Orion Dawn: interjú és dalpremier

Az elmúlt egy évben több alkalommal is bizonyítottuk, hogy a keleti országrész sem szűkölködik ígéretes hangokkal: tavaly decemberben az Idea Implantot mutattuk be, idén nyáron az Aetrigant búcsúztattuk, valamint a Hanoi második Európa-turnéját is megörökíthettük, az őszt pedig egy rég várt interjúval kezdjük, ugyanis végre bemutatkozik nálunk az Orion Dawn legénysége. A zenekar jelenleg épp bemutatkozó nagylemezének kiadására készül, erről pedig már hallhatsz is egy friss dalt az alábbi interjú olvasása közben. A kérdésekre Rezsőfi Zoli gitáros válaszolt.

Mióta létezik a zenekar? Ismerhet titeket a közönség más formációkból is?

2011. májusában alakultunk egy meglévő formációból, a Wait For A Mistake-ből. Sokat nyomott a latba, hogy a tagcseréken túl tisztázni tudtuk magunkkal, mégis milyen irányba szeretnénk elmozdulni, mert az előzményzenekarunk sok mindent felhalmozott, minden megjelenő EP-nken teljesen más stílussal és hangzásvilággal jelentkeztünk, kósza vándorok voltunk. Fiatalon az ember mindent kipróbál, nagyon sok stílusú és hangulatú zenében otthon vagyunk, emiatt nem éreztük azt, hogy házasodnunk kéne, mind az öten független emberek vagyunk. Nem csapkodás volt ez, inkább lendületes evezés a nyílt tengeren, a vadhajózásnak viszont gyorsan kijöttek a gyenge pontjai: minden kiadványunkkal más célközönséget szólítottunk meg, amiről önmagában sokan azt gondolnák, hogy ez előre viszi a zenekart, de mire végighallgattuk az elmúlt 50 év zenéit, szakállunk nőtt, mint Barbarossa rőt Frigyesnek, és megértettük, miről kell hogy szóljon egy album, illetve pontosan tudtuk, hogy mit szeretnénk.

Frappáns kis magyarázat olvasható a Facebook-oldalatokon a nevetekkel kapcsolatban. Kinek jutott eszébe, és honnan jött az ötlet?

Ez egy tanulságos történet, amit nagyon megszerettünk, amikor tavaly elmélyültünk a témában. Orion egy vadász volt, akit Poszeidón emelt ki a tengerből, neki adományozva a képességet, hogy a vízen járjon.  Óriási ereje volt, habzsolta az életet, imádta a nőket és a bort. Egy nap túl sokat fogyasztott, és így elbódulva próbált egy neki ellenálló hölgyet erőszakkal magáévá tenni. A Király büntetésből elvette szeme világát, és száműzte az istenek világából, Orion remete lett. Az idő végtelenül telt, de ő belső megváltásra talált, ekkor az istenek kegyeiért könyörgött. A Felkelő Nap gyógyító sugarai visszaadták a látását azért, hogy az átalakulását megmutathassa és átadhassa a világnak a tapasztalatait.

A korábban megosztott dalotokból úgy tűnik, elég sok forrásból táplálkoztok. Hogyan írnád le a zenéteket olyasvalakinek, aki még sosem hallott titeket?

Valódi. Szomorú. Őszinte.

Ha jól sejtem, mostanra nagyjából elkészült első nagylemezetek, mely a The Future Memorials címet viseli. Hol készültek a felvételek, és milyen élmények kötődnek a stúdiózáshoz?

Pál Misi hangmérnök barátunknál készült a lemez a Fire Recording Studióban, Nyíregyházán. Korábban voltak önálló próbálkozásaink is, magunknak vettünk fel, kevertük meg, de ezt mégis jobb volt egy profira bízni. A legfontosabb, amiért ide jöttünk, hogy őszinte hangzást és tartalmat akartunk, ez pedig manapság elég kevés zenekarnak jön össze. Sose láttunk sok izgalmat az összemosott, túltriggerelt, a végtelenségig húzott zenékben, ezen az albumon minden úgy szól, ahogy feljátszottuk, nincsenek ferdítések, csak a csupasz valóság. Ettől függetlenül ez az egész rólunk szólt, nem számított, hogy más zenekarok milyen soundot csináltak, vagy hogy dolgoztak, nem voltak hasonlítgatások, a saját erőforrásainkból hoztuk ki a maximumot. Miska ezen törekvéseinket maximálisan támogatni tudta, a legkiválóbb hangmérnök, akivel valaha dolgoztunk. Még egy lebaszással is olyan szintre tudja motiválni az embert, hogy vérszemet kapsz. Amikor az első EP-t vettük fel magunknak még 2008-ban a próbatermünkben, nagyon beleéltük magunkat, olyan ez, mint az első szex. Miska nemes egyszerűséggel besétált és 15 másodperc után hozzám dobta, hogy elég koszosan vannak feljátszva a gitárok, sikeresen tönkretéve a közösülést. Viszont elérte, hogy éjjel-nappal gyakoroljak. Ilyen egy trú hangmérnök. A hangulat nagyon szuper volt, zabálás, ivászat, szalonnasütés, egy-két pofon: jobb helyet keresve sem találhattunk volna.

Hogyan írjátok a dalaitokat? Van fő dalszerző, vagy mindenki dobál be ötleteket?

Zoli (Szegedi Zoltán basszusgitáros – szerk.) hozta a legtöbb témát az albumra, emellett mindenki sokat tett a számok egész kerekké alakításáért, így a végleges formáját az album úgy nyerte el, hogy egytől egyig, mind az öten benne érezzük magunkat az album minden egyes másodpercében. A számok magjai mindig otthon születnek meg. Nem véletlenül gitárcentrikus a zene, ez készül el mindig először, amihez megírjuk a bőgőt és egy dobalapot, amit felviszünk egy midi-szoftverre az egyszerű visszahallgathatóság, a harmóniák, és maga a rögzítés kedvéért. Ezután még egyszer átfutunk a gitárokon mielőtt a próbaterembe visszük, egy két ritmika megváltozik, plusz hangok bekerülnek vagy feleslegesek eltűnnek. A próbateremben már kvázi végleges gitárokkal kezdjük finomítani a számot. Mivel a pengetős hangszerek sok teret adnak a dobnak, ezért ez még sokat változik az 1-2 hónap alatt, amikor készre csiszoljuk a számot. A második hónapban már elkészül a szöveg, és jönnek az énekvariációk, amit mindig rögzítünk, hogy kiválasszuk a legjobbat. Mielőtt koncertre viszünk egy számot, mindig bemikrofonozzuk a termet, hogy meggyőződjünk, tökéletes-e minden.

A dalszövegekért ki felel? Milyen témákat feszegetnek a szövegek?

Zolival már gyerekkorunkban is imádtuk a görög mitológiát, amíg őt inkább a mítoszok és művészet, engem az ókori Hellász történelme és politikája fogott meg. Olyan világ ez, ahol az intrikák, a féktelenül émelygő káosz mindig is próbált felülkerekedni a halhatatlanságon. Az emberek elvetemültségét, a ferde igazságérzetet nem kell, hogy legendákból ismerjük meg, rengeteg forrás őrzi az akkori civilizáció romlottságának emlékeit. Az ősi értékek ugyanarra késztetnek minket, mint hajdanán, a ma élő emberek ugyanolyan hiszékenyek, ugyanolyan könnyen törnek meg. Az album sok tekintetben építkezik ilyen, valósnak vélt történetekből, mind szövegezésben, mind számcímekben. Múzsák, csalók, félistenek, viharok, önámítás. Majdnem 3000 év telt el, de az emberek sok tekintetben semmit sem változtak. A szövegekért nagyrészt Kovi és Zoli felel, Vincz is sok jó ötletet hozott.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=3fxjMhmby4E
‘The Cheaters’

Hány szám került végül a lemezre? Miért pont ezt a dalt választottátok a korong felvezetésének? Terveztek klipet forgatni valamelyik nótához?

12 számos lett a lemez, és viszonylag egy tágabb időszakunkat öleli fel, bekerült olyan szám is, amit még 2009-ben írtunk meg, de a zöme az elmúlt 1-2 év termése. Őszintén szólva nehéz volt a választás, mert minden számunk eléggé más hangulatunkat tükrözi, nem egy hagyományos albumkoncepcióról beszélünk, ahol egy skálában és kimondottan egy meghatározott irány fele tartanak a számok. Az album három blokkból áll, mind mondanivaló, mind zenei tartalom tekintetében. Mind az öten más-mást favorizálunk a 12 számból, a The Cheaters viszont olyan sötét lendülettel szólalt meg, hogy ezer szócsata és egy kis pálesz után rábólintottunk. Szeretnénk egy klipet is jövő év elején, de hogy melyik számra, az újabb eposzi harcok során fog csak eldőlni.

Milyen terveitek vannak a zenekarral? Egyáltalán, honi színtérben gondolkodtok elsősorban, vagy jobban csábít a külföld?

Jobb nem beszélni arról, hogy milyen megélhetési lehetőségek vannak itthon a zenélésből, mert hirtelen depresszióssá válna mindenki. Ezt a gyerekkori álmot régen feladtuk, nem mintha ez lenne az egyetlen, kizárólagos életcélunk, Zoli orvosnak, Kovi terméktervező mérnöknek készül, Bandi informatikus mérnök lesz, Vincz környezettanulmányokat folytat, jómagam pedig vállalkozásmenedzsmentet tanulok és rendezvényszervezéssel foglalkozom. Nagyon szuper, hogy itthon ennyien támogatják a magyar könnyűzenében a fiatal zenekarokat, de mivel túl sokat kaptunk a vad keleti felfogásból, és a szakmáinknak is szeretnénk teret adni, erősen gondolkodunk, hogy a tanulmányaink végeztével kirepülünk az Egyesült Királyságba, és szerencsét próbálunk. Sok megkeresést kaptunk Londonból, egy angol turné nem is lenne olyan rossz a közeljövőben.

Hol lehet legközelebb megnézni titeket élőben?

A lemezbemutató állomásokat a napokban véglegesítem, október 19-én mutatjuk be a lemezt Nyíregyházán az Y2K-ban a Téveszme és a Hanoi társaságában. Elrepülünk még többek közt Budapestre, Debrecenbe, Győrbe, Szlovákiába és remélhetőleg Bécsbe is!