Összeesküvés-elméletek a lakógépből – Bemutatkozik a Béton Brut

Nem sok hazai formáció mondhatja el magáról, hogy olyan műfajok halmazaiban találja meg a hangját, mint az emoviolence és a poszt-metal. Pedig a most színre lépő Béton Brut pont így írja körül magát olyan zenekarok általi inspirációforrást megjelölve, mint az Orchid, az Ampere, a Neurosis, vagy épp az Isis. A budapesti zenekar még 2022-ben alakult olyan aktív és mára inaktív bandák jelenlegi és ex-tagjaival, mint a Her Highness, az Arkas, vagy a Worthless. Név szerint pedig Kocsis Csabiról (dobok), Grizner Tamásról (basszusgitár/ének) és Vékony Zsoltról (gitár/ének) beszélhetünk.

A trió most nálunk mutatja be első, kétszámos machine-à-habiter című EP-jét. Azzal kapcsolatban pedig, hogy mire utal a francia cím, illetve, hogy honnan jött a név (végre valaki!) igencsak informatív és fejtágító magyarázatot kapunk:

A banda laza koncepció mentén az építészetből merít ihletet (Zsolt ezirányú rajongásának köszönhetően), ami részben a vizuális körítésben is megjelenik. A béton brut francia kifejezés, a nyersbetonra utal, erről kapta nevét a brutalizmus nevű építészeti irányzat. A kislemez címe és az első dal a neves modernista építész, Le Corbusier azon tézisét vette alapul, miszerint a ház nem más, mint lakógép (machine-à-habiter / a machine for living in). A tomorrow ugyanakkor „hétköznapibb” témával foglalkozik: azokkal az emberekkel, akik szilárd meggyőződéssel hisznek a különféle összeesküvés-elméletekben.

A zenekar a két dalt Dobi Tibor (DawnSonic) segítségével vette fel, aki mellesleg a keverést és a masztert is intézte. A vizuális körítés Zsoltnak köszönhető, míg a jóképű fotót Vass Nóra lőtte a srácokról.