Wolfbrigade – Damned

Tracklist:

01. Feed the Flames
02. Slaves of Induction
03. The Road to Dreams
04. Curse of Cain
05. On Your Knees... In Misery
06. Ride the Steel
07. Hurricane Veins
08. From Beyond
09. Catch 22
10. Damned to Madness
11. Where No One Sleeps
12. Peace of Mind

Hossz: 34:58

Megjelenés: 2012. április 24.

Kiadó: Southern Lord

Webcím: Ugrás a weboldalra

2012 elég húzósan indul a punk karcosabb műfajait előnyben részesítők számára. Más cikkekben már megénekeltük, sok volt a kellemes hardcore anyag, grindcore berkekben is igen érdekes mozgolódásokat látni, míg a crust színtéren új albummal jelentkezett mind a d-beat, és dallamos elemekkel kacérkodó Wolfbrigade, mind a neocrust atyjaként, és koronázatlan királyaként számon tartott Tragedy. Ez a tény a rajongóknak minden bizonnyal egy lottóötösel (de legalább egy négyessel) érhet fel, bár így utólag elég felemás érzésem van, hamarosan le is írom, hogy miért.

Mindkét zenekar elég régen kényeztette hallgatóit új dalokkal (cikkünk alanya 4, míg a Tragedy 6 éve adott ki lemezt utoljára), így érthető, hogy a crust hagyományosabb és modernebb ágáért rajongók már epekedve várták, hogy a két csapat végre előrukkoljon valamivel. A svéd Wolfbrigade – mint megannyi szintén svéd együttes – bár egy sokkal egyszerűbb, d-beatesebb vonalból indult, de mindíg maradt bennük valami abból a puritánságból, ami az elején jellemezte őket, hiába kezdtek el dallamosodni, és írtak olyan himnuszokat, mint a Crucify, annyira sosem távolodtak el a gyökereiktől, mint a már sokszor említett Tragedy, vagy a másik svéd dallamos crust császár, a Martyrdöd. És bár sokan úgy gondolják, hogy a crust már halott, és folyamatosan ugyanazokat a dalokat halljuk újra és újra (ezekkel a hangokkal valamelyest én is egyetértek), de a Wolfbrigade-nek mindig sikerült változatos anyagokkal előrukkolni, és ezt a jó szokásukat 2012-ben is megtartják. A képlet a Comalive-hez képest egy hangyányit változott, hosszabbak lettek a dalok, és az egy-másfél perces d-beat dalok, és a helyükre kétperces crust/dallamos crust tételeket tettek, de bőven mennek három perc fölé is a svédek, ha az kell.

Az alapstílustól tehát most sem szakad el a brigád (igen, már alig vártam, hogy ezt leírhassam), kivétel a 6 perces Ride the Steel, ami viszont inkább hosszában különbözik a többi daltól, Ettől függetlenül is csont nélkül a legjobb a Damneden. Aki a dallamosabb vonalért van oda, az imádni fogja, nálam az utolsó két perc, a második akusztikus kiállás utáni rész vitte a prímet erősen. Ezen kívül is vannak erősebb pillanatok, mint a visszafogottabb Curse of Cain, vagy a szintén nem olyan vad Catch 22, de ahogy a Wolfbrigade lemezein általában, úgy itt is elmondható, hogy egységében erős anyagról van szó, és kifejezetten magával sodor, köszönhetően a változatosnak nem éppen nevezhető, de nagyon fogós tempóknak köszönhető. Akár azt is mondhatnám, hogy táncolható, de az azért enyhe túlzás lenne. Annyi azonban bizonyos, hogy a Wolfbrigade 2012-ben szemernyit sem veszített a lendületéből, aminek nyilván a hallgató a nyertese. És ha még egyszer az életben megadatik a lehetőség, hogy kívánhassak egyet Dévényi Tibortól, akkor azt fogom kérni, hogy a következő Tragedy lemezt is a Wolfbrigade írja. Hogy miért, az egy másik történet.

8/10