A Da Vinci kód

Dan Brown "botrányosan jó" regényéről mindenki hallott, a filmadaptáció elkerülhetetlen volt. A könyvet rengetegen olvassák, megjelenése óta gyakorlatilag világszerte az eladási listák élén táborozik és köszöni szépen, jól érzi ott magát – nem véletlenül.

Jómagam olvastam a könyvet, majd Brown két másik könyvébe is belekezdtem (az előzményeket bemutató Angyalok és Démonok illetve a Megtévesztés foka), azonban bátran állíthatom, hogy egyik sem sikerült ilyen jól. Dan Brown igen ügyesen használta fel a forrásait, mesterien keverte a megdöbbentő felfedezéseket a feszes tempójú akcióval, tényleg lehetetetlen.

Így persze felkeltette a könyv Hollywood figyelmét is, Ron Howard hamar lecsapott a jogokra – és aki látta a filmet, azt kívánja: bárcsak ne tette volna.

A cselekmény szerintem nagyjából zavaros azok számára, akik nem olvasták a könyvet. A történelmi háttérelemek valahogy túlságosan szájbarágósak. Tom Hanks játéka jó, de ő nem Langdon. A klausztrofóbiáján kívül nem igazán van jellemvonása,a könyvbéli főszereplő személyiségét igazán nem adja vissza. A fimet pedig egyértelműen a francia színészek viszik, Jean Reno és Audrey Tautou hatalmas mint mindig, azonban az angol Sir Ian McKellen is jól alakítja Gandalf után a második botos szerepét.

A cselekmény nagyon sűrített, sajnos lejön hogy minden egyes mozzanatot be akartak mutatni ami benne volt a könyvben, azonban ez ezidáig nem sok embernek sikerült, és most sem tört meg ez a sorozat.

Érdekes módon azonban nagyon "unalmas" lett a film. Persze nem rossz, csak a cselekmény valahogy a könyvvel ellentétben vontatott lett, a film fele körül már mindenhonnan ásításokat hallottunk. A zene viszontalapvetően jó, habár néhol le lehetett volna lőni, kicsit sok volt, de a film nagy részében kellemes aláfestést nyújt.

Mindent összevetve, a könyv előzetes ismerete nélkül nem kéne nekivágni, meg különben is – a könyv a közepesre sikerült botrányfilmmel ellentétben mindent üt, kár lenne kihagyni.

A Da Vinci kód egy botrányfilm. Egyszer megnézed, és kipipálod és már tudsz véleményt mondani róla, kész. Többet vártam, számomra egyértelmű csalódás a film.