A Dystopiának még a magyar nyelvű durvulás is jól áll

Öt év után új klipes dallal állt elő a szegedi Dystopia zenekar. A Nem látszik már című darab több szempontból is fordulatot hoz a legutóbbi albumukhoz, a Building Bridgeshez képest, ami a zenekar mércéjével egy viszonylag letisztult és slágeres anyag – és egyúttal 2018 egyik legjobb hazai lemeze is – volt. Ezzel szemben az új dalról így fogalmaz a banda:

A Nem látszik már elhagy egy csomó olyan irányvonalat, ami egységesen jellemző volt ránk. A verzéket [Bajusz] Péter [basszusgitáros] hörgése teszi kellően hátborzongatóvá, a zenei alap is komplexebb kb. bárminél, amit eddig csináltunk. A leginkább szembetűnő különbség mégis a magyar szöveg.

A zenekar énekes-gitárosa, a stúdiós szakemberként is közismert Vári Gábor korábban sosem írt dalt magyarul, a váltás hátteréről pedig ezt meséli:

Semmilyen világmegváltó vagy közönség-édesgető gondolat nincs a magyar szöveg mögött. Ahol most vagyunk fejben, az a saját megismerésünk iránti vágy és nem a megfelelni akarás. Persze engem is bizonyos hatások vettek rá, hogy eleve elkezdjek játszadozni a gondolattal. A munkám során egyre több olyan magyar nyelvű szöveggel találtam szembe magam, ami nagyon tetszett. Dolgoztam az Ørdøggel, a Nagyúrral, a Salvusszal, a Fatal Errorral és még számtalan olyan produkcióval, akiknek a szövegeinél arra lettem figyelmes, hogy hiába az angoltudás, meg hogy igazából soha életemben nem hallgattam magyarul szóló rock/metal zenét a kritikus tinédzser időszakomban, mégis érzem, hogy jobban hat rám, több gondolatot indít el bennem, ha az anyanyelvemen szólítanak meg a dalok. Némi őrlődés meg kötelező kifogáskeresés után úgy döntöttem, én is szerencsét próbálok.

Az új dalról pedig ezt mondja a frontember:

A Nem látszik már az elidegenedés fájóan aktuális témakörét feszegeti. A főhős belső párbeszédét hallhatjuk, ahogy épp megbeszéli magával, hogy már azt se tudja miért küzd pontosan, de azért “ez az Ő harca”. Elvág minden kapcsolatot a külvilággal, saját magában viszont csak ürességet talál. Mire rájönne, hogy az életének pont az ajtón kívül kellene jelentést keresnie, már késő. Nem túl vidám, de engem pont arra emlékeztet, hogy mennyire fontosak az emberi kapcsolataim, és hogy ne féljek segítséget kérni, ha arról van szó. Van, hogy egyetlen kedves szó kiemel valakit a sötétségből, és van, hogy pont az ad valakinek a legtöbbet, ha segíthet.

A Lángoló premiercikkében a bandatagok még bővebben is mesélnek az elmúlt éveikről és az új számig vezető útról. Ugyanitt az is kiderül, hogy a zenekarnak több másik új dal is van a tarsolyában, de ezekből egyelőre nem készülnek új lemezt összerakni, inkább sűrűbben jelentkeznek majd különálló számokkal – később viszont saját szavaikkal élve „még bármi lehet.”

Az idei év végére jelenleg két Dystopia-koncert van kilátásban:

  • szeptember 29. – Budapest, Analog Music Hall (+ Salvus, Petricor)
  • november 4. – Szeged, Városi Rock Klub (+ Slowmesh, Barbears)