Az álmaimban alakot öltő félelemszagú absztrakt obeliszk – 12 friss hazai megjelenés

Itt a tavasz, és hiába van bezárkózás, a hazai underground megint úgy felpörgött, hogy azzal alig lehet lépést tartani. Pont, mint tavaly ilyenkor. A dömping elég komoly (az utóbbi hetekben írtunk például a Vörös Attila-féle Live Life Hard rap metalos debütálásáról, a Lightchaser egyperces dühkitöréséről, a The Southern Oracle hiphopos kitérőjéről, a Retröxx synthwave-esített Parkway Drive-feldolgozásáról vagy a II. Rákóczi Ferenc Zenei Termelőszövetkezet gyerekszintis konyhagrind agymenéséről), most pedig itt egy újabb kiadós válogatás azokból a márciusi cuccokból, amik eddig nem kerültek sorra az oldalon. Lesz köztük hardcore punk, nagy adag szigormetál, szobablack, délibábos stoner rock és poszt-miegymás is. Lehet csemegézni.


Harmadik friss dalát mutatta be a napokban a Bipølaris. A hardcore punk-banda Sagittarius A* című nagylemeze április közepére várható, a Somay Áron rendezte klip pedig az Éber című számra készült, ami a zenekar szerint az éber (lucid) álmodásról, vagyis annak a kivetüléséről szól. A srácok hamarosan újabb klipes dalokkal jelentkeznek (a lemez címadójának videóját a Mihaszna Film hegeszti), és a héten még fut a pólórendelős akciójuk is, aminek a bevételével a győri A Beton klub/próbaterem komplexumot támogatják. (Simon)

Valószínűleg a Cadaveres utolsó albuma lesz az április 9-én megjelenő Ars Moriendi (magyarul: A meghalás művészete). Feloszlásról vagy búcsúzkodásról ugyanakkor szó sincs, csak annyiról, hogy a banda többször nem tervez belevágni egy teljes nagylemez felvételébe, hanem inkább kisebb megjelenésekben gondolkodik majd. A lemezről eddig egy friss klipes dal jött ki Savages címmel, illetve van két rövidebb teaser videó is (1, 2), amikben a többi számból hallhatók kisebb részletek. (Völgyesi)

Lassan másfél éve, hogy a Vendetta Inc. romjain alakult Darkmess elkezdte adagolni a dalait, az utolsót tavaly augusztusban dobták be, most pedig itt egy újabb, szám szerint a negyedik. A Phantom Pain az eddigi leghosszabb és egyben legszigorúbb daluk, ami után már tényleg jöhetne lassan egy rendes lemez is. Érdemes még megjegyezni, hogy József Mátyás énekes ugyanebben a cikkben a másik bandájával, a Misfit Riverrel is szerepel kicsit lejjebb. (Völgyesi)

Még egy év sem telt el a győri Devoid tavaly kiadott nagylemeze óta, ám a srácok nem sokat tököltek, máris újra munkához láttak. Olyannyira, hogy már meg is érkezett a második albumuk első felvezetője. A Dust című anyag Just One Bullet száma egy animációs videót is kapott, a mondanivalóját pedig így foglalta össze a zenekar: „A szám a tavalyi amerikai elnökválasztáskor íródott és azt a szorongó érzést próbálja megragadni, amikor elképedve látod, hogy milyen lehetőségeid vannak, de leges-legbelül tudod, hogy nincs jó választás.” A videó illusztrációit Waldmann Boglárka, az animációt Rivasz Gergő készítette, a mix/masztert pedig Hájer Gergő (515 Studio / Omega Diatribe). (Simon)

Ha már unod, hogy minden magyar nyelvű, ordítós / énekelős modern metalbanda egy az egyben az új AWS próbál lenni, akkor a budapesti Dream of Insomnia megmutatja, hogy lehet ezt kicsit másképp is csinálni. Persze ők sem forgatják ki a négy sarkából a műfajt, viszont némi progos, djentes (opcionálisan peripherys) hatás, illetve az a remekül eltalált gitárszóló éppen elég ahhoz, hogy a Sorsom vagy kicsit kitűnjön az átlagból. (Völgyesi)

A tavalyi két klipes dal (1, 2) után friss élő felvételekkel jelentkezett a budapesti Icenap. A nu metal-banda a SoundCam Productions csatornán játszott el egy új dalt See You Never címmel, illetve az év elején játszott, de csak mostanában feltöltött Open Music Channeles műsorukban is le lehet csekkolni egy rakás eddig kiadatlan számot. Mindkét felvétel mellé van interjú is a srácokkal, és a tervek szerint áprilisban jön még egy live session (KMDB Recordings, Pécs) és egy új animációs videoklip is. (Völgyesi)

A metalcore-os / melodeathes arcoknak hozhat örömöt a dunaújvárosi Misfit River új dala, a Craving for Sorrow. A kicsit fentebb, a Darkmess új dalánál már említett József Mátyás második eljövetele az elsőhöz képest egy kevésbé goromba, dallamosabb irányba megy, amolyan In Flames-es, Parkway Drive-os értelemben. Csak némi hozzáadott tukatuka hiányzik, hogy tényleg rendesen Svédországban érezném magam, de így is penge munka. A banda új EP-je hamarosan érkezik Drill the Vein címmel. (Völgyesi)

Az Omns egy kétszemélyes black metal projekt, aminek az alapjai évtizedes múltra tekintenek vissza, de Novák Tamás (minden hangszer) és Korsós Attila (vokál) mégis csak mostanra jutott el a bemutatkozásig. A srácok nem hagyták veszni az évek alatt felgyülemlett rengeteg depresszív ötletet, amelyek egy kislemezzé álltak össze. A hamarosan megjelenő anyagról eddig két szám jött ki (mindegyikhez van videó is), amelyek a tagok személyes tapasztalatait és metafizikai látomásokat öntenek zenei és képi formába. (Simon)

Újabb banda emelkedik ki a már régóta igencsak aktív veszprémi színtérről. A Pieces of Echo egy poszt-metalba oltott blackened crust kislemezzel veri szét az álmaidat. A P(O)E című anyagot Zentai Máté (ZUG) vette fel és keverte, alább pedig már mutatjuk is a végeredményt. (Simon)

Tovább mocorog a pécsi színtér is, a Sirens Chant friss live sessionje után most egy új zenekar debütált a déli országrészből: a stoner és a pszichedelikus rock világából táplálkozó Raziel. A négytagú csapat első kislemeze csak szimplán EP 2021 címmel jelent meg, és egy lassan kúszó fenevad halálos ölelésével fenyegeti a kíváncsi hallgatókat. A felvételekért a Bicskó Ati Studio Records volt felelős. (Simon)

Viszonylag ritka vendég nálunk mostanában a hazai death metal, épp ezért is boldogan hívjuk be a nappalinkba a Spreading csapatát. A zenekar négyszámos debüt kislemeze, a Saints and Wild Angels egyaránt merít a stílus dallamosabb és thrashesebb vonalából. Ahogy a srácok fogalmaznak: „a Spreading egy death metal-zenekar, amelynek célja a műfaj kereteinek kiszélesítése.” Kellemes párosítás, jó étvágyat! (Simon)

A hónap elején mutatta be első dalát a poszt-grunge és a poszt-hardcore vonalán mozgó Summiteer. Szecsődi Tamás gitáros szólóprojektjéhez a több mint egy évtizede gyűjtögetett ötletek hamarosan végleges formát öltenek egy EP képében, amihez nagyban hozzájárult Oláh Marci énekes (Borders of Byzantium) is, aki a tavaszra várható anyag keveréséért is felel. Most befutott egy újabb dal, a címe Nutmeg. (Simon)