Nincs igazság idefent! – Jigokü-klippremier


Év vége ide vagy oda, vannak zenekarok, akik pont akkor ébrednek meg igazán, amikor minden elcsendesedik. Ilyen a szegedi Jigokü is, a zajos, ipari, modern (nu-)metalcore-ban utazó srácokban pedig mostanra körvonalazódott, hogy mi is a küldetésük: időközönként kiadnak egy-egy dalt, ami végül egy koncepciós lemezzé áll majd össze. Persze ennek a folyamatnak messze még a vége, a most nálunk bemutatkozó Loading Failure (vagy eredeti valójában „▻▻▻loading failure.”) is már két éve alakot öltött, csak eddig várt arra, hogy elnyerje méltó helyét és jelentését az eljövendő kiadványon.

Az elmúlt évek inspirációgyűjtéseivel és útkeresgéléseivel kapcsolatban ezeket osztották meg velünk a fiúk:

Ebben az időszakban amennyire tudtunk, a dalírásra koncentráltunk. Az azóta íródott számaink nagy részét a kísérletezés és a kötetlenség határozta meg, ennek minden örömével és bánatával. Szerettük volna elengedni magunkat, olyan zenét írni, amiket mi is hallgatunk és szeretünk, de közben megtalálni a saját hangunkat is. A terveink közt szerepel, hogy kisebb időközönként adunk ki új dalokat, amik végül egy konceptlemezt fognak alkotni, ennek a tervezett kiadványnak előfutára most ez a [szám]. A lemezen belül ennek a dalnak már megvan a maga helye, és ehhez mérten íródott a szövege is – ez egy sztori része, egy dramaturgiai állomás a történeten belül, de ennél többet nem szeretnénk egyelőre elárulni. Ahogy érkeznek majd a dalok, egyre tisztábbá válik majd maga a történet is.

A változó munkafolyamatokról, illetve egy szakmai „kemény mag” összecsődítéséről pedig ezt:

Az elmúlt években a munkafolyamatainkat is próbáltuk kialakítani/megreformálni, valamint megtalálni azokat az embereket, akiknek a munkájára adunk, és kipróbálni, milyen velük dolgozni, mennyire értjük egymást. Az új számhoz az éneksávokat Ragó Norbinál (Informer) rögzítettük – aki vendégszerepel is a dalban, ezer hála neki! -, a mix/maszter pedig Nagy Miklósnál (Boru, Ól Recording) készült. Vele régebb óta ismerjük egymást és kíváncsiak voltunk, mit kezdene a dalainkkal, mivel eddig ilyesmi stílusban tudtunkkal nem dolgozott még.

És ami a klipet és a borítót illeti:

Mivel volt egy elképzelésünk, hogy mit is akar és hogyan akarja a dal elmondani, ezért a dolgokat a helyszín határozta meg elsősorban, ehhez készült egy forgatókönyv. Aztán jött a valóság, a határidőt először lekorlátozták, majd utolsó pillanatban az eredetileg tervezett helyszínen nem engedélyezték a forgatást, szóval fix határidők mellett visszaültünk a tervezőasztalhoz, majd rá egy hétre, egy egész estés munkafolyamat keretén belül leforgattuk a klipet. Hatalmas segítség volt Takács Borisz (EndrE, B42 DiY) ismét, akivel az előzetes ötleteinket, inspirációinkat sikeresen meg tudtuk valósítani. A forgatást talán a hideg éjjeli levegő nehezítette a legjobban, de hál’ istennek néhány horzsolással megúsztuk az egészet. A borító pedig Fábián Dénes, a volt Forrai Művészeti Technikum tanulójának egy korábbi munkája.

Minden nehézség ellenére tehát megszületett az új dal, ami alább meg is tekintető teljes pompájában.

A bandának idén már nem lesz koncertje, valószínűleg a „lassú víz partot mos” mindset jegyében tovább foltozgatják kiadványukat, hogy mielőbb a világra lehessen szabadítani azt. Ezért pedig nem is tudjuk őket hibáztatni!