A régi szép idők, amikor 300 volt a lafi – Friss hazai dalok és lemezek

Legutóbb egy hónapja jelentkeztünk egy hazai cuccokból álló gyűjteménnyel, szóval épp eljött az ideje egy újabb válogatásnak az utóbbi hetekben megjelent dalokból, klipekből és lemezekből. Ebben a körben is van mindenféle a menetrend szerinti stoner-, poppunk- és modern metal-lemezektől egészen a thrashcore-ig és az atmo blackig, szóval lehet szemezgetni.


Már jó pár éve, hogy hazai viszonylatokat nézve elég komoly punkszíntér burjánzik Veszprémben és környékén, ennek újabb ékes bizonyítéka a Bojang Bugami friss új lemeze. A Never Healing Wounds című album kilenc igazán beleszarós, kaotikus, nyers, hardcore-osan pattogós számot hány az arcunkba, mi pedig némi undorral, de elismeréssel vesszük tudomásul: ez nagyon működik. (Simon)

November 1-jén jelenik meg a thrashcore hazai bajnokának, a Crippled Foxnak az új nagylemeze. Az In the Name of Thrash című, huszonháromdalos albumról a nyitó dalt, az Enter the Grim Reapert már meg is lehet hallgatni. A trió továbbra is hozza a megszokott stílus legszebb hagyományait, velük nem lehet melléfogni. (Simon)

Nincs hazai gyűjtemény magyar nyelvű modern metal nélkül, az aktuális adagot pedig a Down for Whatever szállította. A budapesti banda második nagylemeze, a Zuhanás főleg azokból a klipes számokból áll össze, amik az utóbbi két évben sorozatban jelentek meg egymás után, de azért akad az albumon pár új dal is. A felvétel a banda énekesénél, Diószegi Kikinél készült (Stray Heart Records), a keverést és masztert Simon István (No Silence Studios) intézte. (Völgyesi)

Következő koncert: október 23., Székesfehérvár, Nyolcas Műhely

A bemutatkozó klipes dalok után végre egy rendes, ötszámos kislemezt is kiadott a Feed the Mogul zenekar, ráadásul a Self Titled EP dalainak nagy részét eddig még nem is lehetett hallani, vagy legfeljebb csak a banda lehengerlő koncertjein. Illetve hát akad olyan téma is, amit már az Apey & the Pea is eljátszott (Keep Cool), de egyrészt ez a stoner/grunge stílusban eleve gyakori jelenség, másrészt meg Mogulék szerint különben is csak véletlen egybeesés. A legjobb dal egyébként szerintem a záró Afraid to Breathe, érdemes lenne ebbe a mélyebbre hangolt, suttyóbb irányba még jobban belegázolni a készülő második EP-n. (Völgyesi)

Mint ahogy azt már valószínűleg mindenki tudja, a Dürer Kert mostani formájában idén megszűnik. Nagy valószínűséggel lesz folytatása a hely történetének, de sajnos nem ott és nem úgy, ahogy eddig azt megszokhattuk egyik kedvenc budapesti koncerthelyszínünktől. Ennek a komplexumnak, többek között a Dürer Studiónak és a Keleti Blokknak állít emléket a Found Items most megjelent videója, mely a poppunk-banda Still the Same című számához készült. A dal a tavalyi All Bets Are Off lemezen jelent meg. (Simon)

Új klipes dallal jelentkezett a Heedless Elegance, és simán kijelenthetjük, hogy a Friends a jólöltözött metalcore-banda eddigi legprofibb cucca, mind a hangzás (No Silence), mind a klip (Syndrome Productions) terén. Persze a riffelés még mindig lehetne izgalmasabb, de van az a szitu, amikor pont ez a mérges dzsüdzsüzés kell az embernek, meg pont ez a goromba vokálozás, amit Konter Samu művel. A dal másik gyenge pontja a néhol angoltalan szöveg, de összességében mindenképp komoly előrelépés ez a bandától. (Völgyesi)

Következő koncert: október 10., Debrecen, Nagyerdei Víztorony

Szinte biztos, hogy akit egy kicsit is érdekelt a Lazarvs első (illetve az Apey & the Pea érát is beleszámítva a negyedik) nagylemeze, az az elmúlt két hétben már végighallgatta a cuccot, szóval akár ki is hagyhattuk volna ebből a cikkből. De azért legyen itt mégis, amíg el nem készül róla a kritikánk, amiben majd alaposabban is a mélyére ásunk. (Völgyesi)

Következő hazai koncert: 2021. április 1., Barba Negra

Még tavaly mutattuk be a depresszív black metalt játszó, akkor még egyszemélyes Narkvlt zenekart. Az azóta háromfősre bővült projekt egyáltalán nem tétlenkedett, és már itt is az újabb nagylemez, Built by Hatred címmel, amely egy kissé nyersebb és agresszívabb irányba megy tovább az előző anyaghoz képest. Az egy ideje már újabb fénykorát élő hazai black metal pedig még tovább virágzik. (Simon)

Idén novemberben érkezik az Ørdøg harmadik nagylemeze, a rendkívül velős Ø3 címmel, amiről már meg is jelent az első előzetes dal. Az egykori superbuttos arcok az új lemezre sem vetkőztek ki magukból, de Az élet alássan így is mutat pár új fogást, például a szokásosnál egy leheletnyivel metálosabb témákat, vagy több vokált Nagy-Miklós Péter gitárostól (Wackor). Az új lemez hangzását Vári Gábor intézte (Miracle Sound), a gyönyörű szöveges videó pedig Magyar Elemér munkája. (Völgyesi)

Következő koncert: október 22., Vác, Sub Brothers’ Pub (Diabolus in Musica akusztik)

Padokba karcolt nevek címmel adott ki friss kislemezt a poppunk vonalon lavírozó Plazúr. A zenekar szövegcentrikus bulifílingje könnyfakasztó nosztalgiázás közepette idézi meg a középiskola legszebb és legkínosabb pillanatait. Vagy ahogy ők mondják a Grenma Studióban felvett anyagról:

Felidézzük a régi szép időket, amikor:
– 300 volt a lafi;
– 400 a behopp a gimis rockestre;
– a maradék 300-ból meg kijött még egy lafi a csajnak/srácnak, aki aztán lelépett valaki mással.

Ritkán működnek ennyire a dallamok egy ilyen lecsupaszított anyagon, de itt csont nélkül átjön az érzés. (Simon)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Sunwharf nevű, egyébként egészen remek budapesti stoner metal-banda, akik már több éve, hogy eltűntek, most viszont a tagság nagyobb része – egy új énekessel kiegészülve – egy új bandával tért vissza. Az utódzenekar a Raksha Bandhan nevet kapta a hindu testvérség-ünnep után, a debütáló klip pedig a Cafeteria Use című dalhoz készült. (Völgyesi)

Lassan, de biztosan csöpögteti új dalait a budapesti The Swan Station. A tetszhalott állapotából újjáéledt death metal/deathcore-banda áprilisban bemutatott friss száma után megérkezett egy újabb tétel, a Sycamore, mely nekem a szépemlékű Brainlust zenekar kiváló pillanatait is megidézi. Most már igazán jöhetne egy teljes anyag. (Simon)

Borítókép: Juho Rytkönen / Crippled Fox facebook