Fotelsztivál 2024: idén is visszanézhető egy csomó fellépés a Hellfestről

A Hellfest, vagyis teljes nevén Hellfest Summer Open Air egy 2006 óta megrendezett rock- és metalfesztivál a franciaországi Clisson városa mellett, ami évről évre magabiztosan szállítja le a műfaj legnépszerűbb előadóit, ezáltal Európa egyik legnagyobb ilyen irányú eseményének számít. Az idei buli június 27. és 30. közt zajlott le, több mint 200(!) előadót felvonultatva, a punk rocktól kezdve a metalcore-on át a black metalig szinte minden alműfajból, olyan headlinerekkel, mint a Metallica, az Avenged Sevenfold, a Machine Head, a Foo Fighters, a Megadeth vagy a Queens of the Stone Age.

A négynapos mulatozás nemcsak a fellépők miatt imponáló, de a gesztus miatt is, hogy a szervezők most már jó pár éve összefognak a francia Arte tévécsatornával, és utóbbi YouTube-ján azok is megnézhetik a teljes fellépéseket – természetesen profi felvételeken -, akik esetleg nem tudtak ott lenni valamilyen oknál fogva a rajcsűrön. Egyelőre olyan bandák és előadók performanszai kerültek fel, mint az Anaal Nathrakh, a Babymetal, a nemrég nálunk is bizonyító Slipknot-atyaúristen Corey Taylor, az Enter Shikari, a Fear Factory, az új lemezét ősszel Budapesten is bemutató Frank Carter & the Rattlesnakes, a Machine Head, a most hétvégén az orfűi Toxic Weekendre érkező Madball, vagy a 13 év után új dallal jelentkezett Thursday.

Néhány további érdekes történés a fesztivál idei négy napjáról:

  • A Deftones-főnök Chino Moreno vezette Crosses szettjét egy technikai malőr szakította félbe, és bár a problémát kicsit később elhárították a szakemberek, a darkwave/dream pop-duó így is jóval kisebb közönségnek fejezte be az előadását, minekután többen is megunták a várakozást.
  • A tech death-ikon Nile a frontembere, Karl Sanders nélkül kellett, hogy fellépjen, mert az énekes-gitáros súlyosan ágynak dőlt és kórházba került a belga Graspop fesztivál után. Sanders állítása szerint erre 19 éve nem volt példa, és emiatt bízik benne, hogy nem okozott sok embernek csalódást.
  • Végül, de nem utolsósorban az orosz deathcore-os Slaughter to Prevail kísérelte meg összehozni a világtörténelem legnagyobb wall of death-jét. Természetesen képtelenség megállapítani, hogy tényleg ez lett volna-e a legnagyobb egymásnak rohanás, de a rajongók által feltöltött videók alapján jókora tömegeket sikerült megmozgatnia Alex Terrible frontszlávnak.

Érdemes bekövetni az Arte csatornáját és vissza-visszatérni oda, ahogy töltögetik majd fel az új videókat.