Bemutatkozik a The Banished

Az utóbbi években tudatos programmá nőtte ki magát nálunk, hogy friss zenekarokat mutathassunk be, hiszen minden színtér és közösség saját dokumentáltságában képes változni és terebélyesedni. A The Banished esetében azonban mégis hazudnánk, ha ismeretlennek állítanánk be a bandát, hiszen az egyes tagokat már ismerhetitek a The Southern Oracle-ből (Kókai Barnabás - ének), a The Sharon Tate-ből (Tóth Gábor - gitár), a The Devil Came On Horsebackből (Keresztesi Balázs - gitár, Zsákai Mityu - dobok) és a The Slavesből (Bartovics Miklós - basszusgitár). A srácok bemutatkozó EP-je hamarosan megjelenik, ám addig is meginterjúvoltuk Kókai Barnabást azzal kapcsolatban, hogy egyelőre mit tudhatunk a zenekarról.

Mikor határoztátok el, hogy közös zenekart alapítotok, és mi volt ennek az elsődleges indíttatása? Itt élitek ki azt, amire a saját zenekarotokban nincsen lehetőség?

Igazából a zenekar alapítása Balázsban és Mityuban fogalmazódott meg először a TDCOH-s időszakon alapulva, de a végleges formát márciusban öltöttük fel, az indíttatás pedig a zenélés szeretete és a társaság volt. A kiélés talán erős kifejezés, nem becsülném alá így a dolgot, de sok minden mutatkozik meg itt, ami a többi bandában nem kap szerepet.

Honnan jött a zenekar neve, és mi alapján döntöttetek emellett?

Az előző gondolatmenetet folytatva, kiegészítve a zenekar neve ‘The Banished’, ami annyit tesz, hogy ‘a kitaszított’. Felhasználjuk azokat a dolgainkat, amik eddig a felszín alatt voltak, vagy amiknek nem adtunk teret. Mindenki beleteszi önmagát és egy közös dolgot alkotunk. Együttes erővel mi vagyunk a kitaszítottak, de most megmutatkozik az eddig elfolytott oldalunk. Tehát ezért döntöttünk így, ez a név teljes egészében fedi a mivoltunkat.

Mióta zajlanak a próbák, és hány dallal vagytok készen? Mit várhatunk ezektől, mire számíthatunk?

Év eleje óta folynak a munkálatok, amióta az egész csapat összekerült nagy erőkkel íródnak a számok, szövegek, mennek a próbák és a demózások. Most pont az első kismelez felvételei zajlanak kint Törökbálinton a SuperSize stúdióban, profi körülmények között barátibbnál barátibb hangulatban Horváth Ati és Csongor Bálint oldalán, melynek a hangszeres részével már készen vagyunk, a héten pedig az ének rögzítésére is sort kerítünk. Hogy mire lehet számítani, azt mindenkinek a képzeletére bízzuk. :) Öt szám plusz egy intro kap helyet az EP-n, mely dühös és súlyos lesz. Egy ismerős hang is hallható lesz majd az egyik szerzeményben, Totik Zoli barátunk, a Shell Beach énekese jóvoltából.

Mik azok a tapasztalatok és ismeretek, amik döntő többségében a többi zenekarotokból származnak, és amiknek hasznát is vettétek mind a dalszerzésben, mind a stúdiózásban?

Nagyjából minden. :) Mivel mindannyian rendelkezünk már tapasztalattal, ezért az egésznek teljesen át-, illetve előregondolva fogtunk neki. Mint nagyjából minden, a dalszerzés is közösen zajlik, mindenki hoz magával ötleteket, témákat, amiket próbán ügyeskedve hozunk össze számokká. Hosszas, többszöri formázás, feldemózás után állnak össze. Visszatérve a tapasztalatokra, ahogy ezt már-már ‘megtanulhattuk’, nincs kész szám, így a stúdiózás formálja csak igazán véglegessé a dalokat. Tudtuk, kinek mi az erőssége, és ezek alapján raktuk össze, illetve vettük fel az egyes számokat.

Nem lesz probléma abból, hogy párhuzamosan működtetitek a Banishedet a többi bandával?

Nem szabad, hogy legyen. Ahogyan az előbbiekben említettem, megfontoltan fogtunk neki ennek az egésznek, végiggondoltuk és beválláltuk. Véleményem szerint ez inkább jót tesz a többi bandának, ezzel kiegészül minden amit szeretnénk kiadni magunkból, fejlődünk, valamint még jobban összekovácsol mindenkit. Én személy szerint már most érzem a változást, ami egyértelműen jó irányú.

Milyen terveitek vannak a közeljövőre nézve, és mit várhatunk tőletek?

Terveink vannak, a fő motiváció a közös zenélés és ennek produktumának megmutatása. Amit biztosan várhat mindenki, egy ‘Hatred’ címre keresztelt öt számos kislemez, amiben kiadjuk mind azt, ami bennünk van! Az EP-t ősszel hozzuk ki 100db-os kézzel számozott digipak formában, melynek artworkjét Barber’s Arttal készítem. Jövőhéten érkezik a stúdióvideó, és hamarosan hallgatnivaló is lesz: addig is like-oljátok és osszátok meg a Facebook oldalt!

HATRED EP

A kiadványon a következő dalok lesznek majd hallhatók:
1. Banishment
2. Words & Wounds
3. Deathwaltz
4. Erida (közr. Totik Zoli a Shell Beach-ből)
5. V.
6. Yours Truly