The Blood Of Heroes – The Waking Nightmare

Tracklist:

01. Piration
02. Death Wish
03. Everything Undone
04. Hecatomb
05. The Last Forest
06. War
07. Towers Arise Underground
08. Dogtown
09. Bronze and Brass
10. Only The Desert Endures
11. I Love You But I Chose Darkness

Műfaj: experimental dub metal

Támpont: Techno Animal, Scorn, Final

Hossz: 55:45

Megjelenés: 2012. december 4.

Kiadó: Ohm Resistance

Webcím: Ugrás a weboldalra

Ugyan műfajt nem teremtett, a számtalan, nagy nevekkel reklámozott alkalmi közreműködés közül mégis egy kicsit ki tudott emelkedni előző lemezével az Enduser és Submerged által megálmodott The Blood Of Heroes projekt. Bő két évvel ezelőtt megjelent lemezükön nagyszerűen kísérleteztek a sötét elektronika és a komor poszt-metál ötvözésével, és ha az eredeti tervekhez képest egy évet csúszott is a folytatás, végül csak elkészült, méghozzá a legfontosabb nevek megtartásával (külön öröm, hogy köztük Pándi Balázsét is számon tarthatjuk). Az előélet ígéretes, gyakorlatilag minden adott volt az ismétléshez, lássuk mire futotta.

Folytatjuk sajnálatos rossz szokásunkat a The Blood Of Heroesszal kapcsolatban. Ahogyan a debütáló nagylemezről, úgy a folytatásról is késéssel (de legalább) írunk. Ugyanis épp két hónapja, hogy megjelent az Ohm Resistance kezei közt a The Waking Nightmare, amit már tavaly áprilisban elkezdett készíteni Enduser és Submerged, de ennyi embert eleve nem könnyű összetrombitálni, ráadásul a résztvevőket nem pont az tette híressé, hogy egyfolytában otthon malmoznának. Végül csak beért a projekt, és bár az első lemez óta lemorzsolódott Bill Laswell és KJ Sawka, „helyeikre” Tony Maimone és Joel Hamilton (akikről leginkább a Battle of Mice kapcsán lehet hallani az utóbbi időben) lépett, sőt egy számban Tomas „Tompa” Lindberg hangját is hallhatjuk. A cím nélküli debütáló lemez koncepciója bármilyen furcsa is volt, nagyon erős keretet adott a számoknak, amik tökéletesen ki is töltötték azt, remek összképet alkotva. Szerencsére azonban nem készült folytatás a The Blood of Heroeshoz/Salute to the Juggerhöz, ezért a koncepció most némileg eltávolodik Sallowtól és társaitól: a The Waking Nightmare lényegében a film előzményéhez fiktív hangsáv, bemutatja azt a kataklizmát, aminek a következménye a filmben is bemutatott korcs rend lett. És ez a koncepció is épp olyan jól felépített és stabil, akár az előző lemezé, minden szám a helyén van, minden hangulat éles, valószerű.

The Waking Nightmare

Megmaradt a zenei vezérfonal is, most is a komor, sötét elektronika és a mély, kásás gitárok kapják a főszerepet. Itt-ott némi hörgés is megjelenik, egyrészt JK Broadrick (War), másrészt a már említett Tompa (Hecatomb) jóvoltából, két számban pedig a hangszerelés is fűszerezi a végeredményt (az Only The Desertben Enduser domrázik, a Warban pedig Pándi Balázst hallhatjuk harmonikázni!), de alapvetően folytonos, rövid és egyenes az út a két album közt. Viszont minden eggyel nagyobb, kerekebb és koherensebb lett, számonként és az album egészére vonatkozóan is. Míg a debütáló lemez eléggé tömény volt, egy-egy számban közelített a túl sokhoz a sávok és a témák száma, úgy itt a legtöbb szám egy ötletet és hangulatot dolgoz fel, megmarad egyetlen karakternél. Az élő hangszeres számok nem rugaszkodnak nagyon messze a tradicionális felépítéstől, az Enduser és Submerged védjegyeivel ellátott sötét dub/drum and bass/breakcore tételeket nem borítják el az élő hangszeres megoldások (kivétel ez alól az albumot záró, I Love You But I Chose Darkness, ami konkrétan egy Submerged szám újraértelmezése, de ennek ez kifejezetten jót tett). Mindez egy letisztultabb egészhez vezet, ami a lemez végén nem egy kövér, pihentető levegővételt követel meg a hallgatótól, hanem újra a play gomb felé viszi a mutatóujját. Egyetlen fülsértő dolog van a lemezen, több számban is (nyilván szándékosan kisarkítva) az autotunes áldozata lesz Dr. Israel hangja, ezt nem kellett volna erőltetni, de inkább szálka a szemben, mint taszító tényező.

A The Blood of Heroes zenéje jó eséllyel és remélhetőleg sosem lesz könnyen hallgatható, ezt ez a lemez is igyekszik előrevetíteni, ugyanakkor az előzményéhez képest eggyel kevésbé teszi próbára a füleket és a türelmet. Az erős kifejezés lenne, hogy hallgattatja magát, de a kellő affinitással könnyen belesüllyed az ember már az első hallgatás közben. Szokás szerint az idő dönti majd el a két lemez viszonyát, de egyelőre úgy tűnik, hogy ha egy paraszthajszállal is, de a The Waking Nightmare-nek sikerült felülmúlnia az első lemezt.

9/10