Egy megmagyarázhatatlan érzés, ami valahol mindig fájni fog – Seriouskid-klippremier

Az év elején a budapesti Seriouskid zenekar elég nagyot robbantott a bemutatkozó dalával, a Korn régi szép éveit megidéző Your Throne-nal, most pedig meg is érkezett a folytatás. A These Sick Eyes egy újabb vérbeli nu metal sláger, ami most itt a NuSkullon debütál, a zenekar első klipje kíséretében. A dalt Vigh Arnold keverte és maszterelte (Silverhill stúdió).

A szám hátteréről a tavaly óta működő zenekar alapító frontembere és dalszerzője, V. Németh Viktor mesél:

2018-ban írtam a dalt, a fiam anyjáról és a családom szétszakadásáról szól. Ez a szakadás egy olyan folyamat eredménye lett, ami minden résztvevőnek fájdalmas áldozatokkal járt. Kiléptem a munkahelyemről, jól kereső art directorból csóró, depis zeneszerzőre váltottam, amire sajnos a kapcsolatunk is ráment. Ez egy megmagyarázhatatlan érzés, ami valahol mindig fájni fog, de a fiunk iránti szeretetünk mégis összeköt egy életre. A szövegben ezt a történetet dolgoztam fel magamban, a hibáztatástól a megértésig, a haragtól az elfogadásig.

Mikor a srácok hozzányúltak a demóhoz, sajátjukká formálták, egészen elképesztően megjött a dal, és nagyon ráerősítettek az eredeti üzenetre. Ádám nagyon erős flow-t hozott a dobokkal, Peti és Carlose brutál riffekkel és lead átiratokkal gazdagították, Gábor pedig kellemesen megfunkozta a basszjátékával. A demóból nagyjából a szinti és az énektéma maradt eredeti formájában. Nagyon kerek lett a történet, és a banda is szépen összeérett közben.

Hogy miért épp ehhez a dalhoz készült az első klip, arra egyszerű a válasz: ez a dal hozta össze a bandát, ennek a demója fogta meg igazán a többieket, amikor úgy határoztak, hogy csatlakoznak a történethez. Ezt a dalt kezdtük el először közösen megfejteni, neki szerettük volna szentelni az első vizuális megjelenést.

A klipről, amire többek között a Slipknot Before I Forget videója is láthatóan nagy hatással volt, a következőket mondja az énekes:

Egy viszonylag egyszerű image klipet szerettünk volna elsőre, minimális utalásokkal a dal üzenetére. A művészi megközelítést a következő klipre tartogatjuk. Itt leginkább zenélni akartunk, megmutatni magunkat, hiszen a debüt dal sejtelmes vizuálja után arcokat is szerettünk volna társítani a zenénkhez. Több referenciaklip előkerült az ötletelésnél, köztük az említett Slipknot-dalé is, így abból is inspirálódott a gyártó csapat. A közeli hangszeres snittek jól bevált módszerként működnek, hogy minél több részletet megmutathasson a zenélős őrületből. A forgatás fárasztó, de mégis nagyon jó hangulatú volt. Mivel épp a vírusmizériában alakult a zenekar, így együtt még nem álltunk színpadon. Szóval baromi jó élmény volt, hogy a próbatermi zenélések után végre elő is adhattuk, még ha csak a kameráknak is. Jó volt megélni, mennyire természetesen vagyunk jelen együtt egy ilyen szituban.

A Seriouskid debütálása nagyjából egybevág az utóbbi időben érezhető nu metal revival hullámmal, de érdemes megjegyezni, hogy ez csak véletlen egybeesés, hiszen a zenekar tagjai mindig is ebben a zenei közegben mozogtak (nem véletlen, hogy a tagságból három hangszeres is sok éve tagja a gRain nevű Korn tribute-nak). Viktor:

Szerintem egyikőnk sem gondolta, hogy vissza fog jönni ez a zenei stílus. Azt sem mondanám, hogy úgy mentünk neki, hogy nu metalt fogunk játszani. Mikor elkezdtük a közös mókát, csak annyi volt az elképzelés, hogy azt csináljuk, ami őszintén jön belőlünk. A címkéket meg úgyis majd a hallgatóság és a kritikusok aggatják ránk. Úgy tűnik, szerencsés együttállás, hogy ilyen vén kölykök vagyunk, és épp most alapítottunk zenekart. Teszi a dolgát a nagy egész…

A fentebb említett következő klipes dalt valamikor nyáron adja ki a zenekar, és még az év vége előtt várható az első nagylemez is. A dalok már nagyjából készen vannak, csak az utolsó simítások vannak hátra, aztán jöhet a stúdiózás. Addig is itt a These Sick Eyes, ami napokon belül elérhető lesz a Spotify-on és az egyéb streamszolgáltatóknál is