“Sötét hedon-szentimentális zene”- Orion Dawn EP premier, hallgassátok meg a III/II című kislemezt!

A nyíregyházi Orion Dawn 2012-ben robbantott nagyot The Future Memorials című albumukkal, mely kreativitásával. fülbemászó dallamaival és nagyszerű hangzásával nagyon felkavarta a hazai vizeket. A Statues videóklipje és sok koncert után kissé takaréklángra tették magukat, tavaly megjelent két számos Refuge után kissé elvonultak, de idén nagy mocorgás kezdődött a srácok háza táján, hát itt az ok hogy miért: íme a III/II című kislemez! Csavarjátok hát fel a hangerőt és jöjjön egy kis muzsika a srácoktól, de csak az interjú után, melyben mindenre fény derül az új EP kapcsán.

Az Orion Dawn facebook elérhetősége.

A tavalyi kislemezetek óta nem igazán hallottunk rólatok, mi történt azóta veletek?

Kovács Gábor: Főleg új számokat írtunk és a magánéletünkkel voltunk elfoglalva, ezért kevés időnk és figyelmünk maradt sok más minden, amúgy fontos dologra. Ez elsősorban amiatt van, mert van nálunk egy közgazdász (Rezsőfi Zoltán), egy doktor úr (Szegedi Zoltán), egy Vincze Gábor, aki nemrég lett vállalkozó és a Queen of Hearts tetoválószalon boldog tulajdonosa, illetve  Smid András, aki informatikával foglalkozik. Én meg még kisiskolás vagyok újra a BME-n és gépészmérnök leszek, ha a professzor bácsiknak tetszeni fog a diplomamunkám és az államvizsgás performenszem. Elég sűrű évünk volt, Zolcs nemrég államvizsgázott doktor úrral egyetemben, de azon vagyunk, hogy gőzerővel visszapörögjünk a korábbi fordulatszámra. Ez az új kislemez fogja megadni hozzá a kellő lendületet!

A Bored című dalotokban Halák Árpi is énekel, lesz az új anyagon is vendégszereplő?

KG: Ezúton is pacsi Árpinak és az új Stubborn számnak, nagyon súúly lett! A kislemezen bratyózenekarunkat hívjuk vissza egy fítre, hiszen az első EP-jükön vendégeskedtem a Bányákban. Így a PETOFI énekespacsirtája, Bena fogja az egyik számunkat pokolian megdísziteni. Ez a szám különleges számunkra, illetve reméljük, hogy majd nektek is az lesz, ugyanis magyar lesz! Nagyon sok szövegünk anyanyelvünkön születik, amiket korábban azonnal átfordítottunk angolra,  most kipróbáltuk mit ad oridzsinálba és levitte mind az ötőnk fejét. A tietek is le fogja! Nagyon más érzés magyarul ordibálni. Egy picit őszintébb, egy kicsit közvetlenebb. Hosszú távon viszont biztosan maradunk az angolnál, de barátkozunk már a közel-keleti nyelvekkel is!

Mennyiben lesz eltérő az új kislemez az eddigiekhez képest? Hoztok valami újítást?

KG: Vissza fognak térni az énekek, mert az utolsó két számunkban, a REFUGE dualon nem volt. Sokan mondták, hogy nagyon hiányzik, és bennünk is egyre inkább ez az érzés kezdett kialakulni, főleg, hogy jópár téma kiáltott a tiszta énekért. Ez a kislemez erősebb, színesebb, kalandosabb lett, hogy Bogyó nagymester szavait idézzem: „a keményebb részek még keményebbek lesznek!” Nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményétekre, ne habozzatok velünk és másokkal is megosztani!

Szerepeltetek az Animals Over People válogatáson. Hogy történt, hogy álltok ehhez a témához?

KG: Barni keresett meg minket, ami nagyon jól esett nekünk, köszönjük! Maximálisan egyet értünk a kezdeményezés céljával. Nem vagyunk nagy aktivisták, de úgy gondoljuk, hogy ezen a téren is ugyanaz a helyzet, mint a környezetvédelemben: a kis lépések, a mindennapi inkrementális változtatások fogják jobbá, élhetőbbé tenni ezt a helyet. A bevételek közvetlenül az Állatmentő Ligához kerülnek, ők mindent megtesznek az állatkínzások visszaszorításáért és segítenek új otthont találni a magára hagyott kutyiknak, cicuknak, pajtiknak. Ennél nincsen szebb dolog.

Hogy zajlottak az új EP felvételei?

KG: A dobot most a Standing Wavesben ütötte fel Bandi Egerszalókon. A gitárokat és a bőgőt magunknak rögzítettük, majd  a TrashHilllben  reampoltunk Szűcs Szabikával. Az éneket Csongor Bálinttal vettük  és a  keverés, masterelés Horváth Attila keze- és fülemunkája lesz. Picit szokatlan volt ez a munkafolyamat, de a legjobb embereket válogattuk hozzá össze, így simán kivitelezhető volt ez a “Csinálj meg mindent máshol, aztán lássuk mi lesz a puzzle vége” játék. Határozott elképzeléseink voltak, mindenképpen mást szerettük volna mint korábban. Leginkább domináns, kompromisszummentes hangzást. Persze a folyamat jellegéből adódóan van ilyenkor sok-sok rizikó. Dehát mi szeretjük azt!

Volt valami concept, ami alapján készült az album? Miből inspirálódtatok?

KG: A számainkhoz mind az öten sokat hozzáteszünk, az inspiráció mindannyiónkból jön, ezt pedig elsősorban az táplálja, hogy ki hogy érzi magát az adott időszakban. Nehéz évünk volt, történtek szomorú dolgok, sokszor rosszakat éreztünk, így a szövegek is eléggé borúsak lettek. A magyar számunk egy kis Orwell 1984-es életérzést ad. A másik a magányt személyesíti meg és a jelenlétében előtörő érzések kettősségéről szól. Nade nem spoilerezek tovább, ilyen fajta kettős érzések lengik be az egész lemezt kb, szóval ezt nevezhetjük a concept-nek, pedig nem indult annak. Sötét hedon-szentimentális szövegek ezek :) Merüljetek el benne, megéri.

Vannak már fix turnéhelyszínek? Esetleg ezt valami merch-csel is megtámogatjátok? Néhány szót mondanátok a borítóról?

KG: A koncertezést az elmúlt időszakban nem vittük túlzásba, ez a kislemez megjelenése után mindenképpen meg fog változtni. Annyira a számírásra és a magánéletünkre koncentráltunk, hogy nem tudtuk nyakunkba venni az országot. A lemezbemutatót szülővárosunkban, Nyíregyházán fogjuk tartani május 1-én, a móka ünnepén, az Anchorless Bodies és a Faminehill társaságában (https://www.facebook.com/events/886539808079444), ősszel pedig szeretnénk egy piciturnét, szóval ha szeretnétek látni minket a városotokban, nyugodtan írjatok nekünk!

Facebook EVENT: ORION DAWN // ANCHORLESS BODIES // FAMINEHILL // ROMKERT // MÁJUSEGY

Lesznek merch cuccaink is, a lemezmegjelenés után lehet számítani ilyesmire. A borító Petrikovics Ricsi barátunk munkája. Már régóta tervezzük, hogy mi legyünk a borítón, és Ricsivel ezt álmodtuk meg. Kicsit összevágva, összevarrva mi vagyunk. Amikor először megláttuk, megijedtünk, hogy tényleg ilyen csúnyák vagyunk? Tényleg!

Tervek a jövőre nézve?

Rezsőfi Zoltán: Szeretnék egy klippet, az előző is jól sikerült, de most szeretnénk egy sztorit a videóhoz.

KG: Igen, mindenféleképpen szeretnénk képi megjelenést is valamelyik, de akár több számhoz is. A jövőbeli anyagi helyzetünktől és a szabadidőnk mennyiségétől függ ez, mert több low-budget videó ötlet is van már a fejünkben. Ezen kívül próbáljuk majd a legtöbb helyre eljuttatni az anyagot. Azt tervezzük, hogy nem lesz ingyen letölthető, mert már annyi online csatorna van, amin hallgatható, és amivel ugyanúgy támogatod a zenekart. Fent lesz az összes streames cuccon, lehetőségek tárháza lesz, hogy meghallgassátok a zenét. És továbbra is egyszerűen csak élvezzük a zenét és a zenélést.

ORION DAWN – III/II