26,31 forint egy megrontott gyerekért – Jigokü-dalpremier

A hazai igazságszolgáltatás részrehajlására és alapvetően a kormány botrányainak szőnyeg alá söprésére hívja fel a figyelmet a szegedi Jigokü a most nálunk debütáló új dalában, melynek címe kaleta (igen, így kisbetűkkel). Talán senkinek sem kell elmagyarázni, kiről és miről van szó, de ha mégis: az elmúlt évek egyik legnagyobb belpolitikai botránya köthető Kaleta Gábor volt perui nagykövet nevéhez, akinek számítógépén csaknem 19 ezer pornográf tartalmú képet és felvételt találtak gyermekekről. A bíróság végül felfüggesztett börtönbüntetésre és kicsivel több mint 500 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte – ami lássuk be, lényegében kávéautomatás pénz egy ilyen embernek. Kaletát ezután csendben eltüntették a közéletből.

A most debütáló dal és a már korábban kiadott ADSR című tétel így válik eggyé egy kislemez formájában, aminek korántsem zökkenőmentes elkészültébe most egy kis betekintést engednek a srácok, valamint azt is kifejtik, hogy számukra mit is jelent a friss szerzemény:

Ezt a két dalt nagyon régen elkészítettük már, instrumentális oldalról 70%-ban biztosan készen voltak nagyjából 2019 utolsó negyedévében. A kislemez ötlete már 2020 elején megfogalmazódott, próbáltuk is rögzíteni, ahogyan csak lehetett, de sajnos a covid-para és egyéb problémák miatt csak nagyon nehézkesen tudtuk több részletben rögzíteni. Sajnálatosan többszöri próbálkozás után sem tudtuk kiadni a dalokat, ezért 2021 év végén elhatároztuk, hogy a feloszlás helyett teljesen a magunk kezébe vesszük a dalok rögzítését és kreatív produceri részeit (értsd ezalatt a sound designt és minden képi, adott dalhoz kapcsolódó kreatív tartalom gyártását).

Így is tettünk, így a negyedszeri felvételi kört (nem vicc, tényleg ennyiszer volt: valami nem jó, újra kell venni/eltűntek a felvételek, valami miatt 0-ról kezdtük a dolgokat stb.) már maguk végeztünk, a gitárokat a szegedi Grand Café staff roomjában, a vokálokat pedig a szegedi Gribedli stúdióban vettük fel, egy rövid editálási procedúra után pedig kiküldtük mix/masterre a No Silence-be.

Mindkét dal általánosságban ugyanazzal a képmutatással foglalkozik, a kaleta című viszont azt a konkrét dühöt is magában hordozza, amit a volt perui nagykövetünk elkövetett kormányokon átívelően, a jelenlegi kormány segítségét igénybe véve (kimenekítés és a munkaeszköz felhasználása bűnszervezet működtetésére)! Aki nem aranyhal, biztosan nem felejti el ennek a pedofilnak a botrányát, mosdatását és a vérlázítóan enyhe bírósági büntetését. Az EP címe, a 26,31 is innét származik (ennyire jön ki, ha az 500 ezer forintot elosztod 19 ezerrel – a szerk.), nagyjából ennyit ér a magyar bíróságnak és közvéleménynek 19 ezer megrontott gyermek…

A dalban vendégszerepel Spicze Levi (ex-Harmed, ex-Faminehill) is, aki örömmel vállalta a felkérést; egyrészt mert régóta szeretnénk vele közös dalt, másrészt pedig kíváncsiak voltunk, hogy egy ilyen sötétebb számra mit produkál majd, és hát nem panaszkodhatunk.

A dalhoz készült videót Takács Borisz (B42-DiY, EndrE) rakta össze. Az új szerzemény valószínűleg felcsendül majd a srácok november 4-i szegedi koncertjén, a Városi Rock Klubban, amit a nemrég új albummal jelentkezett Anchorless Bodies, a Hypocrites Breed és az utolsø társaságában adnak. Infók és esemény itt.