“Kiindulva a lelkesedésünkből, ebből még bármi lehet”- Positive Mental Attitude-kislemezpremier

14694675_1561775600515277_1191476574_n

Egy hirtelen ötlettől vezérelve január végén kezdte meg működését a Positive Mental Attitude névre keresztelt budapesti hardcore-projekt, aminek tagjait már jól ismerhetjük más formációkból, mint például a Penalty Kick, a The Idoru, a Dawncore, a Newborn, a Ghostchant, vagy a Blind Myself. A zenekart Kovácsházi Attila (ének) és Szalkai Tibor (basszusgitár) alapították, majd nem sokkal ez után Nagy Gáborral (gitár) és Simon Andrással (dob) kiegészülve lett teljes a felállás. Júniusban végre mindenki megsejthette, hogy mire készülnek, hiszen megjelent debütáló daluk, a Cleveland. A nyár előkészületekkel, klipforgatással és sok-sok munkával telt, ennek eredményeként nagy örömmel mutathatjuk be a fiúk bemutatkozó anyagát és első hivatalos videoklipjüket, ami a Boston című dalukhoz készült. A premierek mellé egy interjút is készítettünk a csapattal, kérdéseinkre Kovácsházi Attila frontember válaszolt.


Már régóta fent vagytok a magyar zenei térképen más-más formációk által, mégis váratlanul érte a legtöbb embert a PMA felbukkanása és az első dalotok, a Cleveland, mellyel sokak szívébe újra beloptátok magatokat. Honnan jött a PMA megalapításának az ötlete? Hogyan emlékeztek vissza a zenekar alakulására?

Mondhatni terápiás jelleggel. Úgy éreztük, túl sok volt a negatívból, és szerettünk volna kitörni, ez volt az elsődleges gondolat. Ekkor még nem volt adott a zenekar neve meg semmi, csak annyi, hogy csináljunk valami klasszikust, ami hardcore, valami olyat, amit nagyon szeretünk, és töltsük meg pozitív gondolatokkal.

A későbbiekben csatlakozott hozzátok Big és Simi is, ők hogyan jöttek a képbe?

Nekem annyi volt a fejemben, hogy csak barátokkal szeretnék zenélni. Tibi mondta, hogy ő bőgőzni akar és Biggel nagyon jól kiegészítik egymást. Ez amolyan egyet fizet, kettőt kap akciónak tűnt nekem, haha. Simiről azt tudtam, hogy csupa szív, és ez nekem elég volt, mikor Tibor mondta, hogy próbáljunk így egyet. Az első alkalom után már nem is volt kérdés.

PMANapoleon Hilltől jön a névválasztás? A szövegek is mintha az ő filozófiáját tükröznék. Beszélnétek erről bővebben? Hogyan keletkeznek a PMA-nóták?

Egy este bevillant nekem, hogy a “PMA” milyen jó zenekarnév lenne. Csörgött a telefon, Tibor hívott, hogy tetszene-e nekem AZ a név… Csak röhögni tudtam, annyira egy irányban mozgott az agyunk tudattalanul is. A PMA-t a hardcore hozta el nekünk, olyan zenekarokon keresztül, mint a Bad Brains, a Unity, a 7 Seconds vagy akár az H2O, akikre Mister Hill könyve volt hatással, de ránk ez csak indirekt módon hatott. Minket a szó legszorosabb értelme fogott meg, ezek mentén jönnek létre a szövegek is. Azért íródtak, hogy egy nehezebb napon megmutassák a fényt nekem és másoknak. Egyre több visszajelzést kapok, hogy segít, ergo innentől lesz igazán értékes a dolog. A dalokban nagyon sok munka van, Tibor meg Big ontják őket, mi meg Simivel tartjuk a tempót (szó szerint, haha). De úgy születnek leginkább, hogy van egy váz, amit a srácok megírnak, aztán sok verziót csinálunk, több dolgot kipróbálunk, végül csak azokat a dolgokat hagyjuk meg, amik mindenkit megérintenek a zenekarban.

A PMA igazi örömzenélésnek tűnik, hogy álltok hozzá? Hogyan tudjátok összeegyeztetni a meglévő bandáitokkal? Miről szól nektek a PMA, mi az, amit az eddigi projektjeitekben nem kaptatok meg a zenétől, de úgy érzitek, a PMA megadhatja nektek?

Igen, a PMA örömzene, így állunk hozzá. Mindenünk benne van. Azt tesszük bele, ami a szívünkből kicsordul röviden-tömören, és a végén tudatosan dalokká formáljuk őket, elkerülve a riffhalmaz jellegű szerkezetet. A meglévő bandákhoz igazodnunk mindenben és jó előre le vannak szervezve a dolgaink. A PMA visszaadja azt, amit elveszettnek hittünk. A teenager kor szenvedélyét, az akkori érzéseket. Olyan ez, mint újra megélni az első szerelmet. Szinte lehetetlen, de mégis ott bújik a dalokban. Ezt eddig más még nem adta meg.

Jól áll a bandának a magyar szövegvilág, elsőre is ez volt a kiindulási alap, vagy első ízben angolul próbálkoztatok, de végül elvetettétek? A kislemezen minden dal az USA egyik városáról lesz elnevezve?

A magyar nyelv használata abban a tekintetben könnyebbség, hogy nem kell lektoráltatni a szövegeket és könnyebben születnek. Ugyanakkor nagyobb a felelősség is, hiszen mindenki érti, amit mondunk, nem lehet “bullshitelni”… De ami a lényeg: Magyarországon magyar nyelven lehet a legkönnyebben eljuttatni az üzenetet, punktum. Amit azért is fontos figyelembe vennünk, mert az éneket-szövegeket nemcsak kelléknek tekintjük, zenei aláfestés funkcióval, hanem prioritásként kezeljük. Minden dalunk egy USA-béli városról lett elnevezve (kivéve az Intrót és a kislemez leghosszabb záróakkordját, a PMA-t), ami ugyebár érdekességként hat. Az alkotási fázisban általában a bandák munkacímeket adnak a születendő daloknak, nálunk ösztönből amcsi városok jöttek (minden bizonnyal azért, mert amerikai bandákon keresztül szerettük meg a műfajt), és a végén rajtunk maradtak.

Volt egy hivatalos előtti videoklipetek és most debütál az első hivatalos videótok is, mesélnétek a forgatásokról?

A forgatás nagyon nagy élmény volt. Igazából végignevettük az egészet. A klip is és a New York alatti képek is arra próbálnak rávilágítani, hogy vannak olyan élethelyzetek, ahol az ember elengedheti magát, amikor igazán átadja a lényét annak, amiben benne van. Azt remélem, ezek lejönnek a képeinkből és a videókból. Érdekesség: a Los Angeles klip a Boston forgatásakor felgyülemlett maradék 15-20 percben készült, és egy erős intuíció szülte.

Beszéljünk kicsit a felvételekről is, a kislemez megszólalása nagyon jól sikerült, kinek köszönhető ez? Kivel dolgoztatok együtt?

Botlik Mátyásnál vettük fel a Grenma stúdióban. Rengeteget köszönhetünk neki.

A PMA egy rövidtávú hardcore-projekt vagy többet láttok benne, mint egy kislemez? Reménykedhetünk egy későbbi nagylemezben, benne van az elképzeléseitekben, terveitekben? Vagy túl korai ezzel foglalkozni?

Nem nagyon akartunk többet, mint kötetlen zenélést, de már kész vagyunk az első nagylemezzel is, amit idén meg is jelentetünk, január 27-én pedig bemutatunk a Dürer kertben. A második nagylemezre is kész vannak a dalok, már csak a szövegeket kell rátenni, meg időt kell találni annak a felvételére. Elképzelni sem tudom, hogy hova vezet ez az út, de nagy a termékenység!

pma-selfieOktóber 22-én Egerben találkozhatunk veletek először élőben, várjátok a koncertet? Hogyan készültök a bulira?

Rengeteg szeretettel készülünk. Úgy érzem, mindenki izgatott. Az biztos, hogy rövid lesz, mivel a kislemezt fogjuk eljátszani, és annyit elmondhatok, hogy aki az elejétől megnéz minket, az hallhat egy dalt a közelgő nagylemezről is.

A debütáló kislemez bemutatására körvonalazódik egy turné? Mik a terveitek koncertek terén?

Igen, körvonalazódnak koncertek jövőre, hogy már a nagylemez anyagával együtt induljunk el. Az első elképzelésünk évi 3 koncert volt. Ez most 6-nál tart, de kiindulva a lelkesedésünkből, ebből még bármi lehet.

A Positive Mental Attitude debütáló EP-je alább végighallgatható, illetve ingyenesen le is tölthető a banda bandcamp oldaláról: