Mókuskerék-effektus – Icenap-dalpremier

A közelmúltban több mozgalmas bulit is adott a budapesti Icenap, ezért teljesen indokolt volt, hogy egy lendületes koncertvideót is kilökjenek már a legutóbbi Dürer Kertes koncertjükről. A nu metal-zenekar az egyik legjobb dalát, az Overlied című számot filmesítette meg három kamerával, és ahogy a végeredményből látszik, a srácok továbbra sem tudnak a seggükön maradni. A most megjelent dallal, illetve a banda jelenével és jövőbeli terveivel kapcsolatos kérdésekre a zenekar frontembere, Tóth Martin válaszolt.


Mit lehet elmondani a megfilmesített dalról, és annak videójáról?

Az Overlied című dal a „mókuskerék-effektusról” szól, a hétköznapok egyhangúságáról és a kényszeres beilleszkedésre való törekvésről. Ehhez készítettünk legutóbbi februári Dürer Kertes fellépésünk alkalmával egy klasszikus koncertklipet, mely betekintést enged a zenekar egy „átlagos” napjába, és amivel szeretnénk megmutatni, hogy az Icenap-koncertekkel a célunk, hogy akik megjelennek, azoknak eszükbe se jusson, mit fognak csinálni reggel, vagy jövő héten, nyugodtan rosszalkodjanak velünk, mintha nem lenne holnap. A klipet Horváth Richárd rendezte, akárcsak a legutóbbi kislemez, a Rinse esetében, kiegészülve Berzsényi Gergely és Bartha Kinga operatőri segítségével.

Az Overlied nem mondható teljesen újnak, már jó ideje játszátok, írtok új számokat mostanában?

Ugyan az elmúlt időszakban igen megszaporodtak a koncertlehetőségeink, melyeknek természetesen kifejezetten örülünk, hiszen nagy ütőkártyája az Icenapnek az élő show, de természetesen folyamatosan dolgozunk új dalokon. A legfrissebb ötletünk például kifejezetten 2006-os hangulatot hordoz magában, akár a legelső, egyébként tényleg kiváló korlenyomat Bullet For My Valentine-lemez (The Poison) és az ”elbazáriasodás” előtti 30 Seconds to Mars megszólalása is eszünkbe jut közben, a szövege pedig most először kéziratként született, és az eredeti példány már szerencsére annál van, akinek valójában címeztem. Talán nonszensznek tűnhet, de valójában úgy érzem, hogy ez a metódus teljesen más kihívások elé állított mondanivaló tekintetében.

Mivel a zenekar single-ök és kislemezek formátumában gondolkozik egyéni vizuális tartalmakkal, így van csúszás a dalok élőben bejáratása és a stúdióverziók kiadása között, de az az észrevételünk, hogy a koncerteken már megkedveltetett dalok stúdiófelvételeit mindig újdonságként képes fogadni a hallgatóság.

Továbbra sem gondolkodtok lemezben, inkább egy-egy szám önálló kiadását választjátok? Miért nem akartok teljes albumot készíteni?

Folyamatosan törjük a fejünket azon, hogy mikor szeretnénk beleállni az összefüggő formátumok megjelentetésébe, mivel szeretjük, ha minden dalunk kiemelt figyelmet kap, így ezt az ötletet is mindenképp valamilyen koncepció-kiadvány képében tudjuk elképzelni. Eddig harcosan kiálltam az elképzelés mellett, hogy 2022-ben a figyelemfaktor beszűküléséből fakadóan nem érdemes az erőforrásokat lemezrögzítésbe csoportosítani, azonban a több hallgatnivaló megjelentetése érdekében jó ötlet lehet nagyobb szabású formátumokban is gondolkozni, főleg, ha azzal valami olyan kreatív tartalmat vagyunk képesek készíteni, amit egy-egy dal külön-külön kiszivárogtatása nem tesz lehetővé.

Volt mostanában több koncertetek is, milyenek a visszajelzések, gyarapszik az Icenap-család?

Valójában minden koncertre úgy tekintünk, mint az Icenap Season következő felvonására, az Icenap Season nem egy turné, nem egy korszak, nem egy évad, hanem egy folyamatos vadászidény, a célunk pedig az, hogy mindenki részesüljön benne és jól lakjon. Soha nem akarunk pihenőt tartani az Icenap Seasonben, és a visszajelzések is azt igazolják, hogy nem is szükséges. Az, hogy minél több emberhez eljutunk és személyesen is találkozunk a közönségünkkel, a zenekar kreatív energiáit és motivációját is táplálja valójában, képtelenek lennénk arra jelenleg, hogy visszavonuljunk az elefántcsonttornyunkba és úgy alkossunk. Talán ez összefügg azzal az attitűddel is, hogy nem időszakokban gondolkozunk (klasszikus stúdióidő, koncertszezon, pihenő osztásban), hanem egy folyamatos jelenlétet igyekszünk fenntartani a szcénában.

Milyen nagyobb dobásokra lehet tőletek számítani a közeljövőben ?

Az Icenap következő koncertje 2022. április 29-én lesz az Analog Music Hallban, május 27-én pedig végre Miskolcra is ellátogatunk a Helynekembe, az Incercy társaságában. Az őszi szezonra is tartogatunk meglepetéseket egy kisebb koncertkörút képében, melyről hamarosan további információkkal is tudunk szolgálni.

Továbbá idén még körülbelül 2-3 új kiadványt egészen biztosan szeretnénk publikálni, köztük a Walls című dalunkkal, amin már több mint másfél éve ülünk, és még a Watch My Dying énekese, Veres Gabi is krákog benne pár sort. Plusz aki követi a zenekar munkásságát, az tudhatja, hogy a nyaraink szerves részét képzik a közös természetközeli feltöltődések, ahonnan sosem jövünk el üres kézzel.