Ha unod a metált

Ejnye. Ez a harmadik nap, hogy nem tudok aludni valamilyen természetfeletti okból kifolyólag, amit csak a tévésámán Gyurcsok Józsi tudna megmagyarázni ("Én mindent látok a tévén keresztül, olyan jó vagyok. Gizike, most tegye a jobb lábát a tévé tetejére. Igen, így jó. De jó vagyok. Hmmm…. Hé srácok, nincs rajta bugyi!") Szóval amíg kiderül az indok, úgy döntöttem, elütöm valami hasznossal az idöt. Zenéket fogok nektek ajánlani.

Próbálok olyan csapatokat ajánlani, akik sajnos kevesebb figyelmet kapnak, mint a west-coast 'yo nigga shake ya ass' rapperei. Az elkövetkezendő pár percben olyanokat fogok nektek írni, amiket hallgathatsz anélkül éjszaka, hogy a szomszéd nénike habzó szájjal rád uszítaná a kiscicáját. Minden szám egy stílusra, műfajra, hangulatra fog koncentrálni, így ezúttal nyugisabb zenékről lesz itt szó, amolyan zen soundtrack.

Mielött belekezdenénk, elörebocsátom, hogy a lenti zenék élvezeti faktora keményen függ a hangulati, lelki állapotodtól, tehát ha nem akarsz anyádnak masszív csuklásrohamot idézni, akkor egy IHB házibuliba ne tedd be őket. So, here we go…

Ólafur Arnalds. A zeneszerző, aki mindenkit képes garantáltan letargiába taszítani, majd visszahozni. A fiatal komponista nevét nagyon kevesen ismerik, még úgy is, ha azt mondom, ő alkotta a germán deathcore, a Heaven Shall Burn „Antigone" lemezének — hogy is fogalmazzak — zeneibb átvezetőit. A srác a minimalista vonalat erősíti, egy zongorán és egy hegedűn kívül csak néha üt be egy-egy gitár vagy dob. Akik a filmzenében járatosak, némi képet kaphatnak a stílusból, ha megemlítem a Kör vagy a Maradj! filmzenéjét (ami az Asche & Spencer duótól szintén visszatérö vendég mélyebb óráimban). Azon kevesek közé sorolom, akik a hangokkal együtt képesek valódi érzelmeket megszólaltatni benned, olyan lelki mélységeket tárva fel, amelyek létezéséről eddig nem tudtál.

Ólafur Arnalds – 3055

Következzék egy rockosabb zenekar, a Thrice, amelynek a Vheissu, vagy a frissebb, Alchemy Index Vols. 1 & 2 című lemezeit ajánlanám. A linkre kattintva meghallgathatod az Open Water, vagy a The Whaler című számot, amely finom elektronikájával ügyesen dolgozza fel a víz esszenciáját, olyan érzést keltve bennünk, mintha egy napsütéses napon a hasunkat süttetve feküdnénk a tükörsima víz felszínén… Zseniális! Ugyancsak tőlük ajánlom a Red Sky címü számot, amihez nem füznék semmit, ha meghallod, úgyis tudod, mit mondanék.

Thrice – Red Sky

A kilencvenes évek elején, mikor a trip-hop aranykorát érte, ha a Massive Attack felkerült egy házibuliban, ott biztos, hogy valamelyik sarokban, a nyugágyakon ott pihent pár mezitlábas egy vizipipát pöfékelve. A jobbkormányos (értsd, angol) fiatalok zenéjükben olyan elemeket vegyítenek, mint a soul, a hip-hop, a jazz vagy a rock. Olyan mesterműveket tettek le az asztalra, mint például a Dr. House angol változatának főcímzejéne, a zseniális és nem kevésbé elvont videóklipel megáldott Teardrop, vagy minden idők egyik leggerjesztőbb, legdögösebb, legerotikusabb száma, az Angel. Ha kedvet kaptál hozzájuk, ajánlom a tavalyi best of gyűjteményüket, a Collectedet. Beltéri relaxációkra tökéletes, ha szükséged van pár perc instant nyugalomra, keresve se találnál jobbat náluk.

Massive Attack – Angel

És akkor befejezésként egy populárisabb, nemrég nálunk járt banda, a Nine Inch Nails egy — talán kissé ismeretlenebb, ám számomra annál kedvesebb — száma. Ez pedig a Something I Can Never Have, ráadásul egy roppant hangulatos videóval, amely nagyon jól passzol a szomorú, borongósabb hangulatú dalhoz. Trent Reznor pont emiatt a pillanatai miatt érdemelte ki nálam a zseni jelzőt; néhány hang és egyszerű akkord felhasználásával képes olyan számokat írni, amellyel emberek százezreit képes megbűvölni. Ennek bizonyítéka talán az idei Szigetes fellépésük, amikor a perverzió netovábbja, a Closer alatt nem egy párt láttam egymás alsónemüiben kalandozni. Igen, hallom a hátsó sorokban már suttogják, hogy akkor ez Nelzon bácsi egyik kedvenc száma, és nem is tévedsz nagyot fiacskám, de arcot alapba és írd a házit.

Nine Inch Nails – Something I Can Never Have

Remélem többet nyújtottam az elmúlt 10 percben számodra, mint néhány üres nevet és találsz köztük olyat, ami neked is tud nyújtani valami plusszt. Ha van kedvetek legközelebb is hasonlókat olvasni, várom a téma / hangulatjavaslatokat, illetve a véleményeteket erröl a szösszenetröl ;)