World To Ashes – Of What There Is To Come EP

Tracklist:01. Crown of Victory
02. From Dust Into Haze
03. Killing Ourselves
04. Into Your Presence
05. My Hope in Your Slander
06. Path Of Uncertainty

Hossz: 23:32

Kiadó: Whirlwind Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Melodikus death metalban ma már szinte a lehetetlennel határos feladat nemhogy újat, de legalábbis olyasmit alkotni, ami a stílus vérgőzös fanatikusain kívül mások figyelmére is komolyan számot tarthat, hisz ettől a műfajtól túlnyomórészt már az is besokallt, aki annak idején első körben esett szerelembe az agresszív tukatukák, jellegzetes svéd dallamos gitártémák és az acsarkodó vokalizálás olvasztótégelyében fogant ágazat hallatán. A schwarzwaldi (emlékszik valaki a Klinikára?) — még pontosabban Freiburgból származó — World To Ashes eredetileg metalcore bandaként indult pár éve, ám időközben átváltottak melodikus death-re, ez a hatszámos tavalyi kislemez pedig az első kiadványuk.


A keresztény beállítottságú fiatalok a maga nemében korrekt bemutatkozó anyagot szállítottak le az asztalra, ám ez az irányzat sajnos annyira túljátszott már, hogy nehezen tudom elképzelni, hogy rajongók tömegei sorakoznak majd fel mögöttük e felvétel hallatán. A huszonnégy perces lemez öt dala ordító hibákat tulajdonképp nem rejt magában, ám sajnos semmi olyasmit nem nyújt, amit ne hallottunk volna a Carcass, ATG, In Flames, Dark Tranquillity, stb. lemezeken, ennélfogva a dalok kiszámíthatók, sablonosak, s egyéni ízzel sem rendelkeznek. Mentségükre legyen mondva, ők még az irányzat eredeti érzésvilágát próbálják visszaadni, amit már az alapító atyák is (egy-két kivétellel) maguk mögött hagytak, netán modernizált alapokra fektetve újraértelmeztek. A korai göteborgi alapművek az iránymutatók a Crown Of Victory gitártémáiban és dallamaiban is, a vokál hörgés, de sajnos az ízetlenebb fajtából, a hangzás kissé sántít, dallamos énekkel pedig csak a Killing Ourselves-ben találkozhatunk, de felejthető a próbálkozás, fogósnak meg egyáltalán nem nevezhető. A színesítő jelleggel felbukkanó akusztikus / folk dalocska viszont jól sikerült, vele kapcsolatban az In Flames hasonszőrű dolgait lehetne felhozni párhuzam gyanánt.

Tulajdonképp nem nevezhető égbekiáltóan rossz próbálkozásnak az …Of What There Is To Come, azonban ennél sokkal ötletesebb (Mors Principium Est például), vagy erőteljesebb és dinamikusabb (első két Nightrage) zenekarok, produkciók sem tudnak már igazán kitörni a nagyközönség elé, s az old-schoolabb felfogás ellenére is igencsak sablonos, amit itt hallunk. Csak azoknak tudnám ajánlani, akik a hagyományosabb, régebbi melodikus death világot szeretnék egy röpke fél órára újra felidézni, de világmegváltásra ne számítsanak ők sem. Remélem a következő anyag jóval erősebbre sikerül!

http://www.worldtoashes.com/
http://www.myspace.com/worldtoashes