Bemutatkozik a Swastika Tattoo Szalon – interjú

Szeptember közepén nyitotta meg kapuit a Swastika Tattoo szalon Budapesten a Blaha Lujza tér mellett, egész pontosan a Rákóczi út 25 szám alatt. Többek között ennek a kapcsán is gondoltam úgy, hogy csinálok egy interjút a srácokkal, ami akár egy folytatásos sorozattá is kinőhetné magát, hiszen úgy érzem – hogy ha nem is elengedhetetlen kelléke a tetoválás és a testékszer, de – mindenképpen szoros összefüggésben áll a tetováló szalonok világa a Nuskull zenei profiljával.

Mutasd be légy szíves, hogy mivel is foglalkoztok pontosan, illetve hogy kik is fogadják a szalonba betérőket!

Hetty: Károlyi József (Roxy) a tetováló, Komáromi Gergely mint piercer van jelen, de tetovál is, ha kell. Kézzel, úgynevezett pontozós minták készítését is vállalja. A közeljövőben rajtam is fog dolgozni (már megtörtént – szerk.), valamint csinál mindenféle testmódosítást, implantátum beültetést, hegtetoválást, nyelvkettévágást, fültágítást is, és ha ezt valaki megunná, fülösszevarrást is. Én pedig Hetyei Tamás (Hetty) vagyok, ha kell itt vagyok, piercingelek, illetve én vállalom magamra a szalon ügyes-bajos dolgainak intézését. Ha hivatalosan akarnánk megnevezni a szerepemet, akkor én lennék az üzletvezető.

Mikor kerültél kapcsolatba ezzel az egésszel?

Az első tetoválás viszonylag későn készült, négy éve, 23 éves koromban, egy tradicionális borneói rózsa került a bal hónaljamba, majd miután ezt túléltem, gyorsan készíttettem a másik hónaljamba egy spirál tetkót! :) Egyébként 2003 körül kezdtem el jobban érdeklődni a piercingek iránt, a szakma egy nagy öregjétől tanultam meg a mesterséget, majd egyből el is tudtam helyezkedni a Ronin tetováló szalonban, Siófokon. Egy éve pedig elkezdtem saját erőből egy piercinges webáruházat (www.magicpiercingshop.hu) is üzemeltetni.

Mesélj erről a balatoni dologról egy kicsit bővebben!

Sok a kisebb, illetve hirtelen felindulásból elkövetett tetoválás, valamint piercing. Ott azért nagyobb divatja van ennek. Egy nagyobb városban viszonylag kevesebb piercinges van, mivel sajnos egyre többen szurkálják egymást nem megfelelő körülmények között, ami elég könnyen veszélyes is lehet ugye a sterilitás és a szakértelem hiánya, a rosszul elmondott kezelések miatt mind tetoválás mind piercing esetében.

Geri: Szakápolóként végeztem, részt vettem műtéteken, boncolásokon is. Eléggé érdekelt a téma. Hét évvel ezelőtt kerültem kerültem közelebbi kapcsolatba a szakmával, piercingekkel ugyebár. Az elmúlt két évben kezdtem el foglalkozni implantokkal, nyelvkettévágással. Egy éve pedig belefogtam a tetoválásba is, méghozzá pontozós stílusban. Amúgy 14 éves koromban volt az első tetoválásom. Dolgoztam már piercerként az akkori Tattoo De Sadeban és lehúztam egy nyarat a Roninban Siófokon is idén. Ott ismerkedtem meg Tomival és Roxyval is, és most itt tartunk, amit egyáltalán nem bánok.

Mennyire van kereslet ezekre az extrém dolgokra, amiket te csinálsz?

Hát sajnos elég kevés a komoly érdeklődő, viszont a genital beading (golyók beültetése péniszbe) egyre közkedveltebb.

És hányan foglalkoznak még ilyesmivel az országban?

Tudomásom szerint rajtam kívül még egy ember.

Roxy: Nálam 1994-ben egy békéscsabai kollégiumban kezdődött minden. Megkértek a felső tagozatosok, hogy tetováljak, mivel én tudtam egyedül rajzolni, mert akinek gépe volt, az meg nem tudott, így aztán rám esett a választás.

Aztán innentől kezdve elkezdett komolyabban érdekelni a téma, vettem szakirodalmakat is (rajz,festés,tattoo), majd felkeveredtem Budapestre, ahol egy stúdióban (Yakuza) kezdtem el dolgozni. Ott aztán komolyabb fejlődésen estem át az ott eltöltött két év alatt. Külföldön is jártam, illetve a baráti körnek is több tetoválást csináltam az évek során. A Roninban is voltam két nyarat Siófokon. Tamással is itt ismerkedtem meg. Most pedig megnyitottuk a saját szalont ugye. Egészen röviden ennyi lenne az előéletem.

Ezt a külföldi melót hogyan kell elképzelni? Hogyan keveredtél ki és milyen tapasztalatokkal lettél gazdagabb?

Tetováló felszerelést szerettem volna venni egy szalonban még itt Pesten és akkor ott kérdezték, hogy lenne-e kedvem kimenni Norvégiába varrni, én pedig kapva kaptam az alkalmon és belevágtam. Fél évet húztam le ott. Honvágyam is volt, illetve elegem lett a művészi igénytelenségből is, mivel itthon sokkal igényesebb a közönség. Igaz, hogy kevesebb a lóvé, de sokkal igényesebb dolgokat lehet csinálni. Hívtak utána még, hogy menjek vissza, de főleg most, hogy megnyílt a saját bolt, így már nem is lehet kérdéses az ügy.

Honnan jött ez a névválasztás, nem érzitek úgy, hogy nem éppen a legszerencsésebb a dolog?

Hetty: Hát igen, ugye az oldalatokon is volt 1-2 hozzászólás amiben nemtetszését nyilvánította ki néhány ember, de már itt a legelején szeretném leszögezni, hogy teljesen elzárkózunk a náci, illetve szélsőjobboldali mivoltától ennek az ősi szimbólumnak. Az ősi, eredeti megjelenése minden, több egymástól független kultúrában is csak a pozitívumot, a szerencsét és a jót jelentette. Nyilvánvalóan ezért választottuk ezt a nevet a szalonnak. Illetve szorosan összefügg a buddhizmussal is. A szalon minden egyes tagja szimpatizál a buddhista tanokkal.

Tudnátok valami extrém esetről mesélni, ami a munkátok során történt?

Geri: Egy fülporc szúrás utáni esemény: látszott az alanyon, hogy el fog ájulni, de ez már a szúrás után történt kb. 5-10 perccel. Odamentünk mellé, megfogtuk, aztán tényleg el is ájult. Átültettük egy másik székre, ott pedig összevizelte magát és különböző hörgő hangokat adott ki magából. Nem sokkal később magához tért és megkérdezte, hogy mi történt vele. Szerencsére Siófok után fel vagyunk már készülve az ilyen esetekre, baja senkinek sem eshet. :)

Roxy: Bejött egy csávó, hogy takarjam le a keresztjét Che Guevarával, mert ő így utazgat a világban folyamatosan és amerre mostanában jár, ott nem nézik jó szemmel a keresztet, ezért letakartuk. Majd utána visszajött egy hónap múlva, hogy ahova most utazik, ott meg Che Guevarára néznek rossz szemmel, ezért nem lehetne ezt letakarni… egy kereszttel? :) Hát én ezen kiborultam, haha.

A nők vagy a férfiak bírják jobban a megpróbáltatásokat egyébként?

Roxy: Egyértelműen a nők jobban bírják a tetoválást. Valószínűleg a szervezetük be van állítva a nagyobb fájdalom elviselésére (szülés, menstruáció, stb.). Sokkal több fájdalmat kibírnak.

Ha már itt tartunk, mennyire figyeltek oda az életkor parákra?

Hetty: Betartjuk, szülői kísérettel, beleegyezéssel vállaljuk a 18 éven aluli kuncsaftokat.

És a részeg ügyosztállyal mi a helyzet?

Sok részeggel volt dolgom. Balatonon aki el tudta mondani hogy mit szeretne, azt bevállaltuk. De a teljesen totálkárosokat nyilván nem. Illetve dolgoztam a Szigeten is, ott azért voltak vicces formák.

Mennyire lehet egy ilyen fesztiválon steril körülménynek között dolgozni?

Teljesen jó, steril körülményeket tudtunk nyújtani, a megfelelő tanácsokkal ellátva mindenkit.

Zenei magazin révén elkerülhetetlen a kérdés, hogy milyen muzsikákat szerettek a leginkább?

Geri: Inkább a metal felé hajlok. Én magam is zenélek, énekelek, illetve hobbiként basszusgitározom is. Egyébként a két legnagyobb kedvencem a The Dillinger Escape Plan és a Muse. Ezeken kívül imádom a Goát, Jungle-t és a D&B-t is eléggé: Aphex Twin, Venetian Snares, stb. Szóval szinte mindent szeretek.

Roxy: Thrash metallal indítottam annak idején, manapság pedig mindenevőnek mondanám magam, de azért főleg metal, jungle, drum n’ bass, reggae.

Hetty: Szeretem a Panterát! De sokféle zenét kedvelek, rockot, metált, 1-2 nu metalt, de meghallgatom az r&b-t is.

Melyik tetoválásra vagytok a legbüszkébbek magatokon?

Geri: A Pindúr Pandúrokra a hasamon! Illetve a fekete karomra, másfél év volt mire kész lett, havonta két alkalommal. Meg van még egy, de azt nem mondom most inkább… :D Összességében mindegyiket szeretem.

Hetty: Igazából mindegyikre nagyon büszke vagyok, de talán legjobban a családi portréra, illetve a bal lábamat díszítő Batman tetkóra, ami laza 15 alkalom volt, mire elkészült.

Roxy: Szintúgy mindegyikre. Számomra valamennyi tetoválásomhoz sok-sok emlék kapcsolódik.

Mivel győznétek meg az embereket, hogy hozzátok térjenek be?

Hetty: Több éves tapasztalattal rendelkezik mindenki a szalonban. Maximális sterilitást biztosítunk. Minden kuncsaftnak a legmegfelelőbb tetoválást, piercinget javasoljuk. Utókezelővel látjuk el a testékszert, mindenféle kezelési módot elmondunk, bármikor bármi probléma merül fel, nyugodtan vissza lehet jönni, de hát ez csak természetes. Szinte mindenre tudunk megoldást.

Roxy: Igyekszünk mindig az egyénre szabni a tetoválásokat. Mindig arra törekszünk, hogy az ember egyéniségéhez illő legyen a tetkó, próbálunk egy olyan munkát készíteni, ami igazán reprezentálja az illető személyiségét.

Van-e valami kedvenc, emlékezetes munka, amit az elmúlt években csináltál?

Roxy: Különös kedvencem a Blind Myselfes Csabinak a tetkója, ami 8 évet váratott magára és már rég letettem róla aztán mégis megszületett, haha! :D

Mennyire lehet csak ebből megélni?

Hetty: Viszonylag nehéz, de meg lehet ha profin és jól csinálod a dolgodat.

Roxy: Valójában kereseti forrásnak nem egy elsőosztályú dolog a tetoválás (legalábbis itthon), inkább egy elhivatottság ez. Ha valaki csak a pénzért akarja csinálni, az szerintem felejtse el.

Milyen hírességek fordultak meg a kezeitek alatt?

Roxy: Dolgoztam már Zimány Lindának, Gryllus Dorkának is, de például Gajda Matyi is viseli több munkámat a Fish! zenekarból. Valamint Gubis Dávid is kapja az ívet tőlem (MZ/X, Good Time Boys) rendesen.

Lehet összetartásról beszélni a különböző szalonok, művészek között?

Hetty: Úgy érzem hogy igen, a rivalizálás szerintem nem jellemző. Jövő tavasszal kerül egyébként megrendezésre az első nemzetközi tetováló expo márciusban a Lurdy Házban. Ez egy háromnapos rendezvény lesz, a világ szinte összes tájáról jönnek majd tetoválók a hazai művészek mellett. Én készítem az internetes oldalát ennek a rendezvénynek, valamint mi is képviseltetni fogjuk a szalont saját standdal.

www.swastikatattoo.hu

Facebook