A traumák és a feldolgozásuk végtelen körforgása – Bemutatkozik a Spectral Despair

Újabb sötét vonalas banda bújik elő a föld alól, ezúttal a death/doom rétegekből: a Spectral Despair olyan veterán underground zenészekből áll, akik többek között a Bornholm, a Harvester, a Subcortic, illetve a Spreading és a Jack zenekarokban is játszottak. A fővárosi csapat az acsarkodós, beleket lóbáló Autopsy, illetve a csontozósabb, lassan daraboló Obituary közti tengelyen mozog egy groove-orientáltabb, doom/death metal keverékkel, csipetnyi black és sludge hatásokkal fűszerezve.

A srácok ma nálunk mutatják be kétszámos bemutatkozó demójukat, melyről így nyilatkoznak:

Dalainkat az ember egzisztenciális küzdelmei inspirálják. Csaták, amelyeket saját magunkkal, szerzett és örökölt traumáinkkal, meg a világgal vívunk. A harcot sosem nyerhetjük meg, de azért beleállunk és osztjuk a szónikus pofonokat!

A Roots of Old és a Cotard’s Syndrome a traumafeldolgozás stádiumait követi le, illetve két, akár egymással párhuzamosan is fennálló mentális állapotot mutat be. A Cotard’s Syndrome a Hair musical méltán híres „I got life” dalának negatív parafrázisa. (A Cotard-szindróma egy olyan létező mentális állapot, amelynek elszenvedői azt képzelik, hogy valójában a testük már halott.) A beatgeneráció életigenlő szabadsághimnuszának szövegét tagadásba fordítva eljutunk a teljes kilátástalanság, a gyűlöletbe hajló harag és a gyász negatív érzéseihez. A Roots of Old pedig már az aktív trauma-feldolgozás fejezete, ahol alternatívákat keresünk és teremtünk, hogy élhetőbbé tegyük a világunkat. A sorrend azonban a demón fordított, hiszen a traumák és azok feldolgozása véget nem érő, mindig új szinten újrakezdődő folyamat.

A csapat most szombaton debütál élőben az óbudai Terem klubban, a további fellépők a göteborgi sound hazai mesterei, a 18. életévét taposó Sollen, és a szlovéniai death metal-színtér egyik legerősebb csapata, az Ensanguinate. Minden további infót az eseménynél megtalálsz.

Ezt követően április elején Veszprémben, majd a nyáron egy-két fesztiválon is el lehet majd csípni a Spectral Despairt, aztán pedig alkotói szünetre vonulnak, hogy elkészítsék az első kislemezüket, amivel ősszel turnéra mennek.

Addig is mutatjuk a kétszámos demót, illetve a Roots of Old szövegvideóját.