Többgenerációs hardcore Egerből: Tisztán a cél felé – x Thrash x 33 x 00 x

Tracklist:

01. Isten óvja a királyt
02. Dinoszaurusz
03. Összeomlás
04. Jeti
05. Örökség
06. Hét
07. Egészségház
08. Örökség (80's Punk All Stars)

Műfaj: hardcore

Támpont: Agnostic Front, A.M.D.

Hossz: 22:33

Megjelenés: 2017. május 4.

Kiadó: Trottel Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

A hazai hardcore-életnek a főváros és Szombathely mellett mindig is az egri színtér volt az egyik legfontosabb központja. A keleti országrészben már a stílus korai időszakában is több említésre méltó zenekar bontogatta a szárnyait: a teljesség igénye nélkül elég csak a zseniális Boston Klinika, a Forcas vagy a Kizárt Dolog csapatait, illetve a mai napig aktív Tango Underground, Szükségállapot és Genetika zenekarokat említeni, az új generáció népszerű zenekarairól nem is beszélve, mint a Téveszme és a nemecsek. Ebben a közegben vált meghatározó zenekarrá a lassan 15 éve aktív Tisztán a Cél Felé, akik idén adták ki hatodik lemezüket, melynek fizikai megjelenése a közelmúltban került a boltokba a Trottel Records gondozásában.

tacf

Az egri alakulatot – ahogy itthon oly sok zenekart -, a legendás A.M.D., Leukémia és a Tizedes meg a többiek szentháromsága indította el egy olyan úton, melyre a külföldi hatások mellett (Biohazard, Agnostic Front, Shelter stb.) a legnagyobb impulzust a ’80-as évek hazai punkkorszaka tette. Mindemellett a Tisztán a Cél Felé talált magának egy olyan irányt, mely kiemelte a többi hasonszőrű zenekar közül: az akkor egyre népszerűbbé váló straight edge életvitelt a bandára mindig is jellemző egészséges lokálpatriotizmus, illetve az akkor itthon újdonságként ható Krisna-tudat egészítette ki. Ez volt az a közös pont, ami végigkísérte a zenekar életét lemezről-lemezre, és bár a dalok nem csak kizarólag erről szóltak, a bandának így is adott egy különleges státuszt, amit lehetett szeretni vagy megvetni, mindenesetre tudomást nem venni róla nehéz volt. Ezzel az előélettel indult neki a csapat az új lemeznek, aminek a címe x Thrash x 33 x 00 x lett.

Ami a zenei részt illeti, ahogy már megszokhattuk a bandától, az új anyagon is egymást váltják a középtempós és gyorsabb, húzósabb dalok, melyek ezúttal is egy lecsupaszított, egyszerű szerkezetben íródtak. Nem más ez, mint egy kendőzetlen, társadalom- és globalizáció-kritikus, végtelenül őszinte régisulis hardcore, ahogy az mindig is elvárható volt tőlük. A két évvel ezelőtti 10 című nagylemezhez képest egy új eltolódás érzékelhető a dallamosság irányába, ami nagy részben az Egészségház és az Örökség című számoknak köszönhető, az utóbbi tételnek – a dal címéhez illően – egy all star változatát is felvették a srácok, nem kisebb múltú vendégekkel, mint Asztalos Ildi (Trottel), Pap Gyuri (Tizedes meg a többiek), Hemü (Kretens), Császár Dani (Leukémia) és Kígyó (Gusztus). Ez az a szám, ami egyfajta generációkat átívelő hangulatot kölcsönöz az anyagnak, az egészen fiatal korosztálytól (a dal első változata) az idősebbekig (a második, ’80-as évek punk all star változat), mintegy keretes szerkezetet adva az új nagylemeznek, és bár az anyag a maga nyolc számával jóval rövidebb lett, mint az előző kiadványok, ennek ellenére amit át akart adni a zenekar, azt így is sikerült. A régi hazai punkkorszakot idéző gitáros megfejtésekből, illetve az eddig olyan jól működő csordavokálokból ugyanakkor többet is elbírt volna a kiadvány, a dalok szerkezetei pedig kis részben itt-ott monoton megoldásokba torkolnak. A vallási témákat ezúttal felváltották a nosztalgiázások, életérzések és politikai felhangok, emellett persze szerepet kap az is, ami a hardcore-ban mindig is fontos volt: az aktuális társadalmi viszonyokra való reflektálás. Ezek a témák eddig is megvoltak, ám most egy kissé más (zenei és szövegi) formában kerültek felszínre, ami nagy valószínűséggel annak is köszönhető, hogy ezúttal csak hárman, Geri, Micu, Gulab rakták össze a lemez nagy részét.

Egy újabb remek kiadvánnyal bővült a banda 2003 óta íródó történelme, és annyit biztosan megállapíthatunk, hogy a zenekar még mindig ugyanazon a lángon ég, ahogy évekkel ezelőtt, és ugyanazt az ösvényt tapossa, amin annak idején elindultak, ez pedig mindenképpen becsülendő. A x Thrash x 33 x 00 x képében egy megnyerően őszinte, friss, (és egyben a múltba tekintő) Tisztán’-lemezt köszönhetünk, mely ugyanolyan hangsúlyt fektet az mögöttünk álló generációkra, mint az utánunk következőkre. 8/10