Elhunyt Tom Searle, az Architects gitárosa (1987-2016)

14064085_10154493260084433_7274251546214937622_n

Teljesen lesokkolva írom le ezeket a sorokat, még fel sem igazán fogtam Dan Searle szavait. Elhunyt Tom Searle, az Architects alapítógitárosa, a modern metalcore-hullám egyik mondhatni legemblematikusabb zenésze, akinek köszönhetjük az Architects definitív stílusgyakorlatát. A zenész három éve küzdött a rákkal, 2016. augusztus 20-án 12 perccel éjfél után ragadta el a gyilkos kór. Tom Searle az ikertestvérével, Dannel 2004-ben alapította meg az elején még Inharmonic, majd Counting the Days nevű formációt, amely végül Architects néven ért el világsikert és nyerte el több százezer metalcore rajongó szeretetét. A brit metalcore zenekar egy évtizede debütált idén, a Nightmares című anyagukról mi is megemlékeztünk egy tartalmasabb cikkben.

Tom az elmúlt 15 hónapban alig lépett fel a csapattal, több műtéten esett át ez idő alatt. Amikor az Architects június elején megkezdte a nyári fesztiválszezont, akkor Tom állapota már válságosnak volt mondható, az orvosok tanácsára a kórházban maradt és tovább kapta a kezeléseket. Két nappal, mielőtt a zenekar Németországba érkezett volna kijelentkezett a kórházból, csak azért, hogy még fel tudjon lépni a csapattal. A remek és tehetséges brightoni zenész utolsó két koncertje a bandával így a Rock Am Ring és a Rock Im Park volt. Az Architects azután mondta le az EU-turnéját, hogy június 8-án Luxemburgban Tom rosszul lett és mentőt kellett hívni hozzá. Az állapota olyan válságosra fordult, hogy mesterséges kómába helyezték az orvosok, és azt mondták, hogy valószínű, hogy nem fogják tudni felébreszteni. Öt nappal később mindezek ellenére mégis felébredt. Ezután tért haza a csapat a szigetországba.

Tom az utolsó két hónapjában minden erejével küzdött az életéért, úgy is tűnt, hogy a dolgok jóra fognak fordulni, de az utóbbi két hétben hirtelen minden rosszabbra fordult, és a zenész éjjel elhunyt. Az ikertestvére, Dan szerint az Architects sosem lesz olyan, mint régen, ami érthető, hiszen Tom a csapat szívének az egyik része volt, a két testvér még 13 éves korukban kezdte el azt a zenei projektet, amit most Architects-ként ismerünk. A csapat folytatni fogja a működését, és meg fogja tartani a tervezett All Our Gods Have Abandoned Us-turnékat is (a fiúk legutóbbi lemezéről itt írtunk kritikát), így az októberi és novemberi brit és EU-turnén Magyarországra is el fognak látogatni. Gyertek el velünk ősszel a koncertre, és adjunk erőt a csapatnak közösen a folytatásra!

Nyugodj békében, Tom! Köszönünk mindent, amit a metalcore-ért tettél!