The Haunted – The Dead Eye

Tracklist:

01. The Premonition
02. The Flood
03. The Medication
04. The Crowning
05. The Reflection
06. The Prosecution
07. The Fallout
08. The Medusa
09. The Shifter
10. The Cynic
11. The Failure
12. The Stain
13. The Guilt Trip

Hossz: 55:04

Webcím: Ugrás a weboldalra

Régi skandináv metal rajongó vagyok, korábbi együttesük miatt pedig a Björler fivérek munkássága a The Haunted-ben sem kerüli el a figyelmemet. A csapat eddig már 4 erőteljes, izmos thrash anyagot tett le az asztalra, tele gyors dalokkal, és kitűnő hangszeres játékkal. Sokakkal egyetemben, én is kíváncsi voltam, mit hoz 2006, és milyen lesz a folytatás.
Szokatlan megoldással, instrumentális intróval kezdődik a lemez. Jellegzetes skandináv dallamok jönnek szépen sorban, majd már árasztanak is el bennünket a Flood a Björler fivérek jellegzetes riffjeivel. Peter Dolving sem okoz meglepetést, a dal sem, tipikus The Haunted zúzda, bár a belassuló refrén kissé szokatlan. Összességében kellemes dalocska, de hiányzik belőle a tempó, a keménység, a végére már teljesen balladai hangvételűvé váló dal kissé megrémiszt. Ha a világot nem is, a mundér becsületét megmenti a Medication, ami már az,a mit szeretünk tőlük. Gyors aprítás, Dolving a megszokott intenzitással köpködi felénk mondandóját. Csak tudnám a végére miért kell a tempóból itt is visszavenni, nehogy már ne lehessen hajat lóbálni kitörő lelkesedéssel és nyakkal röpke 3 percig se!?!
Gitárkímélő, főleg basszusra alapozó nyitánya sem nyűgöz le a Crowning-nek, mint ahogy az egész dal is teljesen jellegtelen, hiányzik belőle a kapaszkodó, egy fogós téma, és a dallamos énekű átvezetők sem kimondottan tesznek jót. Nem rossz szám, de legyünk kritikusak: ilyennek kell egy The Haunted-nek lennie?
Dallamos énekkel kísérletezik Peter a Reflection-ban is, és bár a lelkét is kiüvölti egyes részekben, ez sem az, amit vártam, a szám lágy, rock-os kezdése sem mondhatnám, hogy magával ragadott.
Megtévesztő aprítással ugrik nekem a Prosecution, végül a tempóból csak visszavesznek, de ezúttal nem baj, a középtempós refrén is telitalálat.
A régi fanok egész biztosan visítanak majd a Fallout-tól, a verzék dob+basszus témái és az ismét előkerülő dallamos, halk ének meggyőződésem szerint nem nyeri majd el tetszésüket.
A fogós alaptémára építkező Medusa-t is legyűri Dolving éneklési kényszere, lássuk be, ennek a zenének sem a dallamos ének, sem a lassú tempók nem állnak jól.
Tipikus neo-thrash a Shifter, amolyan Haunted-es, a szélsebes tempók gyilkolnak, a duplázós közepek őrölnek. Szokatlan a Cynic is, egy thrash-es, skandinávos modern metal tétel, kicsit olyan, mintha a Deftones-szal kevernénk az együttes muzsikáját. Azt mondanám, nem rossz. Ezt a vonalat viszi tovább a Failure, csak talán az alapriff még jobban emlékeztet a Sacramento-i ötös hangzására, maga a dal is ezt az érzést kelti bennem.
A végére ismét összeszedik magukat, a Stain egy igazán király kis dalocska, a középső belassult, suttogós átvezető pedig kitűnően előkészíti a terepet a befejezéshez, és itt hangzik el az, amiért Björler-éket annyira szeretjük, igazi svéd gitárszóló, amiből, őszintén szólva, kevés van a lemezen.
A végső Guilt Trip is lassan zakatol előre, de ezúttal ismét megvan a kellő fogósság a dalban, hogy kiemelkedjen a lemez elején hallható lassabb tételektől, és méltósággal zárja a lemezt.
Kemény dió az új The Haunted. Első, sőt sokadik hallásra is furcsának hat, hogy már csak nyomokban van jelen a sokáig jellemző szélsebes tempó, és emellett dallamos énekkel is próbálkoznak. Nem rossz lemez a The Dead Eye, de sajnos ezúttal szerintem alulmarad a korábbi remekművekkel szemben. Ennek ellenére ez még mindig egy kiváló északi metal anyag, és idővel talán beérik.

8/10.