The Last Charge – Charge For Life

Tracklist:

01. Charge For Life (1:24)
02. Stand To Loose (3:06)
03. In Your Face (2:44)
04. Representing (2:32)
05. Limelight (2:48)
06. What You Got (3:33)
07. This Is War (2:54)
08. Don’t Need You (3:55)
09. Outro (1:22)

Hossz: 24:18

Megjelenés: 2007. július 28.

Kiadó: Spook Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

A budapesti fiatalok által életre hívott hattagú The Last Charge jelen van már egy ideje a honi éjszakai életben, felléptek többek közt a brazil Questions, a szintén brazil Confronto, a lengyel (és velük közös kiadónál lévő) Bhimal társaságában, valamint az Embers és a Bridge To Solace is megosztotta velük a világot jelentő deszkákat. Az undergroundra odafigyelők valószínűleg találkoztak már a nevükkel, azonban szűz közönség előtt is bizonyítottak nemrég egy német-, és lengyelországi turné erejéig, de ne rohanjunk ennyire előre! A csapat név-, és tagcserék közepette formálódott jelenlegi állapotába, 2003 környékén kezdődött a történet a Last Chance nevű formációval, ahol Varga Dániel énekes, Varga Márton basszer és Unk János gitáros zenélt együtt a mai felállásból. Ebből a magból formálódott aztán (a dobos poszton történő kálváriákhoz szorosan kötődő névváltoztatások közepette) a Blank Charge, melyhez menet közben csapódtak ex-In God We Trust, ex-Bury Our Own és jelenlegi One Reason To Kiss tagok. Az ismételt dobos-csere folyományaként a Blank Charge név is távozott, s a két korábbi fúziójából alakult ki a The Last Charge, az aktuális felállás eddig meg nem nevezett tagjai pedig Ibolya Máté – ének, Melis Dániel – gitár, és Sarkantyú Miklós dobon. A véglegessé vált név alatt eddig 2005-ben egy demo-t és 2006-ban egy hatszámos EP-t szállítottak le az asztalra, jelen cikk tárgya, első teljes nagylemezük pedig egy lengyel DIY kiadó, a Spook Records gondozásában jelent meg júliusban.

Az alig huszonöt perces, kilenc dalt tartalmazó kiadvány hallatán megállapíthatom, a lengyelek jól járnak velük, ugyanis a zenéjük annak ellenére, hogy alapvetően a bunkóbb hardcore vonalon mozog, – ami koncerten kell, hogy igazán üssön –, ügyesen kerüli el az unalomba fulladás mizériáját, mely CD-n hallgatva azért elő-előfordul ebben a stílusban. A kezdő Charge For Life hallatán azonnal egy hc buli légköre fonódik köréd, a zsúrló riffekre épülő „Charge For Life” kórus egy breakdownnal kombinált, egyre fokozódó felvezetője igazi mosh-beindító, melyből a Myspace-en is hallható Stand To Loose fokozott erővel robban be. A lábdob-dübörgés és a húzós riff kombinációja a változatosan durva énekkel kísérve a CD egyik legerősebb pillanata. A kiállás utáni breakdown – melyet már hallhattunk néhány helyen – a dal egyetlen gyengébb pontja elhasználtsága okán; még akkor is, ha nem csak élőben, de a nagyon eltalált hangzásnak (Jaya Hari das mester és az Audioplanet stúdió kitett magáért) köszönhetően otthon hallgatva is üt. Apropó hangzás; nagyon passzol a lemezhez, tiszta, mégsem steril, a gitárok vastagon szaggatnak, a mélyek pedig meglebegtetik a nadrágszárat.

A két énekes, Dani és Máté elég jól oldja meg a váltott vokalizálást, és ugyan nem tudom, mely hangot kinek a személyéhez társítsam, így is hozzák a durva tartományokon belül a hörgéseket, üvöltéseket, kiabálásokat. Főleg a néhol már hisztérikus felhangokkal teli hörgés tol egy lapáttal a súlyra az említett Stand To Loose-ban. Az In Your Face már címében egyértelművé teszi attitűdjét, húsba maró hörgés, középtempós vagdalkozás és metalcore-szerű ultrasúlyos belassulások keverednek itt dühtől fűtött tömbbé, breakdown-okat és metalosabb részeket egyaránt magába olvasztva. A Representing tempósabb darabja hordozza magában a zenéjüknek szintén részét képező old school HC-s gyorsulásokat, hagyományos kiállásokkal, csordavokálokkal és egy lassabb középrésszel kényeztet, a Limelight pedig fejlóbálós tufa indítás után kezd igazán aprítani, azzal a húsos, mellbevágó tempóval, amivel mondjuk a Hatebreed: Satisfaction Is The Death Of Desire lemeze volt tele, a döngölősebb részeiről pedig a First Blood neve ugrott be. A First Blood, s főleg a Killafornia lemez mondjuk több helyütt is felsejlett bennem, a Sworn Enemyvel és a Walls Of Jerichoval egyetemben, hazánk fiai is ezt a súlyos metalos felhangokkal kevert durva és dühvel teli hardcore muzsikát űzik. A What You Got újfent gyorsabb darab, némi Sworn Enemy-szerű csontdallammal a gitáron, basszus-dob kiállással, okos dob-színesítésekkel, ismét egy súly breakdownnal fűtve a dühös szövegköpködés alá. A This Is War szövegében is nélkülöz minden finomságot, zenei része pedig váltakozik a húsosabb középtempók és a lassabb témázások közt, a Don’t Need You pedig a CD leginkább hardcore-os dala, a tempó végig megfontoltan őrlő, a gitárok terén ismét kapunk némi csontosabb dallamot, s csak a végére érkezik be egy húzós breakdown zárásnak. Az Outro lassú, vészjósló riffet zúdít a nyakunkba, mely fokozatosan elhalkulva vet véget a huszonöt percnyi betonozásnak.

Jó súlyos lemezt hoztak össze a srácok, érzik, hogy kell kiverni a szuszt is a hallgatóságból, egyedül dalszerzésben érzem, hogy van még hova előre lépni, egy-két track-et nehezebb memorizálni többszöri hallgatásra is, továbbá a jövőben jól esne egy igazi szélvész tempójú dal is a sok középtempós, illetve lassabb sulykolás közepette. Azonban első lemezként nagyon jól teljesít a Charge For Life, csak ajánlani tudom őket a HC zenék kedvelőinek, ígéretes csapat!

8,5/10.