Újra aktív az Exterminating Angel, itt egy új dal

A nem annyira újdonsült punkhallgatóknak feltűnhetett, hogy a Tukker Booking által szervezett Bad Breeding-bulinál megjelent egy név, ami az utóbbi években nem igazán hallatott magáról. A budapesti Exterminating Angel több éves csend után tér vissza a színpadra, sőt: új lemezzel is készülnek a srácok, ami a Times of Reason Cast Aside címet kapta. Az albumról nálunk debütál az első előzetes dal, a Masks, amiben az amerikai Trial ikonikus frontembere, Greg Bennick is szerepel. Rajta kívül más vendégek is lesznek még a lemezen, köztük Asztalos Ildikó (Trottel) és Fidó (VHK, Marina Revue).

Aki esetleg nincs képben a zenekarral, annak Hámori Benedek énekes mesél a banda alakulásról, a névválasztásról és a zenei irányzat kialakulásáról:

A sztori 2012/13-ban kezdődött, amikor Schwarz László “Kutya” és Simon Mátyás a Think Againből, valamint Jakab Márk a Lépéselőnyből kitalálták, hogy kéne egy new school bandát csinálni, mindezt inkább a Holy Terror vonalról megközelítve. Kutya valami olyasmit körvonalazott, hogy a gyors részekben legyen d-beat, illetve lehessen érezni a kedvenc bandája, az Assück hatását (valamennyire), Matyi pedig az Integrity és a hasonszőrű bandák vonalát akarta vinni, illetve kikötés volt, hogy a szövegek legyenek értelmesek/rendesen megírva, legyen mondanivalójuk. Nemsokára csatlakozott Szigeti Marci, akit pl. az Unheard Callból ismerhettek (ami a new school másik felét vitte itthon – az Outspoken féle vonalat inkább), valamint én – a Torn From Earth nevű sludge/doom banda korai lemezén énekeltem, amikor még nem a post-metal vonalat képviselte a banda, hanem az Eyehategod-/St. Vitus-féle nyersséget.

A nevet Mátyás hozta a közös kedvenc Catharsis egyik számcíme révén. Nagyon szimpatikus volt az a crusty, erősen politikai beütésű vonal és az, ahogy ezt a Catharsis-/CrimethInc-arcok beültették abba a hardcore színtérbe, ahol a Cold As Life, a Ringworm, a One Life Crew vagy az Integrity hozták a rettenetesen paréj formát, vagy épp az Unbroken a Smiths worship hardcore-t. Az első anyagunkat a Dawncore-ból ismert Ferencz Zsolti stúdiójában vettük fel egy élő session keretein belül, rajta egy Subhumans-feldolgozással. A hangszeres felvételek egy nap alatt történtek, majd az ének külön pár alkalom alatt.

A frontember az új nagylemezről, illetve a zenekar szünetéről, tagcseréjéről és újraindulásáról is mesélt:

A nagylemez demója Vitéz Gergőnél készült, aki a Padkarosda (az egyik legjobb dark punk zenekar itthon), a The Keeymen és a The Punch dobosi székéből lehet ismerős. A demón szerepelt egy Rites of Spring-feldolgozás is. Sajnos a nagylemez felvételei elhúzódtak és befáradt a zenekar, így ott maradt egy nem aktív banda, egy felvett, de meg nem kevert anyaggal. Mivel kidobni nem lett volna érdemes a felvételeket, végül a szabadidőmben befejeztem Gergővel az utómunkákat. Közben mindenki csinált más zenekarokat, zenélt másokkal (Gear, Graveolution, Decongest, Demoscene, Trusting), rengeteg koncertszervezés is volt. Mivel Márk más utakon járt, nem foglalkozott a zenéléssel, a zenekar megkérte a Touchból ismert Kiszely Danit, hogy jöjjön dobolni, mert egész klassz anyag van a zsebünkben. Dani elvállalta, hogy „nézzük meg a dolgot”, majd ottragadtunk a próbákon. A zenekar újraéledt, lesz lemezbemutató koncert, illetve október 2-án a Bad Breedinggel játszunk a hosszú szünet után először az új felállással az Aurórában.

A visszatérő koncert eventje itt található, elővételes jegyek még kaphatóak a Wave lemezboltban.