Tekerd fel 11-ig! – Friss válogatáslemezen egyesíti erőit a magyar hardcore punk színtér

Több mint egy tucat magyar punkzenekart mozgat meg és összesen húsz számot sorakoztat fel az a válogatáslemez, ami a Volume 11 címet viseli, és ma itt a NuSkullon prezentáljuk az online premierjét, majd rövidesen elérhető lesz fizikai formátumokban is (kazetta, vinyl). A cím a kultikus This Is Spinal Tap fimből jött, ahol az erősítő potméterét tíz helyett tizenegyig lehetett kicsutkázni. Az anyagon a következő csapatok kapnak helyet fejenként egy-két dallal:

 • Tizedes meg a Többiek
 • Tisztán a Cél Felé
 • The Ocean Front
 • nemecsek
 • Liberal Youth
 • Idő
 • Hopeium
 • Glossa
 • Garga Pitic
 • Fuck Bad Things
 • Backtothestreet
 • Aze N
 • .kharc.

A válogatásra felkerülő dalok előélete változatos: voltak olyan zenekarok, akik korábbi, fizikai megjelenés nélküli EP-ikről hoztak saját számokat, de a bandák nagy része kifejezetten erre az anyagra írta/rögzítette az új dalokat, mivel az ötletgazdák, Jóri Ferenc (Fuck Bad Things) és Sas (Liberal Youth, Social Free Face, Tizedes meg a Többiek stb.) kifejezett elképzelése volt, hogy egy friss, ropogós anyag szülessen. A felvételek többségét a zenekarok már készen adták be, leszámítva négy csapatot (Fuck Bad Things, Glossa, Hopeium, Liberal Youth), akiknek a számai a Fuck Bad Things csepeli próbatermében/stúdiójában lettek felvéve/keverve/maszterelve.

A válogatás alapötletére, illetve a megvalósítás folyamatára Feri így emlékszik vissza:

2023-ban egy jó beszélgetés során arra jutottunk Sassal, hogy csináljunk egy közös splitet az ő zenekaraival meg az én zenekarommal. Természetesen túl hamar jutottunk arra a következtetésre, hogy akkor már keressünk még zenekarokat, akiknek:

a, nem jelent meg fizikai formátumban a hangzóanyaga,
b, teljesen új számokkal tudnak jelentkezni,
c, még nincs stúdiófelvétele.

Szó szót követett, majd nekiestünk a vadászatnak. Természetesen sok jó barát azonnal jelezte, hogy szeretnének szerepelni ezen a válogatáson, és nekiálltunk a felvételeknek. Amint meglettünk a Liberal Youth, a Hopeium (innen is köszi Pacinak a közreműködést a mixben), a Fuck Bad Things és a Glossa anyagának a felvételeivel, jött egy kisebb pihenő, amíg mindenkitől beérkeztek a hanganyagok, de ma végre eljött a nap, hogy megmutathatjuk ezt a szegmensét is a punk hardcore-nak. Online mindenhol IS megtalálható lesz, bandcampen saját oldalt kapott ez a projekt, de fellelhető lesz az összes nagy zenei streaming oldalon.

Ami a leendő fizikai megjelenést illeti, Feriék kihangsúlyozzák:

Április közepe felé érkezik az anyag kazettán a zenekarokhoz, ezenfelül tervezzük a vinyl megjelenést is július vége, augusztus eleje környékén. Bár lesznek megkerülhetetlen pontok, mint pl. a Wave hanglemezbolt, ahova biztos, hogy beviszünk pár darabot, de ezenfelül természetesen a zenekaroktól lesz kapható. Igenis tessék elmenni koncertekre, ott beszerezni az anyagot. Ejnye-bejnye, irgumburgum. Na jó, lehet, hogy ha írtok a bandáknak, akkor hozzásegítenek egy hangoskodásmentes hanganyag-átvételhez.

A válogatás esetleges folytatásáról pedig az alábbiakat érdemes tudni:

Az ezen az anyagon megjelenő bandák csak egy kis szelete a hazai punk/hardcore szcénának, értelme bőven lenne folytatni. Rengeteg olyan zenekar van, akik ezen nincsenek rajta, pedig bitang erős, amit csinálnak. De először lássuk meg, hogy mekkora érdeklődést vált ki ez az anyag, aztán meglátjuk, hogy hogyan tovább.

Alább pedig már mutatjuk is a teljes anyagot: