A véget nem érő pusztaság, és ami benne rejlik – Fattyú-lemezpremier

Jász-Nagykun-Szolnok megyéről nem feltétlenül a black metal jut az ember eszébe, sokkal inkább a meleg, a Hortobágy és persze a véget nem érő puszta. Nyilván nem ez az ország egyetlen térsége, ami ezekkel az tulajdonságokkal rendelkezik, de a Fattyú néven futó egyszemélyes black metal zenekar harmadik, Puszta címre keresztelt albumának többek között ezek állnak a középpontjában. A lemez érdekessége, hogy minden dalban vendégénekesek állnak a mikrofonnál, név szerint:

  • Németh Attila „Soma” (Bipolaris, Hell Vill fesztivál)
  • Varsás Gábor (Shum)
  • Azak (Superfrost)
  • M (Rém)
  • M (Boru)

Az eredmény végül egy igen nyomasztó, majd’ negyvenperces anyag lett, ami a black és doom metal elemeit sűrűre keverve megmutatja az eredendő szépség mögött megbújó iszonyatot.

A szerző az alábbiakat osztotta meg velünk a lemezről:

2021. májusában autóztam keresztül a vidéken, mikor még minden zöld. Annyira megmaradt bennem ez az út, hogy elkezdtem dolgozni az anyagon. Eredetileg csak el akartam mesélni, hogy én hogyan látom a pusztát, ebből lettek A puszta gyomra, a Légzés, a Délibáb, valamint az Elmegyek dalok. Ekkor még az Elmegyek is monológgal rendelkezett. Ahogy olvasgattam a témában és haladtam előre a munkával, lassan elkészült a Kisasszony könnyei című tétel, ami azokról a nőkről szól, akik az Alföld folyóinak márványköves medrében fekszenek. Aztán eljutottam a pusztai betyárokig, illetve Szomjas György Talpuk alatt fütyül a szél című remekművéig, amit előtte is sokszor láttam, de akkor valahogy egészen más hatást gyakorolt rám, és ebből születtek meg a Mikor az anyánk és a Lengj, csak lengj című tételek. Utoljára íródott a MMMMMCDXL, aminek az alapját az eredeti Elmegyek dal monológja adta. Ennek a dalnak a szövege a jelent próbálja megfogalmazni.

Az album kiadása nagyjából fél éve tolódik mindenféle okokból. Rengeteg segítséget és tanácsot kaptam a készülő lemez mixing/mastering folyamatai kapcsán. Ezúton is hálásan köszönöm mindenkinek! Mikor kikerült a Légzés című dal, nem akarok belemenni a részletekbe, de kicsi megtörtem, nagyjából az egész lemezt újrakevertem, újragondoltam, és a folyamat már olyan szinten elhúzódott, hogy már egy csomót viccelődtünk azon, hogy az életben nem jelenik meg az album. Aztán végül most február végén, egészen pontosan 31-én végre kazettás megjelenést fog kapni, hála az NGC Prod.-nak! Igen… 31.