Nyár a moziban

Bár nagy tétben mernék arra fogadni, hogy az NSK-userek nagy részének a nyár sokkal inkább jelenti a fesztiválokra való kilátogatást, a koncertekre járást, a féktelen bulizást, stb., de ennek ellenére így, júniusban mertem venni a bátorságot, és összeállítani egy listát arról, hogy várhatóan mit érdemes, és mit nem érdemes néznünk idén nyáron akkor, ha esetleg felcserélnénk a kinti forróságot egy moziterem hideg és sötét széksoraira. Egyik filmnek sem fogom részletezni a sztoriját, és ha hallgattok rám, megelégedtek ezzel a pár sorral, és az alattuk lévő trailerekkel, ugyanis hiába tudni nagyon sokat szinte mindegyik filmről, de az ember a saját szórakozását rontja el azzal, ha minden tv-spotnak, trailernek, és sztorimorzsának utánanéz

A nyár ugyebár tavaly is egyet jelentett egy hatalmas blockbuster-hullámmal, olyan filmek robbantottak mozikasszát a tavalyi év ezen időszakában, mint a Harry Potter, Die Hard, és Shrek franchise-ok új részei, vagy például a Simpson család, a Transformers, és a L’ecsó, és idén se maradnak el a mozikból a seem-to-be kasszarobbantók, az pedig, hogy a nyári közönségfilm-hullám színvonala emelkedett, vagy csökkent a tavalyihoz képest, nyáron meglátjuk. Az viszont biztos, hogy idén szuperhős-, és képregényadaptáció-dömping várható, és bizony ezek ritkán okoznak nagyobb anyagi csalódást a producereknek, tekintsünk hát a kínálatba:

The Dark Knight
Július 17
A három évvel ezelőtti Batman prequel folytatásától mindenki hatalmas anyagi bevételt remél, valamint egy olyan Batman filmet, ami még magasabbra teszi a lécet a Begins után. A stáb együtt maradt, kiegészülve az azóta sajnos elhunyt Heath Ledger-el (aki minden bizonnyal halála előtt minden idők egyik leghátborzongatóbb gonosz-megformálást tette le az asztalra), a Harvey Dent / későbbi Kétarc szerepét játszó Aaron Eckhart-al (Köszönjük, hogy rágyújtott), valamint Maggie Gyllenhaal-al, aki Katie Holmes-t váltja a kötelező oldalborda-szerepben. Az előzetes alapján instant klasszikusra számítok, meglátjuk.
Mennyire várjuk? 5/5

Wanted
Június 26
Timur Bekmambatov talán nem olyan ismeretlen név a magyar filmnézők számára, bár azért olyan hatalmas népszerűségre nem tett szert az Éjszakai Őrség-Nappali Őrség filmpáros, de tudtommal vannak itthon szép számmal rajongói. Az orosz rendező mindenesetre világszerte ismertté tette a nevét két kultfantasyjával, és elsősorban azok elsöprő, egyedi, és nem is olyan drága látványvilágával, így aztán lehetőséget kapott a hollywoodi producerektől, hogy csináljon egy képregény-adaptációt pár sztárral, és jó nagy büdzsével. A trailerek pedig magukért beszélnek, még úgy is, hogy az irreális akciójelenetekre itt nincs az a mentség, hogy „ugyan, fantasy”, de rég csináltak ezeknél coolabb jeleneteket. Persze van, aki már szánalmasozza őket, kár értük, de én azért tuti megnézem, hogy Freeman papáék hogy csavargatják a golyókat. (Én ide csak az első, hivatalos trailert teszem be, szerintem nem ajánlott a többi, mert úgy majd nagyobbat ütnek a moziban, és tuti hogy már elsütöttek bennük a nagyobb jelenetek 4/5-ét)
Mennyire várjuk? 5/5

A Hihetetlen Hulk
Június 12
2003-ban Ang Lee már megpróbálkozott Eric Banával a filmvászonra adaptálni a zöld lényt, ám munkája nem elég, hogy nem robbantott kasszát, de akár bukásnak is el lehet könyvelni, és egyértelmű kritikai sikert sem aratott, ennek ellenére a Marvel látott potenciált egy másik film elkészítésében, ám teljesen más stábbal: a főszerepet a zseniális Edward Norton alakíthatja, ellenben a karmesteri pálca a közepes filmográfiával (Nyakörv, Szállító 2) rendelkező Louis LeTerrier kezébe került. A költségvetés kicsit alacsonyabb, mint az első részé, ami már a traileren is látszott szerintem, és az azóta kikerült mozgóképek sem túl meggyőzőek, szerintem majdnem annyira kilóg Hulk a környezetéből, mint Garfield abban a filmnek csúfolt akármiben, de a remény hal meg utoljára. És azért Norton, meg a Hulk-érzés éltetik rendesen.
Mennyire várjuk? 3/5

Hancock — A Hőstehetség
Július 2
Will Smith neve az utóbbi időben szinte egybeforrt a blockbuster szóval, így aztán az eddig jól teljesítő Peter Berg nem vállalt túl nagy rizikót, mikor sztárgárdája élére J ügynököt választotta, hogy megformálja az esetlen, ám roppant szerethető, (egy darabig) latexmentes szuperhőst. Smithnek a gyönyörű Charlize Theron, a kiváló komikus Jason Bateman, és a trailer alapján egy elég jelentős poénhegy asszisztál, egyértelmű kasszarobbantás várható, amihez színvonal is társul remélhetőleg. Összességében annyira tuti szakmai és kasszasiker a recept, hogy az már gyanús.
Mennyire várjuk? 5/5

Hellboy II
Október 31
Eredetileg október utolsó napjára volt kiírva a film itthoni premierje, de miután a legszebb szót, amit ez a hír bárkiből is kiváltott, a „szánalmas” volt, így előrehozták 2 hónappal — így csak 4 hét kell neki, hogy ideérjen. Várhatóan a film a Men In Black, vagy pl. a Bad Boys-folytatásoknál bevált több, nagyobb, látványosabb elvet követi várhatóan, és én nem féltem Del Toro-t attól, hogy filmje elkapja a folytatások szokásos gyermekbetegségeit. Nyár végén meglátjuk, milyen kalandokba keveredik minden idők egyik legcoolabb képregényhőse, és hogy vajon a Korda-stúdió side effectjeként felbukkanó (itthon remake-sztár) statiszták összesített szereplési ideje meghaladja-e az egy percet.
Mennyire várjuk? 4.5/5

Évről évre azért a megabüdzséjű blockbuster-ek farvízén sikerül pár vígjátéknak is felkerülnie az évvégi top 20-as bevételi listákra, ehhez pedig rendszerint vagy egy-egy eladhatóbb arcra (Adam Sandler, Will Ferell, Ben Stiller), vagy Judd Appatow gigabetűkkel a poszterre kiírt nevére van szükség (Felkoppintva, Superbad, 40 éves szűz). Ezek színvonala ingadozó, meg ugyebár a jó vígjáték is egy elég relatív dolog, de azért rendszerint jók szoktak lenni. Kivéve mikor nem, lássuk hát idén nyáron milyen próbálkozásokat öntenek a magyar mozinézőkre:

Ne szórakozz Zohannal!
Július 17
Adam Sandler utolsó filmes próbálkozása a közepes Férj és férj volt, mely szinte természetes, hogy kasszát robbantott, meg nem érdemelten, de hát Sandler toronymagasan legjobb filmjétől, az Üres várostól nem várhat el az ember hasonlókat. A srác mindig ugyanolyan filmekben fog játszani, néha bevállal egy-két jobb művet (Üres város, Kótyagos szerelem, Spangol), de amíg a Sandler-filmek tarolnak, addig miért ne? Ezúttal egy New York-ban fodrászként új életet kezdő ex-Moszad ügynököt alakít, kicsit mintha hatottak volna rá Sacha Cohen karakterei (Borat-Brüno keveréket érzek), de az nem gond. A trailer alapján jó poénlehetőségek vannak, kíváncsi leszek, hogy sikerül.
Mennyire várjuk? 3.5/5

Love Guru
Augusztus 14 (Egyelőre törölve)
Mike Myers-t legutoljára hús-vér valójában a Cat in the Hat-ben (nem, ha megkínoztok se írom le a magyar címét) láthattuk, amint Dr. Seuss munkásságának megcsúfolásához asszisztált — még szerencse, hogy azóta a Horton jócskán javított Seuss renoméján. Azóta Myers csak mint a Shrek-ben Gesztesi Károly angolhangjaként tevékenykedett, és egészen idén nyárig kellett várnunk, hogy Wayne villantson. A Love Guru egy amerikai-indiai szerelemguru kalandjait meséli el elég nagy starpowerrel, és egy pocsék trailer segítségével. Ettől függetlenül benne van a potenciál egy vérbeli Myers-filmhez, csak kérdés mennyire lett elromkomosítva.
Mennyire várjuk? 3/5

ZseniKém — Az ügynök haláli
Július 21
Mel Brooks 60-as évekbeli sorozatának mozis változatát napjaink két igen népszerű arcával, a 40 éves szűz óta alig rontó, faarcú Steve Carell-el, és a Neveletlen hercegnő filmeket igen stílusosan maga mögött hagyó Anne Hathaway-el kívánják eladni, ami nem is lesz nehéz. A film amúgy egy 60-as évekbe helyezett Johnny Englishként definiálható azoknak, akik nem ismerik az eredetit. Amúgy a két sztár mellé még csapódik maga a The Rock (remélhetőleg a Southland Tales-hez hasonlóan önironikus szerepben), Alan Arkin (ugyebár Carell-el ők ketten adták leginkább az ívet az A család kicsi kincsében), meg a Borat által hatalmas hírnévre, és szexszimbólumi posztra szert tett Ken Davitian (avagy Azamat). Engem Carell megvett, annak ellenére, hogy múltkor az Evan, a minden6óval csúnyán átvert.
Mennyire várjuk? 4/5

Trópusi vihar
Szeptember 4
Ben Stiller, Jack Black, és Robert Downey Jr. egy filmben. Ez így alapvetően nem mindenkinek pozitív hír teljesen, de legalább 1/3 részt az, mert Downey egy (ezúttal néger) félisten, bár nekem a másik két komikussal sincs gondom. A sztori: egy film forgatása során pár színész a tényleges háborúban találja magát. A többit meg döntsétek el a trailer alapján, ha nem lenne a Pineapple Express, azt mondanám, tuti a nyár vígjátéka, és ha a How to Lose Friends & Alienate People (meg persze a 100% hogy tömören zseniális Burn After Reading) se lenne, akkor meg joggal pályázhatná meg az év vígjátéka címre így első blikkre.
Mennyire kell várni? 5/5

Pineapple Express
Október 30 (?)
A tavalyi nyárra két Appatow-film is jutott, a Felkoppintva, és a Superbad, melyeket hatalmas sajtóvisszhang, hype, és odaát majdhogynem kultstátusz fogadott, így a srácoknak azért idén nyárra is kellett valamit tartogatniuk, ez pedig nem más, mint Seth Rogen és James Franco közös füves vígjátéka. Kb a Nagyi szemefényét, vagy hasonló füves vígjátékot képzelek el így előre jó adag jellegzetes Appatow/Rogen-féle humorral, mindezt pedig egy road movie-ban. Nem véletlenül várom tehát, remélhetőleg ennek se ez a végleges itthoni premierje.
Mennyire kell várni? 5/5

De persze a pénzkeresésnek nem csak a nagy akciókaland-áradat, meg a vígjátékok a szokásos eszközei, mert rendszerint ott vannak az év legnyereségesebb filmjei közt az animációs alkotások. Tavaly például a L’ecsó — Harmadik Shrek — Simpsons hármas elég komoly összeget vett ki a mozik közönségének tárcájából, és a Pixar meg a Dreamworks persze, hogy folytatják idén is párharcukat, ezúttal azonban közelebb vannak egymáshoz premierjeik, és nincs harmadik versenyző, legalábbis az animációs színtéren, de ettől persze gyermek- és/vagy családi filmek ringbe szállnak ezért a célközönségért.

Kung-Fu Panda
Július 3
Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Jackie Chan, Lucy Liu, Seth Rogen — igen, amíg a Pixar a színvonalra gyúr, meg a történetre, addig a Dreamworks serényen egy kosárba gyűjtött egy rakat sztárt, akik nem csak jól mutatnak a plakátokon (ellensúlyozandó a címet), de feldobják a produkciót is — no nem mintha nélkülözne egy ilyen koncepció a kellendőnél legalább négyszer több lehetséges poént. Az előzetesek, részletek alapján jó, de nem a legjobb Dreamworks film várható, ettől függetlenül azonban valószínűleg szinte hibátlan animációs filmet kapunk — feltéve, hogy nekik is leesett, a Mézengúz a bevételek ellenére milyen egy fiaskó volt.
Mennyire kell várni? 4/5

Wall-E
Július 24
A Pixar bevételei elég látványosan csökkenni kezdtek (pedig a Ratatouille az egyik legjobbjuk), úgyhogy most aztán rendesen készültek puskaporral: összekombinálták minden idők legnépszerűbb földönkívüli családi film-sztárját, E.T.-t, és C3PO sípolós partnerét, alátettek némi melankolikus hangulatot, masszív marketinget, és mikor elmentek, hogy a saját sikerükre fogadjanak, látták, hogy az odds 1.0.
Mennyire várjuk? 5/5

Narnia krónikái: Caspian herceg
Június 12
E cikk publikálásakor a filmet már bemutatták kis hazánkban, az előzetes kritikák pedig arra utalnak, hogy a film azon folytatások nem túl hosszú sorát gyarapítja, melyek az előző rész fölé nőnek, minden tekintetben. Remélhetőleg a párbeszédekre rágyúrtak, és összességében egy olyan filmet alkottak, amely elfeledteti velünk az (amúgy az első Narnia sikerét is meglovagolni akaró, ám szakmai, és pénzügyi kudarcba fúló) Eragon-Arany iránytű-The Seeker filmeket.
Mennyire várjuk? 4/5

Nim szigete
Június 26
Hollywood nem is lenne Hollywood ha a jelenlegi két, talán legnagyobb fantáziával bíró rendező filmjeinek sémájára (Terry Gilliam[b] [b]Tidelandjére, és Guillermo Del Toro Faun labirintusára gondolok) nem alkotna egy kedves családi vígjátékot, mondjuk ha Dakota Fanning épp nem ér rá, akkor Abigail Breslinnel (aki olyan filmekben szerepelt eddig, mint az A család kicsi kincse, és a Mindenképpen, talán, szóval jó menedzsere lehet ) a főszerepben. Mellé még odarakták Gerard Butlert, hogy meglegyen a starpower, és meglepetésre Jodie Fostert, aki azért elég alaposan szokott szerepeket választani, szóval az ő neve máris növeli az amúgy elég alacsony érdeklődésemet a film iránt.
Mennyire kell várni? 3/5

Mamma Mia!
Július 17
Az ABBA azért minden idők egyik legnagyobb popformációja volt, ezt be kell látnunk még itt, a NuSkullon is, bár ettől függetlenül kétlem, hogy hatalmas érdeklődés lenne egy ABBA-dalokkal operáló musical iránt, de hátha. Meryl Streep és Pierce Brosnan nevével próbálják a mozikba csábítani az embert, és ez vagy ordas nagy bukás, vagy nagy siker lesz, de habkönnyű délutáni szórakozásnak tuti jó lesz. Mondanám, hogy Streep valamelyest garancia a színvonalra, de a Prime után én hallgatok, meg a tavalyi felhozatala sem maga a meggyőzés.
Mennyire várjuk? 3/5

Végül pedig következzenek a feni három kategóriába nem sorolható filmek, amelyek azonban vagy érdekesek, vagy pedig nagy kritikai / pénzügyi sikerre számíthatnak. Persze a teljesség igénye nélkül, bár sokat nem kellett szelektálnom, az igazi érdekességek szvsz az év utolsó harmadára/negyedére tolódtak, de azért nyáron se fogunk panaszkodni, ha épp sötét hangulatra, félelemre, vagy épp ezeknek ellentétére vágyunk.

Az esemény
Június 19
M. Night Shyamalan egy olyan rendező, aki azért rendesen megosztja a nézőközönségét. A Sebezhetetlen tény, hogy egy zsenialitás, ez nem is kérdés, a Hatodik érzékről szintén mindenki így gondolkodik, ám a Jelekkel kapcsolatban már kapta rendesen a kritikákat, amik megszaporodtak az amúgy egyáltalán nem rossz A Falu kapcsán, és végül a pocsék Lány a vízbennél csúcsosodtak ki, Arany Málna, stb. képében. Új filmjéről keveset tudni, és az se biztos, ami ügyes, bár nem tudni, így siker lesz-e. Egy biztos: Mark Wahlberg megint nem fogja ellazítani szemöldök-izmait a film 90%-a alatt.
Mennyire kell várni? 3/5

X-akták: Hinni akarok
Július 24
9 váltakozó színvonalú évad, és egy közepes mozifilm után újabb X-aktát nyitnak ki, megint felcsendül a dallam (ami a Twin Peaks, és a Dallas után szerintem minden idők leginkább agybaivódó sorozat főcímzenéje volt), és Mulder meg Scully kicsit több sminkkel ugyan, de megint az akármik, és a sötét kormányszervek nyomába erednek. Remélhetőleg hozza a film a jobb részek színvonalát, akkor ugyanis a borzongással nem lesznek gondok, más kérdés, hogy a Kaliforgia évad után (amelyet én spec háromszor néztem meg) milyen lesz Duchovny-t józanon, meztelen nők, és borosta nélkül látni.
Mennyire várjuk? 4/5

Mély harapás
Július 10
A Sundance-en nyert, és a legjobb film díjára is jelölték — csak hogy értsétek, azon perverzióm, hogy érdekel a film azért nem alaptalan, és izolált dolog. A sztori szerint egy lány meglehetősen bizarr dolgokat kezd el felfedezni magán — odalent. Méghozzá azt, hogy bizony eddig 32 fős foggyűjteménye tovább bővült, csak nem a megfelelő helyen. Ebből a bizarr helyzetből pedig elvileg az alkotók egy egész korrekt, és eredeti horrorkomédiát hoztak ki, majd meglátjuk, mindenesetre nem barátnővel nézős film. (Különös zöngéje a sorsnak, hogy szinte egyszerre jelent meg (egy bizonyos kultstátusznak örvendő, rasszista spanyol rendőrről elnevezett szervereken) a Killer Pussy nevű filmmel) Végszó gyanánt hadd idézzek egy igen találó mondatot bobbyperutól: „aki a cápa után nem mert tengerben úszni, az ezt se nézze meg”.
Mennyire várjuk? 4/5

Banki meló
Július 10
Jelenleg ez az egyetlen film, amit láttam az összeállításból, úgyhogy bemásolom a fórumba írt minikritikát:
„Odaver mindhárom Ocean's-filmnek, sőt, Statham másik Job-filmjével, a The Italian Job-al is versenyre kelhet. Londoni dialektus, Jason Statham, Ritchie-módra megkevert szálak, 70-es évek, és egy igazi nagy angol "fuck off" egy ausztrál rendezőtől a PG-13-al baszott Hollywoodnak. Tud kemény lenni, vicces, feelgood, izgalmas, egyszóval Roger Donaldson a The World's Fastest Indian után megint megcsinálta.”
Mennyire várjuk? 5/5

Egyszer
Június 12
Aki szereti a romantikus filmeket, és a musicaleket, annak ez a film a legtökéletesebb alkotás, amit valaha elkészítettek. Rövid idő alatt rendkívül alacsony büdzséből elkészített elképesztően emberi, csöndes, és gyönyörű film egy ír zenészről és egy cseh bevándorlólányról. A zene Oscart kapott, mindenki imádja, egy szóval minden adott, hogy a film az Annie Hall, a Mielőtt lemegy/felkel a nap, stb. után mehessen a tökéletes romantikus filmek listájára.
Mennyire várjuk? 5/5