Elhunyt Tom Searle, az Architects gitárosa (1987-2016)

14064085_10154493260084433_7274251546214937622_n

Teljesen lesokkolva írom le ezeket a sorokat, még fel sem igazán fogtam Dan Searle szavait.

Elhunyt Tom Searle, az Architects alapító gitárosa, a modern metalcore-hullám egyik mondhatni legemblematikusabb zenésze, akinek köszönhetjük az Architects definitív stílusgyakorlatát. A brightoni zenész három éve küzdött a rákkal, 2016. augusztus 20-án 12 perccel éjfél után ragadta el a gyilkos kór. Tom Searle az ikertestvérével, Dannel 2004-ben, 13 évesen alapította meg az elején még Inharmonic, majd Counting the Days nevű formációt, amely végül Architects néven ért el világsikert és nyerte el több százezer metalcore-rajongó szeretetét. A brit zenekar idén egy évtizede debütált lemezen, a Nightmares című anyagukról mi is megemlékeztünk egy tartalmasabb cikkben.

Tom az elmúlt 15 hónapban alig lépett fel a csapattal, több műtéten esett át ez idő alatt. Amikor az Architects június elején megkezdte a nyári fesztiválszezont, akkor Tom állapota már válságosnak volt mondható, az orvosok tanácsára a kórházban maradt és tovább kapta a kezeléseket. Két nappal azelőtt, hogy a zenekara Németországba érkezett volna, Tom kijelentkezett a kórházból, csak azért, hogy még fel tudjon lépni a csapattal. A remek és tehetséges zenész utolsó két koncertje a bandával így a Rock Am Ring és a Rock Im Park fesztiválokon volt. Az Architects azután mondta le az EU-turnéját, hogy június 8-án Luxemburgban Tom rosszul lett és mentőt kellett hívni hozzá. Az állapota olyan válságosra fordult, hogy mesterséges kómába helyezték az orvosok, és azt mondták, hogy valószínű, hogy nem fogják tudni felébreszteni. Öt nappal később mindezek ellenére mégis felébredt. Ezután tért haza a csapat a szigetországba.

Tom az utolsó két hónapjában minden erejével küzdött az életéért, úgy is tűnt, hogy a dolgok jóra fognak fordulni, de az utóbbi két hétben hirtelen minden rosszabbra fordult, és a zenész éjjel elhunyt. Az ikertestvére, Dan szerint az Architects sosem lesz olyan, mint régen, ami érthető, hiszen Tom a csapat szívének az egyik része volt. A csapat folytatni fogja a működését, és meg fogja tartani az All Our Gods Have Abandoned Us lemez tervezett turnéit is, így az októberi és novemberi brit és EU-turnén Magyarországra is el fognak látogatni. Gyertek el velünk ősszel a koncertre, és adjunk erőt a csapatnak közösen a folytatásra!

Nyugodj békében, Tom! Köszönünk mindent, amit a metalcore-ért tettél!