KLIPPREMIER: Nézd meg a miskolci Standby Gravity új klipjét!

A miskolci punk rock szcéna egyik erős tartóoszlopa a 2009-ben alakult Standby Gravity. Az ősszel megjelent új nagylemezük, a Gondolatfoszlány pedig egy újabb előrelépés a zenekar történetében, amelynek a legújabb állomása a Mikó Laci (Szükségállapot, Fall Behind) vendégszereplésével felvett Atírhatnánk című dalra forgatott videó, amely exkluzívan a Nuskull.hu hasábjain debütál! Az alkalomhoz illően – mivel a zenekar még nem szerepelt az oldalon – egy bemutatkozó interjút készítettünk a zenekarral, amelyben kifaggattuk őket kicsit a zenekarról, az elkészült új nagylemezről, valamint az új videóklip forgatásának körülményeiről is. Az interjút a zenekar énekes/gitárosával, Oláh Dáviddal készítettük, aki a zenekar nevében állt készségesen a rendelkezésünkre!

A zenekar facebook elérhetősége.

Sziasztok! Először is azzal szeretnénk kezdeni, hogy hol és kik által alakult a zenekar, azóta volt-e esetleg tagcsere?

Dávid: Sziasztok! A zenekar 2009 februárjában alakult Miskolcon. A három alapító tag Csege Gábor (ének, ritmusgitár), Roskó Dávid (basszusgitár) és Sebő Ádám (dobok) volt. Pár hónappal később csatlakozott negyedik tagként Oláh Dávid (szólógitár, vokál). Ez a felállás 2014-ig változatlan volt, viszont idén Sebő Ádám kilépett a zenekarból, hogy pályafutását az Anchorless Bodies-nál folytassa. A kiválás konfliktusmentes volt, és megmaradt a jó viszony.  Ádám helyét, a Bohemian Betyars első dobosa, Botár Richárd töltötte be, akivel maximálisan meg vagyunk elégedve.

Milyen műfaj(ok)ban játszik a zenekar, mely zenekarokat, illetve zenészeket tekintitek esetleg úgymond példaképnek vagy inspirációnak? Milyen korábbi kiadványokkal rendelkezik a zenekar?

Dávid: A dallamos punk rock a fő irányvonal, de előszeretettel díszítjük időnként hardcore punk és metal elemekkel a zenénket, mivel mindenkinek kicsit más a zenei orientáltsága. Ha miden tagnak a nagy kedvenceit egyben vennénk inspirációnak, akkor olyan eltérő mai, és régi tinédzser évekbeli, kedvencek jöhetnek szóba példaképként, mint: AFI, Alvin és a Mókusok, August Burns Red, Bad Religion, Blink-182, Memphis May Fire, Miss May I, NoFx, No Use For a Name, Rise Against, Szükségállapot, Téveszme, The Offspring, és még sokan mások. Szóval igen, ilyen téren elég vegyesek vagyunk.

2010-ben vettük fel az első nagylemezünket, bár az még igazából csak ilyen szárnyeregetés volt. Házilag vettük fel, nem rendelkeztünk semmi stúdió tapasztalattal, és még a számok is elég kiforratlanok voltak, még azt sem tudtuk mi az a prozódia. 2011-ben vettük fel a második hanganyagot EP formában az akkor frissen alakult Grenma Studio-ban, Botlik Mátyásnál, itt tanultuk meg mi az a prozódia! A lemez a Kár Minden Szó címet kapta, és vendégszerepelt az Állítsuk Meg! című dalban Szalay Csongor a The Grenma énekese. Továbbá a lemez címadó dalához készült az első videoklipünk is, amit Nagy Viktor (Téveszme / Mihaszna film) készített, és amivel megnyerte az X-Faktoron belül szervezett klipversenyt. 2013-ban készült el a második kislemez amely az Előadás címet viseli. Szintén a Grenma Studióban, Matyinál vettük fel, és ezen a lemezen Nagy Viktor a Téveszméből vendégeskedik a címadó dalban.2014 elején egy 4 számos split lemez felvételére kért fel minket a szintén miskolci Inercy zenekar, amit a helyi Mumusfészek stúdióban vettünk fel. A lemez 1-1 új saját számból és 1-1 feldolgozásból áll.

Meséljetek nekünk arról, hogy mikor jelent meg az idei nagylemez és milyen körülmények között készült? Illetve kb. mikor kezdődött el hozzá a dalírási folyamat, mikor vonultatok stúdióba és hol, valamint kinek a hangmérnöki felügyelete alatt vettétek fel az anyagot?

Dávid: 2014 október 19-én jelent meg a mostani nagylemez youtube stream formátumban, amit 1 héttel később letölthetővé tettünk Bandcamp-ről. 11 dal található rajta az Intro-val együtt, és a Gondolafoszlány címet viseli. A dalok megírása és kiválasztása váltózóan történt. Került rá dal még 1-2 évvel ez előttről is, ami például nem fért rá az Előadás EP-re, illetve teljesen új ötletek is kerültek rá, amik pár hónappal a stúdiózás előtt lettek véglegesítve. Igazából körülbelül 18 dalterv volt, amit le kellett szűkíteni 10-11 dalra, mert se az idő se az anyagi keretbe nem fértek volna bele. Ezért pontozásos szavazást tartottunk a zenekaron belül és a top 10 + intro került végül rá a lemezre. A dalok írása is megosztottan történt. Konkrétan lebontva, 7 dal zenei alapját Oláh Dávid további 4-ét pedig Csege Gábor írta, viszont a 10-ből (aminek van szövege) 7-nek a szövegét Csege Gábor írta 2-őt Oláh Dávid és 1-et Roskó Dávid, viszont a végleges dobokat közösen írtuk Botár Ricsivel, és mindenki tett mindegyik dalhoz, például szöveg téren. Szóval, igazából minden dalban mindenkinek benne van a keze, csak van, akinek kevésbé, és van, akinek jobban. A stúdióba vonulás előtt rászántunk egy hónapot a dalok otthoni feldemozására, hogy legyen egy hallható terv, amit már csak véglegesíteni kell majd. Augusztus 18-án vonultunk be, szokás szerint a Grenma studióba és augusztus 23-ig csináltuk a felvételeket. A hangmérnök természetesen ismételten Botlik Mátyás volt. A lemezen vendégszerepel Mikó László (Szükségállapot, Fall Behind) aki az Átírhatnánk című dalt tette színesebbé.

Kik segédkeztek be a lemeznél?

Dávid: Botlik Matyi sokat segített, mint mindig, a felvételek során. Azért is szeretünk hozzá járni, mert nem csak megnyomja a felvétel gombot és onnantól leszarja, hogy mégis mit veszünk fel, hanem a felvételek alatt figyeli, amit csinálunk. Ha disszonanciát hall, amit mi valamiért nem vettünk észre, szól, ha szövegben hall rossz tagolást, vagy valamilyen egyéb hibát, szól, ha a dobokban talál valami kifogásolhatót, akkor tanácsol más megoldást. Igazából sok éves tapasztalataival segít, és mivel járatos abban a stílusban, amit mi játszunk, és meg szoktuk fogadni a tanácsait, eddig mindig jól jártunk vele. Matyin kívül Mikó Laci is sok ötlettel járult hozzá az Átírhatnánk című számhoz vokálok terén. Elküldünk neki egy demo-t még a stúdió előtt, és nagyon felkészülten, és jó ötletekkel érkezett.

Kik működnek közre a lemezen és milyen volt velük együttdolgozni?

Dávid: Mint már említettem, Mikó László (Szükségállapot, Fall Behind) adta egyedi hangját és ötleteit az Átírhatnánk című dalhoz. Nagyon felkészülten érkezett a stúdióba, tele jó ötletekkel. Viszonylag hamar sikerült is felvenni az ő részét.

Igazi unity feeling volt az egész. Családias hangulat volt végig. Matyinál a stúdiózás már lassan egy ilyen közös zenekari nyaralás hangulatát idézi. Mintha átmennénk egy haverhoz egy hétre zenélni. Persze akármennyit megyünk, mindig sok munkával jár, és meg kell tartani egy bizonyos szintű komolyságot, viszont ez a családias hangulat sokat segít abban, hogy túlnyomórészt feszültségmentesen teljen el az idő. Ez nagyon szerencsés, mivel nagyon fárasztó ez mindenki számára, hiszen mivel Miskolcról megyünk fel Budapestre, így nem tudjuk felosztva, kisebb szünetekkel megoldani a felvételeket, hanem csak úgy, hogy egyhuzamban egymás után több napon keresztül, és azért 6 napon át, minden reggeltől, egésznap összezárva megterhelő tud lenni nekünk is és Matyinak is. Persze az is segít, hogy esténként azért valamennyi gőzt sikerült levezetni a főváros éjszakai világában! Laci pedig, mint ahogy már mondtam remek társaság, és igazán profi abban, amit csinál. Mindenképp szeretnénk majd még vele is a jövőben együtt dolgozni, és amikor lehet közösen előadni a dalt élőben is.

Mikor és „hol” lett forgatva a videóklip?

Dávid: A klipet a lemez megjelenése napján, október 19-én készítettük el. Egerben „forgattuk” azaz pontosabban fényképeztük a Csöpi Ház nevű étteremben, illetve egy parkban.

Ki rendezte, vágta, fényképezte, rajzolta, illetve pontosabban kinek a nevéhez fűződik a kisfilm elkészítése?

Dávid: A kliphez szükséges nyersanyagot, azaz a képeket Bodnár Dávid (Dávid Bodnar Photography) és Labát Anett (Labát Anett Photography) fényképezte, viszont a rendezést, a forgatókönyv írást, az effekteket, a zenére illesztést, azaz minden mást Barczi Andris (Kötekező Közhelyek, Mechanical Melon) csinálta.

Kinek az ötlete volt a koncepció?

Dávid: Először úgy voltunk vele, hogy csak egy egyszerű szöveges videót készítettünk Andrissal, de közben párhuzamosan szerveztük, az új promóciós képek készítését Bodnár Dáviddal. Ekkor Oláh Dávidnak jött az az ötlet, hogy mi lenne, ha a kettőt összekötnénk és a rólunk készült képekből csinálnánk egy ilyen Sin City hatású képregényt a szöveges videóhoz, így két legyet ütünk egy csapással. Az ötlet mindenkinek tetszett, és így Andrisnak jött az az ötlet, hogy erre a dalszövegre lehetne egy tök jó kis korrupciós, hátba-szúrós, maffiás forgatókönyvet írni. A forgatókönyv megírása után pedig már a közös brainstorming alapján alakultak a részletek.

Valamint így utolsó kérdésként: miért ezt a dalt választottátok megfilmesítésre?

Dávid: Egyik oka az volt, hogy a zenekar többsége ezt a dalt akarta, a másik az, hogy ennek a szövegére sikerült jó forgatókönyvet kitalálni, és a harmadik az volt, hogy ha már Egerben forgatunk, akkor bele kéne vonni Mikó Lacit is.

STANDBY GRAVITY – ÁTÍRHATNÁNK (FEAT. MIKÓ LÁSZLÓ)