Kurt Cobain – Montage of Heck

Egy igazi keményvonalas Nirvana rajongó valószínűleg majd kiugrott a bőréből, amikor megtudta, hogy egy Kurt Cobain dokumentumfilm van készülőben. Viszont az éremnek két oldala van, a film ötletét ugyanis Courtney Love vetette fel még 2007-ben, rögtön felmerül a kérdés, egy újabb lehúzásról lesz szó, vagy a botrányhős özvegy valami tényleg egyedit szeretne alkotni néhai férje emlékére? Amikor kiderült, hogy a nyilvánosságot általában kerülő és apjáról szűkszavúan nyilatkozó Frances Bean Cobain, Kurt egyetlen lánya is segédkezik a produceri munkákban, végleg felkeltette mindenki figyelmét. 

kurt-cobain-montage-of-heck

Kurt Cobain öröksége és a jogdíjak felett szinte halála után megkezdődött a marakodás, pereskedések és nyilvános beszólogatások végtelen sorát hozva magával. Maga a dokumentumfilm létjogosultsága egyáltalán nem volt rossz ötlet (sőt), viszont a végeredmény elég felemásra sikerült. Azt először is le lehet tisztázni, aki nem tegnap látta először a Smells Like Teen Spirit videóját, annak olyan rengeteg újdonságot nem fog tartalmazni ez a dokumentumfilm. Az évek alatt ugye lassan csöpögtették a különböző kiadatlan felvételeket/írásokat, ezekért nem kellett túl mélyre ásni, tehát nem csak a legelvetemültebb hardcore rajongók ismerhetik a filmben szereplő alapanyagokat. A 2006-os About a Son című dokumentumfilm és e között fellelhetők a párhuzamok, néhány megoldás itt is hasonló formában van jelen. A másik dolog – ami a dokumentumfilm gerincét is képezi – azok Cobain naplóbejegyzései, amik szintén nem jelenthetnek meglepetést azoknak, akik olvasták a 2004-ben Naplók néven kiadott írásait. A filmben megszólaltatott interjúalanyok személye is újabb kérdőjeleket von maga után, itt lehettek volna kicsit kreatívabbak is. Elég fura Cobain szüleit hallgatni, akik nagyon magasztosan nyilatkoznak róla, a tipikus ’Én mindig is tudtam, hogy a kicsi Kurt nagy dolgokat fog véghezvinni’ sorok pedig kifejezetten kínosak, Cobain szüleihez való viszonyának fényében. Az talán nem lep meg senkit, hogy Dave Grohl egyáltalán nem nyilatkozik és Krist Novoselic sem kapott túl nagy szerepet a filmben, ő sem a Nirvanával kapcsolatban van feltüntetve, hanem mint Kurt barátja… igazából a rajta kívül nyilatkozók mondanivalója többnyire teljesen súlytalannak hat és mesterkéltnek. Természetesen a film azért tartogat jó pillanatokat is, valóban előkerül benne nem egy eddig nem hallott felvétel vagy videó. Ezekből sajnos kevesebb van és azt sem érteni, mi értelme volt bevágni az olyan házi-videókat, amin Courtney félmeztelenül púderezi az intim részeit, azon kívül, hogy majd jó nagy hírverést csinál a filmnek.

Cobain-Montage-of-Heck-still-03

Ez főleg azért furcsa, mivel Frances akár mondhatta volna azt is, hogy ezt talán nem kéne beletenni. Ami a filmet igazából megmenti, azok Cobain magnóra vett felvételei, amik között a mai napig rengeteg a kiadatlan dal. Ezekhez a felvételekhez társítottak nagyon ötletes animációkat, amik rendkívül feldobják az egészet és a Nirvanás interjúbevágások mellett ezek viszik el a hátán az egész filmet. Az említett otthoni videók sokkal inkább adnak alapanyagot a bulvárlapoknak, mintsem ad választ arra milyen ember volt Kurt Cobain. Aki erre szeretne választ kapni, annak inkább ajánlott a már előzőleg említett Naplók beszerzése. Összességében tehát felemás munka lett a Montage of Heck, 8 év alatt és ennyi alapanyagból egy sokkal ízlésesebb, mélyenszántóbb filmet is el lehetett volna készíteni, noha a később érkezők nyilván találhatnak benne számukra eddig ismeretlen információkat. A film ettől függetlenül szépen össze van rakva, ha kicsit jobban ki lett volna szelektálva a tartalma, sokkal jobban is sikerülhetett volna, hype ide vagy oda. Kár érte, viszont egyszer mindenképp ajánlatos a megtekintése, nem csak rajongóknak.