A hibáinkra figyelmeztető tökéletesség – Every Time I Die: Radical

Tracklist:

1. Dark Distance
2. Sly
3. Planet Shit
4. Post-Boredom
5. A Colossal Wreck
6. Desperate Pleasures
7. All This and War
8. Thing With Feathers
9. Hostile Architecture
10. AWOL
11. The Whip
12. White Void
13. Distress Rehearsal
14. sexsexsex
15. People Verses
16. We Go Together

Műfaj: hardcore punk, metalcore, southern rock

Támpont: Stray From the Path, The Chariot, The Dillinger Escape Plan

Hossz: 51 perc

Megjelenés: 2021. október 22.

Kiadó: Epitaph Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Megmondom őszintén, amikor legelőször felröppentek a hírek az Every Time I Die kilencedik lemezéről, kissé be voltam kekszelve: 16 tétel, több mint 50 perces játékidő – eddig soha, semmilyen szempontból nem volt még ilyen terjedelmes ETID-kiadvány. Azzal nyugtattam magam, hogy ezelőtt sem volt panasz a buffalói brigádra, szar lemezt sosem adtak ki, maximum kevésbé áramvonalast. Aztán megérkezett végül a Radical, öt évvel a méltán ünnepelt Low Teens után, az állunkat meg nem győztük keresni. A csapat nemhogy nem fáradt el ennyi idő alatt, de olyan kirobbanó formában vannak, amire régóta nem volt példa. A Radical pontosan olyan, mint amit a címe sugall: radikális, mélyreható, szélsőséges.

Valószínűleg a kiéhezettség is nem keveset rásegített arra, ahogy ezt a lemezt ízlelgetjük, emésztjük. A rajongók is megszokták, hogy eddig két-három évente jött egy új anyag Keith Buckley-ektól, de őket is utolérte a koronavírus okozta “trend”, miszerint két lemezük közt ennyi idő még sosem telt el. Az albumot hallgatva viszont magabiztosan kijelenthetem, hogy pontosan ez az idő kellett ahhoz, hogy ez a cucc így szóljon. És itt most nem csak az amúgy kitűnő hangzásról beszélek – amit megint az aranykezű Will Putney varázsolt meg – hanem Keith mellett a zenészekről: Jordanről, Andyről, Steve-ről és Claytonról, akik olyan innovatív módon vitték bele a saját hatásaikat a dalokba, és úgy adják elő azokat professzionális köntösben, hogy egyszer nem fordul meg a fejünkben, hogy ez a tag most épp egy pókot kémlel a sarokban, a keze (vagy a lába) pedig a figyelmével együtt kalandozott el.

Az igazi ETID-vibe engem a harmadik trekknél, a Planet Shitnél kap el igazán, és onnan nem is könnyen enged nagyjából a 13-14. dalig. A köztes intervallum alatt talán csak egy-két riffre tudtam azt mondani, hogy oké, ez talán annyira mégsem volt szükségszerű. A srácok védjegyszerű fogásaival operáló dalok, mint a már említett Planet Shit, a Post-Boredom, a Colossal Wreck, a Hostile Architecture vagy épp az AWOL, egytől-egyig letaglózó energiabombák, amik egyszerre késztetnek mosolyra és arra, hogy kiheadbangeld a bolygót a pályájáról. Kár volna elmenni viszont a tény mellett, hogy erre persze a legedzettebb rajongó is ráunna a 16. dal végére, így az album igazi zamatát a kiugró, olykor óriásit vállaló dalok adják, mint például a Josh Scoginnal (‘68, ex-The Chariot) közös, elképesztő sodrású (és levegővételű) All This and War, a Thing With Feathers poszt-hardcore/indie rock(!) érzelmi hullámvasútja, a Deftonesba hajló White Void, vagy az albumot záró, sejtelmesen kísérteties és elsőre igen furcsa, stílszerűen a leghosszabbra sikeredett We Go Together. Ehhez a dinamikus élményhez pedig elég nagy százalékban hozzájárul az énekes, Keith széles spektrumon lavírozó orgánuma és az olyan egysorosai, mint pl. a “fear is a fetish and I am a masochist”. Imádnivaló, nem igaz?!

A Radical bevállalósága és terjedelme nemhogy nem törte meg az Every Time I Die srácait, de bebizonyította, hogy ez a csapat egyszerűen képtelen hibázni. Ha kell, a kaotikus hardcore-juk mar ki egy darabot a vesédből, vagy a délies, tehénszaros rockjuk kaszabolja fel a lelkedet, egy dolog biztos: az ETID élen jár, utat tör, nem alkuszik meg és reméljük, soha nem ad alább ebből a lendületéből. A lemez csak azért nem kap maximális pontszámot, mert a bivaly munkásságukhoz képest akadnak rajta apróbb döccenők, plusz új Map Change-et sem kaptunk – vagy csak még várat magára az egyik dal, hogy végül azzá váljon. 9/10