A digitális elidegenedés az Y-generáció szemén át – Marmunsk!-lemezpremier

Talán Jeff Buckley is valami ilyesmit művelt volna, ha Kelet-Európába születik.

– mondja saját, torzgitáros és szarkasztikus stílusáról a Marmunsk! zenekar, akik ma nálunk mutatják be az első nagylemezüket, a Wish I Could Blame It All On Yout. A grunge/rock vonalas trió 2016-ban alakult Nyíregyházán, de mára már budapesti székhelyű lett. Hangzásuk a 90-es évek olyan underground bandáiból táplálkozik elsősorban, mint a Helmet, a Failure, vagy a Barkmarket, de nagyon meghatározó számukra még a korai Nirvana és a Tool is.

A srácok két kislemez kiadása után 2018 végén vették fel az első albumukat a budapesti Origo stúdióban. Az anyag producere Beke István (Ivan & the Parazol) volt, a borítóját pedig Nóvé Soma tervezte a Middlemist Redből, egy 1970-ben Nyíregyházán készült fotó alapján. Az album témáját a zenekar így foglalja össze:

A lemez a 2010-es évek második feléről szóló korkép koncepciója mentén halad: a digitális világ okozta elidegenedésről, a kapcsolatok elhalványulásáról és az értékrendek újrarendeződéséről szól, mindez egy Y generációs nézőpontjából. Az Insta/Facebook/social media háló miatti függőségek és ennek minden egyéb hozadéka ugyanúgy felmerül a dalokban, mint az hogy a generációk közötti szakadékok mennyi fejfájást és konfliktust hoznak a ma Kelet-Európájába, vagy hogy Budapesten minden ötödik ember tősgyökeres budapesti már, hiszen a vidéki városok unalmából lassan mindenki elmenekül.

A lemezbemutató koncert március 30-án lesz Budapesten, a Mika Tivadar Mulatóban, az Alone in the Moon társaságában. A két banda közösen fellép majd Kecskeméten, Szegeden és Győrben is, dátumok a Facebookon.

Fotó: Bikali Sándor