annak ellenére, hogy a banda nyilatkozata milyen fényben tüntette fel a helyzetet. Nem csúsztam vissza, nem omlottam össze. Ha valamiből fel kell épülnöm, az a kibaszott szívfájdalom, de ehhez a folyamathoz már hozzászoktam, szóval…

Részt akarok venni a TTS-en – nyilván ehhez szükség lesz némi változtatásra – én nem kívánok senkinek semmi rosszat. Csak szeretnék békében elszakadni egy kicsit, fizikailag, érzelmileg és mentálisan is, és újra meghúzni azokat a határokat, amik az utóbbi 20 évben rendszeresen át lettek hágva. Szóval hamarosan látjuk egymást, remek lesz, remekül vagyunk.

Időközben a csapat is újabb nyilatkozatot tett közzé, amiben elnézést kérnek a hoppon maradt rajongóktól, valamint a félreértéseket is megpróbálják tisztázni:

Elnézést kérünk a rajongóktól, amiért a hétvégén lemondtuk a Radical-turné utolsó három állomását. Keith Buckley az Every Time I Die kulcsfontosságú tagja, és elnézést kérünk azért, ha a korábbi nyilatkozatunkból úgy jött le, hogy segítségre szorul, vagy ha érzéketlennek tűntünk a felmerülő problémák kapcsán. Egymás között privátban dolgozunk a helyzet megoldásán. Egy kis türelmeteket kérjük. És találkozunk a ‘Tid the Seasonön!

Erre már az énekes is csak annyit reagált: „Ott tali”

Szóval így áll most a Keith Buckley vs. Every Time I Die történet. Azt, hogy mi lesz a zenekar jövő év eleji turnéival, még nem tudni. Ahogy sok más kérdés is nyitva áll: helyes döntést hozott az énekes és/vagy a zenekar? Kinek van igaza? Lesz-e így ebben a formában közös jövője az öt zenésznek?