Turn Of Mind – A New Day, A New Hour

Tracklist:

1. Unpredictable Fate
2. This Is My Dying Day
3. Clear Your Thoughts
4. New World
5. Free Man
6. Unknown Road
7. It's So Cold
8. Somewhere In The Dark
9. I Gave My Heart
10. A New Day, A New Hour
11. Time And Time Again
12. Sleeping In My Car

Hossz: 40:50

Kiadó: Edge Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

A 2006-ban alakult, s még abban az évben demóval jelentkező pátyi kvintett már korábban felhívta magára a figyelmet, amikor 2007-ben eredményesen teljesített a Metalchamp versenyen, ötödik helyet szerezve a nemzetközi döntőben. A nagylemez tavaly májusban került a boltok polcaira, A New Day, A New Hour néven.


A lemez borítóját a booklet adja – minimalista (vagy inkább költségkímélő szellemben) az összes dekoráció egy lávalámpa, meg valami füsteffektus rálapítva a sötét háttérre. Benne foglaltatik még egy barátságos csoportkép is.

Annyi biztos, hogy a srácok értenek ahhoz, amit csinálnak. Tökös riffek, pörgős dobtémák, néha csilingelő, billentyűvel előcsikart dallamok jellemzik a számokat, a tiszta ének szépen szól, a hörgés pedig kellően karakán. A dalok jól össze vannak rakva, arányosan keverve a keményebb és lágyabb részeket, s előkerülnek itthon divatos díszítőelemek, már ami az effektelést illeti.

Ezen túl azonban akad bőven gond. Az énektémák tényleg két részre szakadnak, nincs velük semmi igazi játék, illetve néha becsúszik egy-két szavalás, de az nem írható a lemez javára. Az egész emlékeztet egy panelházra – a funkciónak megfelel, persze, de ami minden mást illet… Ugye. A hangszerekben is a legmerészebb megoldás a billentyűk bevetése, de még azzal együtt, hogy a lendületesebb részeknél tud úgy szólni, mint egy felspanolt Killswitch Engage, a végeredmény pont egy olyan darab, amit az I Set My Friends On Fire előszeretettel gúnyol. Sablonos.

Személyes vesszőparipám a dalszöveg, amiben szintén nem jeleskedik a Turn Of Mind. Habár befért egy lassabb, elgondolkodtatóbbnak szánt dal, az Unknown Road, a témákról általában elmondható, hogy közhelyesek, s a bugyirezgető énekhangon túl nincs benne sok megmozgató. Ami az angolt illeti, néha tényleg olyan érzésem volt, mintha szótárral írták volna a számokat, mert egyrészt becsúsztak azért elég fogcsikorgató bakik (“I waiting for you”, “…right man for the ask”), másutt pedig a szórend egyenesen angoltalan.

Az albumot egy Roxette feldolgozás, a Sleeping in my car zárja, amit azért emelek ki, mert legalább három perc erejéig feledtette velem a bajokat. Valami pajkos kisérletező jelleget mutat már maga az ötlet is, és a megvalósítás is konkrétan fasza.

Mindent egybevéve A New Day, A New Hour ötös vizsgaanyag a műfaj minden elvárható sablonából, de nem több. Ez lehet, hogy itthoni koncertekre elég, de nagyon remélem, hogy tovább tudnak ennél lépni, és a következő anyag már olyan lesz, amit szívesen teszek be másodszor is meghallgatni.

5/10