Az utolsó kapcsolja le a villanyt – Crashlander-kislemezpremier

Régebbi olvasóinknak talán ismerősen csenghet a Crashlander neve, hiszen a dallamos / poszt-hardcore tengelyen mozgó hazai formációnak a 2010-es évek közepe táján három kislemezét is premiereztük itt a NuSkullon, a legutolsót épp 2017-ben. Kár lenne ezt a szép hagyományt megszakítani, szóval a hat év kihagyás után visszatérő, jelenleg trió felállású zenekar (Géczy Attila – ének, basszus, dobprogramozás, gitár, felvétel, keverés, master; Sárosi Gábor – gitár, Berki Sándor – gitár) ma ismét a vendégünk egy EP-premierre.

A Last One Out Turns Off the Light című anyagon 5 tétel (+1 intro) sorakozik, amelyeket továbbra is átjár az olyan bandák hatása, mint a Thrice, az AFI, a Bad Religion vagy a Funeral for a Friend. Eközben viszont előkerülnek teljesen műfajidegen elemek is, akár hangszerelés terén, akár alaposan megreformált feldolgozások képében. Minderről a srácok maguk is mesélnek igencsak részletesen:

A Crashlander friss EP-je hat év után olyan dalokból állt össze, amelyek mind jól elkülönülő témából merítettek ihletet. A világjárvány jó indulást adott a negyedik kiadvány elkészültéhez, tovább bővítve a Crashlander hangzását és koncepcióját. A zenekar mára abszolút DIY projektként működik, az egykoron élő fellépésekkel is operáló banda otthon éled újjá, amit a távmunka is segít.

Bár a műfajban járatos hallgatók számára a dalok remélhetően könnyen megközelíthetőek, azért érdemes pár szót ejteni róluk. A felvezető Boss Rush és a Shades of Grey a magyar chiptune-punk előadót, Zyritet köszönti a projektben. A Shades’ hagyományos, dühös punk-rock tempóra épít, 8-bites videojáték-zenei rétegezéssel, ami tematika mai napig fontos része életünknek.

A Burnt Flags a kiadvány fekete füsttel átitatott „szerelmes dala”, amely a ’80-as évek sötétebb oldalából és a műfajok határterületéből merít ihletet. A szóló soundját például Alex Lifeson ihlette, de aki Davey Havokékra asszociál, az sem téved nagyot.

A Focus tovább merül a lo-fi videojátékos emlékekben, hiszen a dal egy tisztelgés Terry Cavanagh (10 éves jubileumát tartó) Super Hexagon játékának, a zenei inspiráció forrása pedig az ír producer és zeneszerző Niamh Houston (Chipzel) Focus című dala, ami dalszöveggel, énektémákkal és melodikus poszt-hardcore stílusával mutat újat.

A címadó Last One Out Turns Off the Light egy meglehetősen pesszimista reflexió korunk közhangulatára. A dal egyébként Gábor szerzeménye, ami még a Passive Voice (elő)zenekar idejében született. A trackek egy része még 2009-ben készült egy közös hétvégi lazulás során. A sávokat tíz évvel később újra felfedeztük, ami új felvételekkel kibővülve nyerte el a mostani formáját.

A Sing Now! pedig ismét váratlan helyről érkezik. A gyerekkorunkból megmaradt emlékek alakultak át punk-rock témává. Az eredetije egy váratlanul ütős „deep cut” a stílusban amúgy messze álló Scatmantől. Az átdolgozás pedig egy üzenet a Crashlander-utódok számára. Közülük az első pont a pandémia kellős közepén látta meg a napvilágot, és nem mellesleg a Sing Now! eredetije egy „happy place” volt ebben az időszakban – nem véletlen a női vokál sem a dalban.

Az album felvétele, keverése és masterelése teljes egészében otthon történt, olyan újszerű digitális technológiákat is felhasználva, mint az AI-alapú NAM gitárerősítő-modellezés, vagy a Plogue lo-fi chipzaj hangszerei.

Az új dalok közül a Burnt Flagshez egy dalszöveges videó is készült, alább ez is megtekinthető, rögtön utána pedig ott a teljes EP bandcampes streamje. A korábbi anyagok szintén elérhetők ezen a linken.